witam.
mam pytanie , czy przy zmianie biegów muszę wciskać drążek jak zmieniam bieg czy nie? bo kolega mechanik mówił , że lepiej wciskać ale wtedy ciężej mi biegi wchodzą.
Printable View
witam.
mam pytanie , czy przy zmianie biegów muszę wciskać drążek jak zmieniam bieg czy nie? bo kolega mechanik mówił , że lepiej wciskać ale wtedy ciężej mi biegi wchodzą.
cplerek napisał:
Nie musisz, a wręcz nie możesz. Chyba źle zrozumiałeś kolegę, albo kolega mówił o włączaniu wstecznego biegu.Cytat:
mam pytanie , czy przy zmianie biegów muszę wciskać drążek jak zmieniam bieg czy nie?
W niektórych samochodach aby włączyć wsteczny bieg trzeba wcisnąć do dołu dźwignię zmiany biegów. Może to kolega miał na myśli.
Dokładnie tak jak powyżej napisane. Wciskanie drążka TYLKO przy biegu wstecznym!!
Dokladnie, a w niektorych modelach jest tak, że aby włączyć wsteczny trzeba taką zapadkę do góry podnieść :)
Przy biegu wstecznym to tak, chociaż w niektórych modelach tak jak kolega wcześniej zauważył trzeba podnieść taki "grzybek" do góry - zapadkę.
Może kolego ktoś się zainteresował tematem. Drążek zmiany biegów przesuwa się tylko i wyłacznie w bok - nie dotyczy wstecznego w niektórych modelach. Niestosowanie się do tego wpływa na większą ekspleatację mechanizmów skrzyni biegów.
aha tylko w bok... no cóż... brak mi słów...
To na pierwszej jeździe jest wyjaśniane i oczywiste, do tego czasu nie ma już chyba wątpliwości, jak obsługiwać dźwignie zmiany biegów. Na przyszłość nie mechanika, tylko instruktora pytajcie:)