Witam
Pytanie kieruję do obecnych instruktorów bądź znawców:
Czy jeżeli kursant(przyszły instruktor nauki jazdy) posiada na dzień dzisiejszy około 20 puntów karnych to moze mieć jakieś problemy przy egzaminie ???
Printable View
Witam
Pytanie kieruję do obecnych instruktorów bądź znawców:
Czy jeżeli kursant(przyszły instruktor nauki jazdy) posiada na dzień dzisiejszy około 20 puntów karnych to moze mieć jakieś problemy przy egzaminie ???
Nie.
Pytam bo słyszałem audycję Janusza Weissa z radia ZET właśnie o wykroczeniach tylko już po zdobyciu stopnia instruktora, że kolesia zatrzymali, wlepili mandat i za 5 miesięcy przyszło zawiadomienie o cofnięciu uprawnień(było kilka przypadków). Tylko ja właśnie pytam o te punkty czy byłby jakiś problem.
Chodzi o karanie wyrokiem sądu. Fotoradar strzelił mu fotkę, trochę trwało zanim dostał wezwanie i w związku z tym sprawa trafiła automatycznie do sądu.
Nie można być karanym sądownie za przestępstawa i wykroczenia drogowe. Jeśli odmówisz np. przyjęcia mandatu to sprawa trafia do Sądu i w tym monencie jest już "po ptokach"....KONIEC.
Natomiast nie przeszkadza ustawodawcy fakt, że potencjalny kandydat na instruktora mozna być recydywisą z wyrokami za kradzież, rozbój, gwałt, jakieś zboczenia itp. i o dziwo nie ma wtedy przeciwwskazań do bycia instruktorem nauki jazdy.
Po prostu takie dziwne prawo mamy :?
P.S.
Punkty możesz mieć ( nie więcej niż 24 :wink: )... to nie przeszkodzi Ci w zdobyciu uprawnień instruktora.
OK dzięki za wyczerpujące odpowiedzi ;))
Nie prawda , mnie proszono o zaświadczenie o niekaralności nie tylko w ruchu drogowym .Cytat:
Napisał LU_junior
Proszono Cię o zaświadczenie z sądu, właśnie ze względu na wykroczenia drogowe zakończone drogą sądową, a nie ze względu na wszystkie przestępstwa.
Co za problem! W razie takiej ilości punktów można zgłosić się na szkolenie i zdejmą Ci 6 punktów z Twego konta.
Mam pytanie, czy instruktor karany za spowodowanie zagrożenia w ruchu drogowym ,któremu cofnięto uprawnienia ma sznsę na ich odzyskanie. Jeśli tak to po jakim czsie.