Witam.
Mam pytanie do instruktorów uczących na fiacie grande punto.
Czy podczas cofania po łuku są jakieś punkty odniesienia lub wskazówki pomocne do pokonania łuku czy tylko na "wyczucie" ???
Printable View
Witam.
Mam pytanie do instruktorów uczących na fiacie grande punto.
Czy podczas cofania po łuku są jakieś punkty odniesienia lub wskazówki pomocne do pokonania łuku czy tylko na "wyczucie" ???
:twisted: Nauka jazdy na grandę jest prosta, na jeden obrót :wink: Tylko, kiedy i jak go wykonać :?:
Trzeba wytłumaczyć kursantowi, że pole zatrzymania jest oznaczone, 5 pachołkami, które na egzaminie są nie zmienne, najważniejsze jest prawidłowe ustawienie w polu zatrzymania pojazd powinien być idealnie na środku do tego służy środkowy pachołek na linii końcowej pola zatrzymania, przy wyjeżdżaniu z pola zatrzymania na wysokości pachołka wyjazdowego, kiedy mija go lusterkiem robi energiczny pełen obrót kierownicą w prawo, na tym obrocie wjeżdża w łuk, kiedy pojazd jest już na prostej zaczyna delikatnie robić obrót pełen w lewo , do wyprostowania kół :!:
Najważniejsze pojazd musi się poruszać płynnie, jeżeli jedziemy za szybko pedał sprzęgła wciskamy do końca, jeżeli za wolno delikatnie popuszczamy, pedał przyspiesznika służył nam tylko do wprawienia pojazdu w ruch :!: Jeszcze jedno spostrzeżenie na egzaminie w Łomży zdarzają się przypadki włanczania przez egzaminatorów jazdy miejskiej i wtedy mamy dodatkowe wspomaganie na kierownicy, lżej ona się kręci, trzeba wytłumaczyć kursantowi, że coś takiego jest i na egzaminie na placu, jeżeli z tym wspomaganiem nie jeździł ją wyłączył :twisted:
Miłego szkolenia :!:
Wielkie dzięki za podpowiedź postaram się to sprawdzic, gorzej jak na egzaminie byłyby dwa pasy do jazdy po łuku rózniące się od siebie :wink:
Jednak mimo wszystko jestem za uczeniem na "wyczucie"
to jest nie mozliwe by byly inne
Ośrodki często maja krótszy plac manewrowy, jednak w WORD tak nie powinno być absolutnie. Rozmiary placu reguluje Rozporządzenie Ministra Infrastruktury z dn. 27 października 2005r. w sprawie szkolenia, egzaminowania i uzuskiwania uprawnień przez kierujących pojazdami, instruktorów i egzaminatorów (Du.U. nr 217, poz.1834 z póżn. zm.). Zmiany weszły w życie w dniu 01.07.2006
ja mam inna metode na "rekaw"
przy cofaniu jak tylko pojawi sie w bocznej szybie tylnych prawych drzwi slupek bedacy ustawiony metr od slupka wyznaczajacego pole zatrzymania skreca sie kierownice na godz.15 tzn. napis fiat bedace na kierownicy musi byc pionowo z litera F na dole kierownicy.tak przejezdzamy caly luk i potem na prostej obserwacja przez tylna szybe tak aby srodkowy slupek na koncu pasa ruchu nalozyl sie na pas na tylnym siedzeniu.wszystko.wszystkim wychodzi :)
zenada....
:twisted: Rufioo jeżeli ten post jest jak piszesz zenada to napisz nam jak ty uczysz i w jaki sposób ma opanować technikę kierowania pojazdu po łuku osoba z lekkim nadpobudzeniem w myśl nowych przepisów gdzie nie może najechać na liniję :wink:
W prawym lusterku kontrolować odległość pojazdu od linii by była w miarę możliwości cały czas taka sama. Na prostej lusterka i tylna szyba. Wszystko na ten temat.
Ja tresowaniem małp się nie zajmuję.
:twisted: A jak pan egzaminator zamknie lusterka zewnętrzne, bo raz na jakiś czas taki numerek robią to cały misterny plan obserwacji liniji przez prawe lusterko w pizdu :wink: Zaraz ktoś powie,że można się odwołać, a odwołanie to jest to samo co kopanie się człowieka z koniem :mrgreen: Ktoś znowu powie,że uczymy, jak w cyrku, a czy sam egzamin w naszym kraju to nie jest jeden wielki cyrk :wink: