Witam, jak to jest?? Czy po zabraniu prawa jazdy za punkty mozna pracowac na wózku widłowym?? Dzieki i pomoc.
Printable View
Witam, jak to jest?? Czy po zabraniu prawa jazdy za punkty mozna pracowac na wózku widłowym?? Dzieki i pomoc.
Mozna, z tym, ze w zaleznisci od wyroku mozna miec ograniczenie do drog publicznych.
.
Z tego co mi wiadomo, uprawnienia na wózek widłowy mozesz zrobic nie posiadając prawa jazdy. Jezeli stracisz prawo jazdy, to i tak dalej mozesz śmigac widłakiem (oczywiście jezeli masz uprawnienia) , no chyba że Twój pracodawca wymaga od Ciebie również i prawka.
A tak na marginiesie nie widziałem wózka widłowego poruszającego się po drogach publicznych-przepisy tego zabraniają.
własnie o tym samym wczoraj myslałam .. czytajac tego posta ale nie mogłam sobie przypomnieć czy widziałam widlaka choć raz na drodze publicznej czy nie. pozdrawiam :))
A jak stoi w wyroku? Ale dokładnie... bo inaczej to se możem gdybać...Cytat:
Czy po zabraniu prawa jazdy za punkty mozna pracowac na wózku widłowym??
Podaj jak na tacy to Ci się na tacy poda odpowiedź....
Które? Bo jakoś sobie nie mogę uzmysłowić?Cytat:
A tak na marginiesie nie widziałem wózka widłowego poruszającego się po drogach publicznych-przepisy tego zabraniają.
Mam już troche lat ale przyznam że nie wszystko widziałem...Cytat:
czytajac tego posta ale nie mogłam sobie przypomnieć czy widziałam widlaka choć raz na drodze publicznej czy nie. pozdrawiam
które? Dżolo a te np.
Zgodnie z definicją zawartą w ustawie z dnia 20 czerwca 1997 r. - Prawo o ruchu drogowym (tekst jedn.: Dz. U. z 2005 r. Nr 108, poz. 908 z późn. zm.) - dalej p.r.d., pojazdem nazywamy środek transportu przeznaczony do poruszania się po drodze oraz maszynę lub urządzenie do tego przystosowane. Wózek jezdniowy w pełni odpowiada drugiej części przytoczonej definicji, a więc zgodnie z przepisami na drodze publicznej może być traktowany na równi z innymi pojazdami. Wózek jezdniowy odpowiada także w pełni definicji pojazdu wolnobieżnego, ponieważ jest to pojazd silnikowy, którego konstrukcja ogranicza jego prędkość do 25 km/h. Jednak nie wszystkie pojazdy muszą spełniać w związku z ruchem drogowym te same warunki techniczne. Przepis art. 66 ust. 1 p.r.d.. określa podstawowe warunki wszelkich pojazdów uczestniczących w ruchu drogowym. Pojazd nie może między innymi powodować zagrożenia bezpieczeństwa osób nim jadących oraz dla innych uczestników ruchu. Wózek widłowy nie spełnia tych kryteriów, a przede wszystkim jednego - braku wystających elementów, które zagrażają innym uczestnikom ruchu - art. 66 ust. 4 pkt 1 p.r.d.
Zgodnie z art. 71 ust. 1 p.r.d. dokumentem stwierdzającym dopuszczenie do ruchu pojazdu samochodowego, ciągnika rolniczego, motoroweru lub przyczepy jest dowód rejestracyjny albo pozwolenie czasowe. Przepis ten nie dotyczy pojazdów, o których mowa w ust. 3.
Pojazdy wskazane powyżej są dopuszczone do ruchu, jeżeli odpowiadają warunkom określonym w art. 66 p.r.d. oraz są zarejestrowane i zaopatrzone w zalegalizowane tablice (tablicę) rejestracyjne, a w przypadku pojazdów samochodowych, z wyłączeniem motocykli, w nalepkę kontrolną.
Jeśli przepisy nie dopuszczają do ruchu wózków zgodnie z art. 66 p.r.d., wózek nie posiada dowodu rejestracyjnego lub pozwolenia czasowego. Wykonywanie jazdy bez tego dokumentu jest zabronione
Mam już troche lat ale przyznam że nie wszystko widziałem...[/QUOTE]
ja też mam trochę lat ale jesli nawet widziałam takiego delikwenta jadacego widlakiem to pewnie dlatego że przemykał szybko z firmy jednej do drugiej...pozdrawiam
Cytat:
Art. 71.
1. Dokumentem stwierdzającym dopuszczenie do ruchu pojazdu samochodowego,
ciągnika rolniczego, pojazdu wolnobieżnego wchodzącego w skład kolejki turystycznej,
motoroweru lub przyczepy jest dowód rejestracyjny albo pozwolenie
czasowe. Przepis ten nie dotyczy pojazdów, o których mowa w ust. 3.
Art. 66 nie będę wklejał bo za długi, zresztą każdy może zajrzeć...Cytat:
3. Pojazd niewymieniony w ust. 1, przyczepa motocyklowa oraz przyczepa specjalna
przeznaczona do ciągnięcia przez ciągnik rolniczy lub pojazd wolnobieżny
jest dopuszczony do ruchu, jeżeli odpowiada warunkom określonym w art.
66.
Nie potrafię jaśniej - jeśli wózek widłowy (a właściwie jezdniowy) odpowiada warunkom określonym w art. 66 prawa o ruchu drogowym - to dlaczego niby nie mógłby uczestniczyć w ruchu na drodze publicznej?
Czy rower, pojazd zaprzęgowy też nie mogą się poruszać po drodze publicznej?
Proszę czytelników forum nie wprowadzać w błąd... ewentualnie poproszę o konkrety.
Aha... i jakby co to tzw. widły to element rozbieralny.
wprowadzać w bląd? nie miałam takiego zamiaru przytoczyłam tylko przepis a ty doszukujesz się ..rozbieralne widły lub nie co za róznica w/g tych przepisów wyglada to tak że jeżlei przepis taki nie wyklucza tego to mozna a jesli wyklucza to nie mozna ...wiesz wyluzuj troche nie chodzi o to tu zeby sie spierac kto ma racje ale żeby facet który stracił prawko wiedział czy może czy nie może jechać widlakiem po drodze publicznej ..jesli nie dowiedział się tego ode mnie lub ciebie to może ktoś inny mu podpowie.
to wychodzi na to że musimy się dowiedzieć jakim wózkiem widłowym porusza sie gośc bo to przede wszystkim o to chodzi... wtedy interpretujac powyzsze przepisy mozna mu jakos doradzić.
no a czy nie jest najistotniejsze to co jest w wyroku sądu??
jesli ma zakaz prowadzenia wszelkich pojazdów mechanicznych?? to raczej widlakiem może śmigać ale nie po publicznej drodze. może mieć też zakaz prowadzenia pojazdów a wtedy to już i rowerem nie może jechać.
ale spoko, jesli pracodawca pozwoli mu na jazdę po zakładzie to policja nie ma nic do tego.
od tego przecież zacząłem:
tylko że autor widać nie jest już zainteresowany...Cytat:
Czy po zabraniu prawa jazdy za punkty mozna pracowac na wózku widłowym??
A jak stoi w wyroku? Ale dokładnie... bo inaczej to se możem gdybać...
Podaj jak na tacy to Ci się na tacy poda odpowiedź....
Syrena - wózkiem widłowym można uczestniczyć w ruchu drogowym. Kropka.