OSK i udokumentowany 3 letni staż pracy
Witam,
Mam zamiar na tę wiosnę otworzyć OSK w jednym z Podkarpackich miast. Temat był już pewnie aczkolwiek nie w takim stopniu żeby rozwiał moje wątpliwości. W art. 28 ust. 2 pkt 2 ww. ustawy o kierujących pojazdami jest zapisane jasno, że: "zatrudnia w ośrodku szkolenia kierowców co najmniej jednego instruktora posiadającego
uprawnienia oraz udokumentowaną 3-letnią praktykę w szkoleniu kandydatów na kierowców
pozwalającą na prowadzenie szkolenia w zakresie uzyskiwania uprawnienia do kierowania pojazdami
silnikowymi kategorii prawa jazdy określonej we wniosku, o którym mowa w ust. 4, lub sam jest
instruktorem spełniającym te wymagania"
W związku z tym mam kilka pytań:
1. W jaki sposób można udokumentować 3-letnią praktykę. Czasy są jakie są, praktykę mam ale OSK z którymi współpracowałem często nie dawały mi do ręki umowy. Ktoś powie, że bez umowy by nie jeździł, ok ale nie chodzi mi o opinie prywatne - chodzi mi o konkret - w jaki inny sposób można udokumentować staż pracy (np. w Starostwie podbite przeze mnie karty szkolenia ? wystarczą jako dowód?)
2. Jeżeli się nie uda - jak sądzicie, czy wystarczy zatrudnić instruktora z takim stażem ale żeby nie rozpisywać mu jazd, a jedynie aby widniał jako zatrudniony ? Czy taki instruktor musi jeździć.
Z góry dziękuję za udzielenie odpowiedzi liczę na pomoc tego forum, które do tej pory nigdy mnie nie zawiodło ;)