koszty w osk - własne przemyślenia
Witam !
Moje pytanie trochę z innej beczki. Postanowiliśmy wspólnie ze szwagrem stworzyć spółki partnerskie w zakresie działania osk. Chodzi tu przede wszystkim o ograniczenie kosztów działalności. Kwestia jest tylko tego typu czy nie jest to sprzeczne z ustawą. A otóż rozporządzenie mówi że OSK winien posiadać biuro, salę plac i samochód. Skupmy się na wątku sali. Mianowicie czy jest taka możliwość abym ze szwagrem podpisał umowę o świadczenie usług, w którym zawierałoby się przeprowadzenie szkolenia teoretycznego w zakresie kategorii B prawa jazdy wraz z zajęciami z ratownictwa medycznego, oraz użyczenie ewentualnie najem sprzętu multimedialnego oraz sali wykładowej. Czyli ja jestem instruktorem i sprzedaję gotową usługę za powiedzmy 10 złotych wraz z posiadanym zapleczem socjalnym. Dzięki czemu szwagier pozbywa się sali wykładowej za 50 złotych, a de fakto ma z mojej strony wystawiony rachunek, który księguje w koszty firmy. Księgowo wiem, że jest to możliwe. Jednakże nie wiem jak na taką sytuację patrzy Starostwo Powiatowe, gdyż teoretycznie w rozporządzeniu jest zapis, że osk winien posiadać, a tu byłaby sprzedaż konkretnej usługi. Ma ktoś z forumowiczów jakieś przemyślenia na ten temat?
Pozdrawiam
Andi