roocik napisał:
Cytat:
...po prostu chciałbym ustalić jak należy jeździć w odniesieniu do aktualnych przepisów.
Zgodnie z aktualnymi przepisami, o których napisałem wyżej ;-)
Cytat:
Wjazd na skrzyżowanie o ruchu okrężnym z ze znakiem A-7.
Nie o to mi chodziło. Chodziło mi o geometrię tego skrzyżowania, oznakowanie poziome lub jego brak, rodzaj/odmiana skrzyżowania o ruchu okrężnym, ilość wlotów na skrzyżowanie itp.
Cytat:
Moją wiedzę czerpię wyłącznie z artykułów na ten temat.
Nie lepiej wiedzę czerpać z aktów prawnych? Ustawy i aktów wykonawczych do ustawy?
Cytat:
Wjazdu na skrzyżowanie (o ruchu okrężnym).
Nie ma takiego manewru ;-) ale ok. To jak już wjechał na to skrzyżowanie, to w jakim kierunku się poruszał? Prosto, w lewo, a może w prawo?;-)
Cytat:
To jest akurat oczywiste. Rację ma zawsze sąd.
Zawsze? A słyszałeś o apelacji? Sąd pierwszej instancji uznał tak, a są drugiej instancji wydał odmienny wyrok. Więc nie zawsze.
Cytat:
Zakładam, że wyrok nie został wydany na podstawie widzimisię jednego sędziego, tylko pewnie po jakichś konsultacjach z ekspertami.
Pewnie z tymi samymi od wypadku Pani Premier ;-)
Cytat:
Skoro sąd uznał, że tak należy to prawo interpretować, to tych 30-40 egzaminatorów powinno się dostosować.
30- 40 ekspertów kontra powiedzmy 5 ekspertów z sądu ;-)
Dalej przemawia jak dla mnie większość.
Cytat:
Btw, czytałem, że to już drugi taki wyrok, więc zamiast „jeden sąd” mamy już „dwa sądy”
Mogę doliczyć kolejnych 30 egzaminatorów z innego wordu ;-) ale nie o to chodzi.
Ja uważam inaczej ;-)
Cytat:
To prawda. Powinno to być jasno uregulowane, to nie takie trudne.
Ależ jest to jasno uregulowane. Zacytowałem Ci przepis. Znawcy rond wybiórczo stosują przepisy. Przepisowo skręcają na rondzie w lewo z lewego pasa, ale już bez kierunkowskazu. Jeden przepis z art.22 K.D. stosują, ale już drugiego nie? Dlaczego?
Cytat:
czy są inne przepisy, które mogłyby regulować używanie kierunkowskazów w takim przypadku?
Tylko przepisy ustawy prawo o ruchu drogowym.
Cytat:
I pytanie bonusowe: czy w ciągu ostatnich 18 lat (od tylu mam prawo jazdy) coś się zmieniło w przepisach w tym zakresie? Czy tylko zmieniła się interpretacja egzaminatorów?
Przełomową datą dotyczącą nie używania i używania kierunkowskazów na rondzie (skrzyżowaniu z ruchem okrężnym, a później skrzyżowaniu o ruchu okrężnym) była data 1 stycznia 1984 r. Do 31 grudnia 1983 r. nie wolno było używać kierunkowskazów, a od 1 stycznia 1984 r. wszedł obowiązek używania kierunkowskazów na skrzyżowaniu o ruchu okrężnym. Były to jednak takie czasy kiedy aż tak bardzo nie wnikano w zmianę przepisów i zwykło się jeździć prawem zwyczajowym, a nie wg. obecnego stanu prawnego, aż do momentu kiedy ktoś powiedział: "to jest niezgodne z przepisami" I wtedy się wszystko zaczęło.
Podsumowując. Aby zrozumieć dlaczego kiedyś jeździło się bez kierunkowskazów (było to zgodne z przepisami), a dlaczego teraz należy ich używać(jest to zgodne z przepisami) należałoby cofnąć się o jedną ustawę o ruchu drogowym wstecz i do Rozporządzenia Ministrów... które obowiązywało przed ustawą z 1983 r.
Zachęcam do poczytania lektury i wszystko się wyjaśni.
Odradzam czytania artykułów z internetu.
Tym samym zachęcam do jazdy zgodnej z przepisami ustawy, a nie z wyrokiem sądu ;-)
Decyzję pozostawiam Tobie.
Tyle mojego.
Pozdrawiam.