Pytanie na kursie na instruktora kat.B
Zabrania sie zawracania:
A w tunelu,na moscie,wiadukcie
B na autostradzie z wyjatkiem skrzyzowan lub miejsca do tego celu przeznaczonego
C na drodze jednokierunkowej
Instruktor uczacy przepisow ruchu drogowego, mowi ,ze dobre odpowiedzi to A,B,C,uważa,że zjazd z autostrady jest formą skrzyzowania i ponowny na nią wjazd w miejscu równoległym do zjazdu, właśnie wykonaliśmy manewr zawracania.Proszę o komentarz, zaznaczałem odp.A i C,a teraz mam problem.
CMAN-Szczególy do zawracania
Cman. Termin: autostrada informuje, ze jest to droga dwujezdniowa, oznaczona odpowiednimi znakami drogowymi, na której nie dopuszcza się ruchu poprzecznego, przeznaczoną tylko do ruchu pojazdów samochodowych, które na równej, poziomej jezdni mogą rozwinąć prędkość co najmniej 40 km/h, w tym również w razie ciągnięcia przyczep. Moje okreslenie bez skrzyżowań bylo uproszczeniem. Mam nadzieję że teraz masz lepszy obraz sytuacji. Art 26. pkt 6 Kodeksu drogowego wyraźnie określa warunki, kiedy nie można zawarcac:
Zabrania się zawracania:
-w tunelu, na moście, wiadukcie lub drodze jednokierunkowej;
-na autostradzie;
-na drodze ekspresowej, z wyjątkiem skrzyżowania lub miejsca do tego przeznaczonego;
-w warunkach, w których mogłoby to zagrozić bezpieczeństwu ruchu na drodze lub ruch ten utrudnić.
Pozdrawiam