Linia warunkowego zatrzymania złożona z trójkątów
Instruktorem nie jestem, ale chciałem się odwołać do ciała kompetentnego z pewnym pytaniem.
Mianowicie znak:
http://www.roadking.riders.pl/prawo/p_13.gif
Jest opisywany jako:
Linia warunkowego zatrzymania złożona z trójkątów
linia ta wskazuje miejsce zatrzymania pojazdu przed skrzyżowaniem. Stosuje się ją wraz ze znakiem drogowym pionowym Ustąp pierwszeństwa przejazdu
Jeśli to czytam wszystko jest dla mnie oczywiste pod warunkiem spełnienia wszystkich warunków.
Chciałem zapytać jak jest interpretowany owy trójkąt jeśli w jego otoczeniu nie ma znaku pionowego ustąp pierwszeństwa przejazdu?
Sformułowanie "Stosuje się ją" jest dla mnie niejednoznaczne jak na prawo drogowe.
Pytam o to ponieważ na jednym z marketów w mojej okolicy właśnie w ten sposób jest oznaczona jezdnia, nie ma tam znaku pionowego, jest to także droga wewnętrzna. Z drugiej strony znak jest namalowany w takim miejscu, że generalnie jakby go ktoś nie widział to ewidentnie wali niby z pierwszeństwem, tym bardziej że jedyna bezpośrednia kolizja może mieć miejsce z samochodem nadjeżdżającym z lewej strony.
Mogę prosić zatem o wykładnie?
Czy musi być znak pionowy?
Czy ma znaczenie że to droga wewnętrzna (marketowa).[/b]
Re: Linia warunkowego zatrzymania złożona z trójkątów
Cytat:
Napisał admin
Mogę prosić zatem o wykładnie?
Czy musi być znak pionowy?
Czy ma znaczenie że to droga wewnętrzna (marketowa).
Ustąpienie pierwszeństwa wynika z znaku A-7.
Z samej linii wynika tylko to że jak jest znak A-7 to linia wskazuje miejsce zatrzymania pojazdu w celu ustąpienia pierwszeństwa.
Nie ma znaku A-7 nie powinno być lini P-13 bo bez znaku linia nic nie znaczy.
Na terenie parkingu obowiązują przepisy ruchu drogowego.
A mówi o tym ustawa
Art. 1. 1. Ustawa reguluje zasady ruchu na drogach publicznych oraz w strefach zamieszkania, warunki dopuszczenia pojazdów do tego ruchu, wymagania w stosunku do osób kierujących pojazdami i innych uczestników ruchu oraz zasady kontroli ruchu drogowego.
2. Przepisy ustawy stosuje się również do ruchu odbywającego się poza drogami publicznymi, jeżeli jest to konieczne dla uniknięcia zagrożenia bezpieczeństwa uczestników tego ruchu. :idea: