Witam,
Jak wiadomo można jeździc motorem 125ccm gdy ma się prawo jazdy kategorii "B" od trzech lat. I tu moje pytanie, czy z taim motorem na kat "B" można jechać za granicę czy tylko w Polsce to obowiązuje?
Printable View
Witam,
Jak wiadomo można jeździc motorem 125ccm gdy ma się prawo jazdy kategorii "B" od trzech lat. I tu moje pytanie, czy z taim motorem na kat "B" można jechać za granicę czy tylko w Polsce to obowiązuje?
Przepis art.6 ust.3 u.o.k.p. wyraźnie wskazuje o możliwości kierowania na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej motocyklem o pojemności skokowej silnika nieprzekraczającej 125 cm3, mocy nieprzekraczającej 11 kW i stosunku mocy do masy własnej nieprzekraczającym 0,1 kW/kg.
Jak jest w kraju do którego się wybierasz musisz dowiedzieć się, znajdując odpowiedni akt prawny obowiązujący w tym kraju.
Państwa w Europie w których można jeździć niektórymi motocyklami mając prawo jazdy kat.B to: Włochy, Słowacja, Portugalia, Belgia, Czechy, Hiszpania, Łotwa.
W Austrii, Francji, Luksemburgu i Wielkiej Brytanii trzeba przejść uproszczone szkolenie.
W niektórych krajach nie dotyczy to obcokrajowców.
Ja ostatnio zrobiłem prawko na A2 i kupiłem sobie nową maszynę a konkretnie dominara 400