Załącznik 181
Kto w przypadku takiej kolizji będzie winny?
Wybaczcie za bazgroły :)
Printable View
Załącznik 181
Kto w przypadku takiej kolizji będzie winny?
Wybaczcie za bazgroły :)
Pojazd "A" - wyprzedzanie w miejscu niedozwolonym + zmiana kierunku z niewłaściwego pasa. Pojazd "B" wymuszenie pierwszeństwa przejazdu na skrzyżowaniu i niestety chyba to on będzie winny kolizji.
Według mnie sprawcą kolizji będzie kierujący pojazdem B
Podzielam zdanie kolegów. Winnym zdarzenia drogowego będzie niestety pojazd B.
Można dodać, że pojazd A może zostać ukarany mandatem :)
No to do sądu sprawa, i to do najwyższego i niech prostuje proste wyroki .....
To wyjeżdżając z podporządkowanej ma się ustępować jadącym drogą pomimo zakazu jazdy tą drogą?
Linia podwójna ciągła to zakaz mienia jej po prawej stronie pojazdu !!!!.
Od kiedy to prawo reguluje sytuacje wynikłe z naruszenia prawa?
Jeśli znak ustąp znaczy ustąp, to nie wszystkim!!! a wyłącznie tym co jadą tak jak bozia przykazała.
Czyli zgodnie z prawem.
Ja rozumiem że tak jak piszecie rozstrzyga policja, tylko nie rozumiem dlaczego.
Brak jakichkolwiek argumentów.
Czysty policyjny wymysł, że należy ustępować wszystkim poruszającym się drogą z pierwszeństwem.
Pewnie policjanci nie wiedzą jak się prawidłowo poruszać drogą z pierwszeństwem i jest to dla nich nieistotne.
Wali pasem zieleni i to pod prąd ale panie droga z pierwszeństwem i się mu należy - czyste głupoty.
Moja odpowiedź brzmiała:
Chyba, bo na 100% nie można tego przewidzieć, a niestety, bo tak w większości orzeka policja na miejscu. Gdy sprawa trafia do sądu, to można się spodziewać różnych wyroków.Cytat:
Pojazd "A" - wyprzedzanie w miejscu niedozwolonym + zmiana kierunku z niewłaściwego pasa. Pojazd "B" wymuszenie pierwszeństwa przejazdu na skrzyżowaniu i niestety chyba to on będzie winny kolizji.
kopan:
Tak to już jest, że naruszenie prawa reguluje się za pomocą tegoż prawa.Cytat:
Też nie rozumiem.Cytat:
Ja rozumiem że tak jak piszecie rozstrzyga policja, tylko nie rozumiem dlaczego.
Niestety, tak mówi przepis. Gdyby tam był dodatkowy zapis, komu należy, a komu nie musimy ustępować...ale (znów niestety) nie ma takiego warunku. Czy drogą z pierwszeństwem jedzie ktoś zgodnie z przepisami, czy też nie, musimy mu ustąpić. Z resztą, komu ja to tłumaczę, przecież przepisy znasz bardzo dobrze.Cytat:
Czysty policyjny wymysł, że należy ustępować wszystkim poruszającym się drogą z pierwszeństwem.
Gdybyś, kiedyś organizował lobby na rzecz zmiany niektórych przepisów, możesz na mnie liczyć.
Chłopcze niczym coś naskrobiesz to usiłuj zrozumieć co do ciebie mówią !!!
Myśl o co to chodziło:
I nie opowiadaj ........Cytat:
Spróbuj Ty zrozumieć, że gdy naruszysz prawo, to będziesz sądzony wedle tego prawa. Czy sprawiedliwie, czy nie, to inna rzecz.
O czym?Cytat:
I nie opowiadaj ........
Panowie nie spinajcie się. Bonifacy ma niestety rację - to pojazd B będzie winny bo to on zmieniał kierunek jazdy. Ale pomimo ukarania mandatem kierowcę pojazdy A za wyprzedzanie w miejscu niedozwolonym sprawiedliwości nie stanie się niestety zadość.