Witam
Proszę wszystkich kursantów o wypełnienie ankiety. Dotyczy ona zajęc z psychologiem w OSK i ewentualnej pomocy psychologicznej przed egzaminem
pozdrawiam
Printable View
Witam
Proszę wszystkich kursantów o wypełnienie ankiety. Dotyczy ona zajęc z psychologiem w OSK i ewentualnej pomocy psychologicznej przed egzaminem
pozdrawiam
Tak apropo to w jakim celu kursant ma miec kotakt w OSK z psychologiem ?
:wink:
byłaby to dodatkowa możliwość dla chętnych. Niektórzy mają problem z opanowaniem stresu, który powoduje "paraliż" i problemy z koncentracja czego przykrym skutkiem jest oblany egzamin. Psycholog miałby pomóc opanować stres. Dodatkowo gdyby były zajęcia teoretyczne z psychologiem (60 minut) to każdy mógłby dowiedzieć się:
- jakim kierowcą będzie (po rozwiązaniu krótkiego testu)
- jaki wpływ ma koncentracja i uwaga na prowadzenie auta
- czego nie będą umieli po zdaniu prawa jazdy :-)
- statystyki wypadkowe (największa grupa ryzyka to 18-24 lata)
- profil psychologiczny i profil kierowcy
- jak radzić sobie ze stresem
To byłoby zaledwie 60 minut a jak myślicie byłoby warto chętnie poczytam każdą opinię i to czego chcielibyście jeszcze usłyszeć. Zachęcam do pisania
Pozdrawiam
Ahoj!
Nie byłbym zainteresowany, bo:
1 - nie stresowałem się zbytnio w czasie kursu; jeśli już, to moim problem nie był "paraliżujący stres", ale brak skupienia się na jeździe, brak koncentracji
2 - w życiu byłem już terapeutyzowany i w jakimś (raczej szerokim) zakresie sobie radzę z trudnościami
Borys
Może i niektórzy kursanci chcieliby odbyć zajecia z psychologiem tylko kto za takie zajecia zaplaci, jesli mialby placic kursant dodatkowo to watpie zeby ktos sie skusil a jesli mialoby to byc w ramach ceny kursu to watpie zeby wlasciciele osk chcieli zejsc z i tak juz marnych zarobkow.
Zgadzam się ze Szprytnym. Niektóre WORDy już wprowadziły bezpłatną konsultację psychologiczną.
Poza tym każdy dobry instruktor musi być trochę a nawet bardziej niż trochę psychologiem...i nie mam tu na myśli wykształcenia.
A ile pieniążków Pani psycholog życzyłaby sobie za taką godzinę ? :)
Pracuje nad propozycją dla szkół jazdy aby wprowadziły (oczywiście nie wszystkie bedą chciały)zajęcia i pomoc psychologiczną i żeby im też się to opłacało wtedy pomoc psychologiczna dla chętnych kursantów byłaby bezpłatna dlatego załozyłam ten temat aby zorientować się czy chcielibyście korzystać. W WORDach są takie zajęcia.
Instruktor psychologiem to byłby idealny instruktor ale takich jest mało.
WORD-y jeszcze jest stać na zatrudnienie psychologa. W większości OSK nie jest tak słodko. OSK i tak tną koszty na czym się da, więc nie sądze by właściciele szkół jazdy chcieli wchodzić w dodatkowe koszty.
Problem polega w wiekszosci na tym, ze kursanci maja nierealna samoocene swoich umiejetnosci praktycznych czyli przeceniaja i siebie i swoje umiejetnosci. Ta czesc ktora jest tego swiadoma moze uwazac, ez potrzebuje psychologa a tak naprawde to potrzebuje nie psychologa a lekcji dodatkowych aby po prostu umiec a nie byc przekonanym ze sie umie i jakos sie zda. Zycie wiec weryfikuje bezlitosnie ( egzaminatorzy rowniez ).Cytat:
Napisał renata.dabrowska
:wink: