Witam.
Wiem, że mamy zakaz wyprzedzania pojazdu uprzywilejowanego w obszarze zabudowanym.
Ale czy to jest zakaz wyprzedzania gdy taki pojazd jedzie na sygnalach czy wogole nie mozemy wyprzedzac poj uprz. w obszarze zabudowanym???
Pozdro.
Printable View
Witam.
Wiem, że mamy zakaz wyprzedzania pojazdu uprzywilejowanego w obszarze zabudowanym.
Ale czy to jest zakaz wyprzedzania gdy taki pojazd jedzie na sygnalach czy wogole nie mozemy wyprzedzac poj uprz. w obszarze zabudowanym???
Pozdro.
Pojazdem uprzywilejowanym jest pojazd, który wysyła sygnały świetlne w postaci niebieskich świateł błyskowych oraz jednocześnie sygnały dźwiękowe o zmiennym tonie, ma on włączone światła drogowe lub mijania. Tylko wtedy taki pojazd jest pojazdem uprzywilejowanym w ruchu.
Jeśli więc np.radiowóz policyjny jedzie, ale nie wysyła niebieskich sygnałów świetlnych i jednocześnie sygnałów dźwiękowych o zmiennym tonie, wówczas nie jest to pojazd uprzywilejowany i w tym momencie można go wyprzedzić, bez względu na to, czy jest to obszar zabudowany, czy też nie.
Aha, dzieki :) :) :)
Warto dodać, że ten pojazd musi mieć spełnione wszystkie te warunki. Same światła błyskowe nie wystarczą.
Kolega ksu zacytował artykuł a w nim słowo "oraz" - znaczy się wszystko naraz !! Po co dublujesz odpowiedź .. nabijasz posty ??
Warto dodać, że istnieje niepisana zasada o tym, że po 22 jadąc na niebiesko bez sygnałów modulowanych pojazd taki jest uprzywilejowany. Stosują to głównie kierowcy pogotowia.
Wysyłane z mojego HTC Desire za pomocą Tapatalk 2
Po godzinie 23 pojazd nie musi wysyłać sygnałów dźwiękowych, żeby był pojazdem uprzywilejowanym - zwłaszcza tyczy sie to obszaru zabudowanego
Możesz nam podpowiedzieć gdzie jest to napisane ??