zdałem prawko na osobowe 28.03 wpłaciłem w starostwie kasę za dokument 11.04 i zostałem poinformowany że postępowanie administracyjne trwa,jeśli zatrzyma mnie policja to jaki mandat mnie czeka-50 zł za brak dokumentu czy 500zł za brak uprawnień?
zdałem prawko na osobowe 28.03 wpłaciłem w starostwie kasę za dokument 11.04 i zostałem poinformowany że postępowanie administracyjne trwa,jeśli zatrzyma mnie policja to jaki mandat mnie czeka-50 zł za brak dokumentu czy 500zł za brak uprawnień?
Tak naprawdę liczy się data wyrobienia dokumentu przez PWPW i umieszczenia Cię w ewidencji kierowców, a więc jest to mniej więcej tydzień od Twojej wpłaty za prawko. Najlepiej poczekaj, aż otrzymasz dokument do ręki i wtedy nic Ci nie grozi.
Naturalnie od daty wydania dokumentu. Nim go dostaniesz i tak nie możesz poruszać sie po drogach samochodem..
Dokładnie - data wydania dokumentu nie jest tak istotna, ale już wpisanie do systemu jak najbardziej. I zdecydowanie lepiej jest trochę poczekać.
Podczas jazdy należy mieć dokumenty - prawo jazdy i dowód ubezpieczenia, powinien też być dowód osobisty. Nie masz prawka - nie jedziesz.
Zapomniałeś jeszcze o dowodzie rejestracyjnym. Dowód osobisty nie jest obowiązkowy.