Mam pytanie odnosnie parkowania na 1 biegu jezeli jest koniecznosc zejscia do 1 biegi jak mam zaparkowac bez zatrzymywania sie zwolnic, sprzeglo, jedynka jechac na polsprzegle i odpuscic calkiem hamulec jak to ma wygladac?? Prosze o pomoc.
Printable View
Mam pytanie odnosnie parkowania na 1 biegu jezeli jest koniecznosc zejscia do 1 biegi jak mam zaparkowac bez zatrzymywania sie zwolnic, sprzeglo, jedynka jechac na polsprzegle i odpuscic calkiem hamulec jak to ma wygladac?? Prosze o pomoc.
Jadąc np.na dwójce (zakładam że na takim biegu dojeżdżasz) musisz zmniejszyć prędkość do takiej przy której będziesz mogła włączyć pierwszy bieg (przeważnie jest to prędkość około 10 km/h), wciśnij sprzęgło i powoli zredukuj do pierwszego biegu. Jeśli będziesz czuła, że samochód jedzie za szybko, możesz wcisnąć bardziej sprzęgło i dokonać manewru parkowania na tzw. półsprzęgle. Prędkość bardziej reguluj sprzęgłem niż hamulcem. Przed samym zatrzymaniem wciśnij sprzęgło do końca i hamulec.
Przede wszystkim to zapytam sie, dlaczego nie mozesz sie zatrzymac ?
O jaki rodzaj parkowania chodzi ? Prostopadle? Rownorzedne?
Pytanie glowne, dlaczego przpdem a nie tylem ? Wbrew wyobrazeniom kursantow czy mlodych kierowcow, tylem jest znacznie latwiej.
:)
Przede wszystkim to zapytam sie, dlaczego nie mozesz sie zatrzymac ?
O jaki rodzaj parkowania chodzi ? Prostopadle? Rownorzedne?
Pytanie glowne, dlaczego przpdem a nie tylem ? Wbrew wyobrazeniom kursantow czy mlodych kierowcow, tylem jest znacznie latwiej.
:)