hey,
Mam pytanie do Was drodzy forumowicze :) Jak myslicie, jakie studia trzeba ukonczyc by moc ubiegac sie o prace w salonie samochodowym?
Printable View
hey,
Mam pytanie do Was drodzy forumowicze :) Jak myslicie, jakie studia trzeba ukonczyc by moc ubiegac sie o prace w salonie samochodowym?
Żadnych nie trzeba kończyć, wystarczy umiejętność wciskania kitu. Praca w salonie to zwykły handel.
Nie jest tak łatwo:P oczywiście żadnej szkoły nie musisz kończyć, ale bez odpowiednich kursów, albo doświadczenia na podobnym stanowisku bardzo ciężko dostać się do dobrych salonów
hej, pracuje w firmie "pucującej" auta dla jednego z lubelskich salonów samochodowych i kiedyś gdy przeprowadzaliśmy tzw kompletny seata exeo, podpytałem chłopaków po jakich są szkołach i większość odpowiedziała, że jakbym kiedyś chciał się zatrudnić do pracy w salonie jako sprzedawca to dobrze jest mieć studia ekonomiczne lub coś związanego z handlem, najbardziej patrzą jednak na doświadczenie. Najmlodszy pracownik jest po technikum ale pracowal jako przedstawiciel handlowy w branzy czesci motoryzacyjnych ma gadane, mogl sie pochwalic dobra sprzedaza i odrazu to lepiej na cv wyglada niz osoba po studiach bez doswiadczenia.
Odnosnie zarobkow to nie chcieli sie przyznac ale powiedzieli, ze my mamy zdecydowanie lepszą i przyjemniejszą pracę niż oni :) bo zarabiają na podstawie całe nic, a reszta zależna od wyników sprzedaży.
dokładnie, praca w salonie to nic innego jak handel, trzeba mieć odbyte kursy, ale to salony w większości je organizują. Taki sprzedawca musi wiedzieć więcej o samochodzie niż konstruktor :) Ludzie potrafią zadawać okrutnie durne pytania, ale nawet na takie należy umieć odpowiedzieć.
Dlatego trzeba mieć gadane, wiedzę i farta... bo teraz kryzys na rynku ;)
z pewnoscią wymagane są bardzo dobre umiejętności interpersonalne. Nie nauczysz sie ich np. na prawie ani administracji. Raczej kierunki związane z komunikacją społeczną. Ale może masz te umiejętności wrodzone wieć obejdzie sie bez takiego wykształcenia
Zdecydowanie nie wymaga skończenia studiów - trzeba posiadać pewną wiedzę i być przede wszystkim zainteresowanym tym temat. Co innego mechanika, pielęgniarstwo- to już wymaga bardziej ukierunkowanej wiedzy i wtedy trzeba mieć odpowiednią szkołę (może niekoniecznie studia).
No tak - to jest dość oczywiste ;). To tak jakby pracować w księgarni i nie znać części książek, które się sprzedaje.
Tak tylko pamiętaj że tam raczej (mam nadzieje) nie biorą każdego z pierwszej łapanki co kiedyś siedział w samochodzie....sprzedać Ferrari to nie Pande ;)
Z tego co się orientuję to do takich salonów w ogóle niełatwo jest się dostać, ponieważ rozmowa kwalifikacyjna przebiega w kilku etapach i dopiero jak wszystkie przejdziesz to masz jakąś szansę na zostanie przyjętym.