viko napisał:
Cytat:
pyt 1) Lecz gdy pojazd 2 bedzie wyjeżdżał z parkingu przodem w prawo to będzie miał pojazd 1 z lewej strony i obaj włączają się do ruchu. Zatem w tej sytuacji pierwszeństwo ma wyjeżący z parkingu?
Pojazd 2 będzie miał pojazd (1) z naprzeciwka skręcający w lewo i będzie miał przed nim pierwszeństwo gdyż skręca w prawo.
Pojazd drugi miałby pojazd z lewej strony gdyby pojazd ten wyjeżdżał od strony zachodniej.
Nie powinno się tego tłumaczyć tak jak Ty to opisałeś.
viko napisał:
Cytat:
czy raczej wg Art. 25. prawa strona dotyczy tylko tych na skrzyżowaniu?
Nie tylko.
viko napisał:
Cytat:
Więc pojazd nr 2 nie jest na skrzyżowaniu a pojazd numer 1 tak bo strefa zamieszkania stanowi również skrzyżowanie.
Jest to bez znaczenia w tym przypadku.
viko napisał:
Cytat:
pyt 2) I idąc dalej co jeśli pojazd nr 1 bedzie wyjeżdżał z drogi wewnętrzej która nie stanowi skrzyżowania? i ma pojazd wyjeżdżający z parkingu (w swoje prawo)z prawej strony?
Pojazd nr 1 ma chyba wtedy z naprzeciwka pojazd (nr 2) skręcający w prawo. Nie ma go z prawej strony. Z prawej strony miałby go wtedy, gdyby pojazd nr 2 wyjeżdżał od strony zachodniej, a wyjeżdża przecież od południa.
Staraj się w ten sposób nie tłumaczyć podczas szkolenia, gdyż później wychodzą dwie prawe strony. Tłumacz tak jak to wynika z przepisów art.25 K.D. choć Twoje tłumaczenie pokryje się z przepisami tego artykułu i tak często właśnie instruktorzy tłumaczą.
Odpowiadając na Twoje pytanie jeśli pojazd nr 1 będzie wyjeżdżał z drogi wewnętrznej (od północy) i będzie skręcał w lewo, to będzie musiał ustąpić pierwszeństwa pojazdowi nr 2 wyjeżdżającemu z parkingu (od południa) i skręcającemu w prawo.
viko napisał:
Cytat:
czy dobrze rozumuję gdy odpowiem tak:
1) pojazd 1 ma pierwszeństwo
2) pojazd 2 ma pierwszeństwo
1) Pojazd nr 2 ma pierwszeństwo, czyli wyjeżdżający z parkingu.
2) pojazd nr 2 ma pierwszeństwo.
Mam nadzieję, że dobrze zrozumiałem Twoje pytania i wątpliwości.
Lepiej byłoby gdybyś wstawił rysunki, wtedy miałbym 100% pewności, że dobrze Cię zrozumiałem.