Witam!
Kto mi przytoczy definicje pojazdu szynowego?
Bo wychodzi na to, że pojazd szynowy to nie jest pojazd silnikowy?
Pojazd silnikowy - pojazd wyposażony w silnik, z wyjątkiem motoroweru i POJAZDU SZYNOWEGO; :shock:
Printable View
Witam!
Kto mi przytoczy definicje pojazdu szynowego?
Bo wychodzi na to, że pojazd szynowy to nie jest pojazd silnikowy?
Pojazd silnikowy - pojazd wyposażony w silnik, z wyjątkiem motoroweru i POJAZDU SZYNOWEGO; :shock:
według definicji pojazd szynowy nie jest pojazdem silnikowym, ale w kodeksie zdaje się nie ma definicji samego pojazdu szynowego
Pojazd szynowy - urządzenie transportu lądowego, poruszające po torze kolejowym lub innych systemach szynowych. Wśród pojazdów szynowych wyróżnić można pojazdy trakcyjne mające własny napęd (poruszające się na zasadzie adhezyjnej lub przy pomocy zębatki) oraz wagony, czyli pojazdy doczepne pozbawione napędu. W historii i współcześnie stosowane są też systemy z napędem centralnym - pneumatycznym lub linowym, a także napędzane przez silnik liniowy (metro).
nickmar, a skąd to wziąłeś? Bo w kodeksie nie ma tej definicji, przynajmniej ja nie mogę znaleźć.
Bo w kodeksie nie ma definicji pojazdu szynowego, tą znalazłem na wikipedii.Cytat:
Napisał slowdzerson
Wiele rzeczy nie jest zdefiniowane w ustawie. Od tego ludzie mają inteligencję. Zresztą każda definicja gdzie się kończy. Coś opisując używamy przecież pojęć, które trzeba by zdefiniować i tak w nieskończoność albo gdzieś się dochodzi do miejsca, że każdy wie o co chodzi.