eMx napisał:
Cytat:
Na końcu filmu widać po prawej stronie biały prostokąt -podejrzewam,że jest to d-43 (koniec obszaru zabudowanego).
To na tym mają polegać nowe testy, by podejrzewać? Domyślać się co autor miał na myśli? Dorabiać teorię do odpowiedzi? Odpowiadający ma się domyślać? Siedzieć z lupą i wypatrywać się co jest gdzieś tam w oddali? W ciągu 15 sekund ma zrobić stop klatkę, zoom i szukać haczyka?
Po prostu żenada i tandeta.
eMx napisał:
Cytat:
Na obszarze zabudowanym znaki ograniczające prędkość mogą również podnosić dopuszczalną prędkość, ALE podniesienie prędkości nie dotyczy pojazdów ciężarowych powyżej 3,5 tony. Więc jeśli jest to obszar zabudowany to pojazd ciężarowy w tym przypadku może jechać 50 km/h, więc znak go nie dotyczy.
Też o tym myślałem. Wystarczyłoby uwidocznić znak D-42 lub D-43 i wszystko byłoby jasne. Być może akcja filmu zbyt wcześnie się zatrzymuje. Teraz musimy domyślać się i gdybać...
Tak nie powinno być...
eMx napisał:
Cytat:
Pyt. 8 -zasada ograniczonego zaufania, więc dlatego nie zawsze
Mam sygnalizator S-3, zielony sygnał i mam stosować zasadę ograniczonego zaufania? Jak tak będziemy myśleć, to wszędzie trzeba będzie stosować zasadę ograniczonego zaufania i stanie się ona zasadą nie zaufania, na skutek której dojdzie do paraliżu ruchu. Co z § 97 ust.3 rozporządzenia w sprawie znaków?
Cytat:
Pytanie 10
Czy w tej sytuacji kierujący ma bezkolizyjny przejazd w każdym kierunku?
Nie lepiej by pytanie brzmiało tak:
Czy w tej sytuacji kierujący pojazdem ma pierwszeństwo przejazdu jadąc w dowolnym/każdym kierunku?
Następna sprawa. W pytaniach często pojawia się "nie fachowe" słownictwo (nie zgodne z ustawą prawo o ruchu drogowym) - pojazd ciężarowy, zamiast samochód ciężarowy.
Przyznam że po kilku pytaniach (ze względu na sposób nie profesjonalny i niepoprawny skonstruowanych pytań) odpuściłem sobie dalsze rozwiązywanie tego testu.
viko napisał:
Cytat:
a pyt. brzmi, czy dotyczy go ograniczenie, i z stąd moja wątpliwość, lecz jesli jest tam znak d-43 to było by jasne
No właśnie jeśli...
Jeśli jest tam znak, którego nie widzimy, ale pewnie autor pytania wiedział, że tam jest ten znak dlatego zrobiłeś błąd ;-)
viko napisał:
Cytat:
ale ja tam nic nie widzę.
Ja też nie ;-)
Ale domyślam się :-D
viko napisał:
Cytat:
lecz dziwne że w wypadku strzałki kierunkowej nie mam bezkolizyjnego przejazdu a w wypdku znaku mam, ale zapewne jak piszesz słowo "zawsze" jest tu kluczowe
Dla mnie też jest to dziwne. Uważam, że w przypadku sygnalizatora S-3 - przejazd w kierunku wskazanym strzałką jest zawsze bezkolizyjny (§ 97 ust.3 rozporządzenie w sprawie znaków i sygnałów drogowych).
eMx ja odnosząc się do Twoich wypowiedzi chciałem tylko wskazać jak dwuznacznie można zrozumieć nieprawidłowo ułożone pytania. To tak dla jasności ;-)