Jeszcze coś mi przyszło do głowy i stąd takie pytanie ret.;) Rozpoczynam pracę tramwajem- stoję na skrajnym prawym torze- ruszam a obok mnie na lewym torze przejeżdża tramwaj będący już w ruchu. Kto ma pierwszeństwo?
Printable View
Jeszcze coś mi przyszło do głowy i stąd takie pytanie ret.;) Rozpoczynam pracę tramwajem- stoję na skrajnym prawym torze- ruszam a obok mnie na lewym torze przejeżdża tramwaj będący już w ruchu. Kto ma pierwszeństwo?
Chyba nie zajedziesz mu drogi (torów) gdy zaczniesz ruszać?;)
To oznacza, że włączasz się do ruchu.. Nie mam wiele styczności z tramwajami, ale ciężko mi wyobrazic sobie to o czym piszesz.. Kilka torów w jednym kierunku ?? :shock: :shock: :shock:
Kto wie.. Dopóki nie zobaczymy tego na własne oczy możemy sobie gdybać..
zatem najwazniejszego nie dodałem- tory oczywiście łączą się w jeden.zatem nie tylko podczas w.wymienionych sytuacjach tramwaj włącza się do ruchu. Pisałem że to pyt. ret może trochę przekonujące osoby które uważają że tramwaj nie wlącza się do ruchu ruszając z przystanku.Cytat:
To oznacza, że włączasz się do ruchu
Rozumiem, że ten tor z którego wjeżdżasz na "główną nitkę" to jakiś dodatkowy lub odpoczynkowy element infrastruktury tramwajowej.. Dlatego jest raczej jasne, że wjazd z takiego "lewego" toru będzie włączaniem się. Jeśli coś nie dopisałeś to twoja wina, że interpretujemy takie sytuacje po swojemu - zawsze wrzuc fotke lub GSV to nie będzie problemu..
Tym bardziej, że napisał iż rozpoczyna pracę.;) To byłoby włączanie się do ruchu. I musisz ustąpić wszystkim będącym już w ruchu.
Gdyby tramwaj stał na przystanku w celu wymiany pasażerów (głupie słowo -wymiany), a tor ten prowadziłby na inny, to też musiałbyś ustąpić tramwajowi, który jedzie po tym torze. To identyczna sytuacja, jak z pojazdami przy zmianie pasa.
Ale to tylko takie gdybanie (jak pisał @silvox). Rozpatrujemy hipotetyczne sytuacje.
przecież pisałem że rozpoczynam pracę więc nie hipotetyczne:D
https://goo.gl/maps/9lyZS
stoję na prawym pasie a kolega robi kółko wokół pętli więc już jest w ruchu.
Zatem ja ruszając (pomimo że jestem po jego prawej stronie) ustępuję mu pierwszeństwa.
A zmierzałem do tego że z powyższej sytuacji wynika że tramwaj włącza się do ruchu nie tylko jak podaje art 17.
"pojazdem szynowym – na drogę z zajezdni lub na jezdnię z pętli."
Bonifacy, czy nadal uważasz że zatrzymanie autobusu czy tramwaju to zatrzymanie wynikające z warunków na drodze??