FORMA OPODATKOWANIA -JAKĄ WYBRAĆ
Witam,koledzy podpowie ktoś jaką formę opodatkowania wybrać przy otwieraniu szkoły.Pracuję jako instruktor ale szef daje mało godzin,dla mnie to jedyna praca a on ma resztę instruktorów policjantów i woli żyć z nimi w zgodzie,a jest jeszcze jego syn który jest na etacie.Ja pracuję jako instruktor od trzech miesięcy i teraz wszyscy kursanci chcą jeżdzić ze mną ,po każdej jeżdzie kursant mówi do szefa że chce jeżdzić ze mną ale ja zauważyłem że to wcale mu nie na rękę.Szef zobaczył we mnie za dużą konkurencję i mam tych godzin coraz mniej a kursanci do mnie dzwonią,więc postanowiłem sam się tym zająć.Może ma ktoś do sprzedania FIATA GRANDE PUNTO w dobrym stanie.POZDRAWIAM WSZYSTKICH CIERPLIWYCH I WYROZUMIAŁYCH
Re: FORMA OPODATKOWANIA -JAKĄ WYBRAĆ
Cytat:
Napisał pablo19
Witam,koledzy podpowie ktoś jaką formę opodatkowania wybrać przy otwieraniu szkoły.
Po pierwsze primo: Jeśli tylko szkolenia, to nie musisz zostawać watowcem. Więc pozostają same księgi PIT.
Po drugie primo: Podstawowa forma to PKPiR. Księgujesz koszty (paliwo (tylko kup auto na DG), naprawy, papier, cośtam, cośtam, cośtam) w jednej rubryce, a przychody w drugiej. Od różnicy, czyli zysku, płacisz podatek 18%. W skrócie, bo jeszcze ZUS ci dokopie po drodze około 800zł miesięcznie.
Możesz kombinować z ryczałtem, wtedy nie księgujesz kosztów, za to masz niski podatek. Wg mnie się może nie opłacać, ale sprawdź sam:
a) Czy takie usługi podadają pod ryczałt.
b) jaka stawka ryczałtu ich dotyczy, bo co innego 12% a co innego 3.
c) przekalkuluj
a najlepiej najmij księgową, bo na początku możesz sam nie opanować różnic i niuansów.
Dzięki TRISTAN ale niewiele mi to dało
Widzę że nikt konkretnie nie podpowie jak sam się rozlicza,boicie się konkurencji,przypomnijcie sobie jak sami zaczynaliście,czy nie była wam potrzebna pomoc.Czytając różne tematy widzę że jest tu trochę mądrych ludzi,może ktoś jeszcze coś doradzi.