jakie trzeba miec wykrztalcenie aby zostac egzaminatorem? wystarczy licencjat?
Printable View
jakie trzeba miec wykrztalcenie aby zostac egzaminatorem? wystarczy licencjat?
ale jaja :)Cytat:
Napisał igor1989
Przyjacielu, jeżeli chcesz zostać egzaminatorem to chyba znalazłeś czas aby przeczytać te parę stron Ustaw...
A jeżeli nie masz orientacji dotyczącej Ustawy o szkolnictwie wyższym podpowiadamy:
-licencjat to studia I stopnia
-magisterka to studia 2 stopnia
-doktora to studia 3 stopnia.
krótko mówiąc: wszystkie te stopnie oznaczają posiadanie WYŻSZEGO wykształcenia. Bez względu na jego poziom czy nazwę. Czy licencjat, czy inżynier, czy doktor. NIe ważne. Wyższe to wyższe. I koniec.
Koledzy mam pytanko odnośnie egzaminatora.
Zastanawiam sie nad zrobieniem papierów na egzaminatora tylko nurtują mnie dwa pytania:
- czy każdy mandat to wykroczenie przeciwko bezpieczeństwu w ruchu drogowym?
- oraz w razie niezaliczenia egzaminu przed komisja weryfikacyjną czy trzeba przechodzić kolejny raz kurs czy tylko uiścić opłatę za egzamin
Przeczytaj rozdział 8 i 9 Rozporządzenia Ministra Infrastruktury z dnia 27 października 2005 r w sprawie szkolenia, egzaminowania i uzyskiwania uprawnień przez kierujących pojazdami, instruktorów i egzaminatorów.
Kolego sromotnik178 dzieki za info przeczytałem sobie i nadal nie znam odpowiedzi na moje pytanie nr 1 czyli
- czy każdy mandat to wykroczenie przeciwko bezpieczeństwu w ruchu drogowym?
Nie każdy. Ale do czego Ci to właściwie?
Chodzi mu pewnie o kryteria.
Druga sprawa, to te kolegia ustawodawca mógł sobie darować; nie istnieją już chyba z 10 lat! :?Cytat:
Art. 110. 1. Egzaminatorem może być osoba, która:
5. nie była karana wyrokiem sądu lub orzeczeniem kolegium do spraw wykroczeń za przestępstwo lub wykroczenie przeciwko bezpieczeństwu w ruchu drogowym;
To dlatego zrobił stosowny przypis:
A przepis w tej postaci też już nie istnieje od półtora roku i obecnie brzmi tak:Cytat:
Napisał PRD
Więc zastanawiam się, po co sobie tym głowę zaprząta.Cytat:
Napisał PRD
aaaa, rzeczywiście. Ja mam przypis "obecnie właściwych sądów" (nie zauważyłem tego). Brzmienie tego przypisu (inne niż podałeś) nie jest tak ważne bo traktuje o tym samym, natomiast zastanawia mnie sprawa z ostatnim członem tego ustępu. Ja mam ustawe z lipca 2009 i tam zapis o wykroczeniach jest (?). To samo na leksie i tutaj. Zajrzę jeszcze na isapCytat:
Napisał cman