Witam,
zupełnie nie interesuję się Quadami, ale czasami mnie ludzie pytają i nie wiem co odpowiadać. Na jakiej zasadzie to funkcjonuje obecnie w polskim prawie? Czy ktoś obiegany w tym, mógłby mi łopatologicznie wyjaśnić?
Printable View
Witam,
zupełnie nie interesuję się Quadami, ale czasami mnie ludzie pytają i nie wiem co odpowiadać. Na jakiej zasadzie to funkcjonuje obecnie w polskim prawie? Czy ktoś obiegany w tym, mógłby mi łopatologicznie wyjaśnić?
a slyszal ktos, zeby policja scigala kogoś za brak prawa jazdy na quadzie?
nie znam jednoznacznych interpretacji PRD
Nalezalo by moze rozgraniczyc pewne sprawy.
Jezeli ktos ma PJ kat. B to bedzie mial maly problem, trudno znalesc quada o wadze do 3 500 kg :mrgreen:
Problem tyczy sie bardziej malolatow i prowadzenia na karte motorowerowa. Z tego co slyszalem to mozna zarejestrowac jako ciagnik rolniczy, w takim przypadku obowiazuje adekwatna kat. PJ.
Po reformie przepisow w 2013 na quady dla malolatow obowiazywala bedzie kat. AM - do 50 ccm i 45 km/h przy napedzie OTTO w przypadku diesel'a do 4 kW i do 45 km/h. W przypadku napedu elektrycznego nie pamietam jak bedzie wygladalo to od strony wagowej, z tego co wiem kazdy kraj bedzie mial podobne 7 rozne / zblizon eparametry ( wagowe ).
:wink:
Tristan, ale zadaj proszę konkretne pytanie bo nie specjalnie można zrozumieć o co chodzi..?
No jak rejestrowane są takie pojazdy, czy dopuszczone są do ruchu na drodze, a jeśli tak, to z jakim prawem jazdy. Wikipedia nazywa je motocyklami, czy to znaczy że kat A?Cytat:
Napisał SOS-Manager
Wszystko zależy od tego jak został zarejestrowany - a to już wolna amerykanka. Często jest to "pojazd samochodowy" Wg Kartu pojazdy tzw "pojazd samochodowy inny". Wymagane jest właściwe PJ.
Przepisy w takim przypadku nie stanowią o konieczności jazdy w kasku. Jeżeli jest zarejestrowany jako A - kask jest oczywiście obowiązkowy. Najprościej zajrzeć do homologacji bo na jej podstawie quad jest rejestrowany.
Precyzyjniejszych zapisów wyjaśniających sprawę nie znaleźliśmy. Mamy nadzieję, że niebawem ktoś weźmie się za porządki na tym rynku.
A jakie jest właściwe?Cytat:
Napisał SOS-Manager
Czyli część quadów jest rejestrowana jako motocykl i wtedy A. A część jest rejestrowana jako inny pojazd samochodowy i wtedy co? B?Cytat:
Napisał SOS-Manager
Spotkałem się nawet z quadem zarejestrowanym jako ciągnik rolniczy - wówczas uprawnienia T lub B (jeśli przyczepy nie ciągnie :lol: ) niezbędne.
Z tego ci się orientuje, to jeżeli quad zarejestrowany jest jako "inny" lub ciągnik rolniczy to nie trzeba kasku, ale za to trzeba mieć gaśnice i trójkąt