Pierwsza jazda bez instruktora, lęk
Witam serdecznie!
Za kilka dni odbiorę swoje wymarzone prawo jazdy. Egzamin teoretyczny i praktyczny zdałam za pierwszym razem. Radość była ogromna:). Mój problem niestety polega na tym, że już teraz czuje spory strach przed swoją pierwszą jazdą, samodzielną jazdą. Na kilku pierwszych jazdach z instruktorem również czułam strach, co przeszkadzało mi w nauce. Jednak dzięki dobremu instruktorowi udało się!!! Czytałam wiele porad typu, "weź kogoś bliskiego do auta z prawkiem, będzie bezpieczniej". Wolę tego nie robić, ze względu na to, że w domu jedynie ojciec ma prawo jazdy, ale jest strasznym cholerykiem, już kiedy byłam mała(a od dziecka "ciągnęło" mnie do auta) dawał mi potrzymać za kierownicę, a później siadałam za kółko naszego starego samochodu, niestety ojciec za każdym razem "próbował nauczyć mnie krzykiem i groźbami" jazdy, co kończyło się przejechaniem 2,3 metrów po polnej drodze na jedynce, zawsze rezygnowałam z takiej nauki, po prostu miałam dość. Więc wolę nawet nie myśleć o zabraniu ojca na pierwszą jazdę. Mój problem może również polega na tym, że nie wierzę w siebie za kierownicą. Bardzo proszę o rady, co zrobić aby zmniejszyć strach, stres przed pierwszą samodzielną jazdą. Może Napiszcie jak wyglądały Wasze pierwsze samodzielne kroki za kółkiem? ;)