Dzięki ksu za podtrzymanie na duchu :)
Dobrze, że jeszcze żyją na tym świecie tacy ludzie jak ksu :)
Printable View
Dzięki ksu za podtrzymanie na duchu :)
Dobrze, że jeszcze żyją na tym świecie tacy ludzie jak ksu :)
Czy w takim razie w dokumentacji wystarczy przechowywać kopię zgłoszenia ukończenia kursu wypisaną na podstawie art.17 ust.1 pkt.4? Bo zaświadczeniem było zaktualizowanie PKK. Nie mam rozszerzonej wersji i wożę dokumenty papierowo.
Po zaktualizowaniu PKK mamy dostęp do profilu kursanta, trzeba w "kryteriach wyszukiwania" zaznaczyć "zaktualizowane PKK". Może to wiedziałeś a może przeoczyłeś. Mi ta opcja była potrzebna, aby spisać dane kursanta do robionego zgłoszenia dla starostwa. I tu doradzę iż warto mieć kopię orzeczenia lekarskiego kursanta, bo w profilu nie było wszystkich danych.
Pozdrawiam wszystkich zmagających się ze schodami przygotowanymi przez naszych włodarzy :)
oczywiście chodziło mi o art.27
Jeszcze dopowiem, że dane z orzeczenia były mi potrzebne do oświadczenia dla WORDu. Kursant tego druku sam nie wypełni :)
slowdzerson napisał:
Nie ma za co ;-)Cytat:
Dzięki ksu za podtrzymanie na duchu
Wszystko miało być takie proste, a tylko utrudnili nam życie.
KRZYSZTOF 10 napisał:
Raczej nie. To są dwa różne dokumenty. Jest to tylko informacja o zakończeniu kursu i wydaniu zaświadczenia. Dane te nie są takie same jak dane zawarte w zaświadczeniu o ukończeniu szkolenia.Cytat:
Czy w takim razie w dokumentacji wystarczy przechowywać kopię zgłoszenia ukończenia kursu wypisaną na podstawie art.27 ust.1 pkt.4?
W dokumentacji więc mamy obowiązek posiadać zaświadczenie o ukończeniu szkolenia.
KRZYSZTOF 10 napisał:
Tak, ale to jest zaświadczenie w formie elektronicznej, które z założenia poprawnie działającego systemu, miało być dla ośrodka egzaminowania, a Ty jako osk w dokumentacji musisz posiadać dodatkowe zaświadczenie w formie papierowej.Cytat:
Bo zaświadczeniem było zaktualizowanie PKK.
KRZYSZTOF 10 napisał:
Ja też dostarczam dokumenty w formie papierowej, ale w Starostwie krzywo na to patrzą. A jak u Ciebie? Bez problemu?Cytat:
Nie mam rozszerzonej wersji i wożę dokumenty papierowo.
KRZYSZTOF 10 napisał:
Tylko że jak kursant przychodzi od razu z PKK, to już nie masz możliwości zrobić sobie kopii.Cytat:
I tu doradzę iż warto mieć kopię orzeczenia lekarskiego kursanta, bo w profilu nie było wszystkich danych.
A jakich danych Ci brakuję w PKK?
Jest numer, data wydania, kategoria, data ważności, ograniczenia. To w zupełności wystarczy.
Trochę tego nie rozumiem, nigdzie nie znalazłam ewidentnego zapisu, że mam mieć zaświadczenie w dokumentacji. W ustawie napisane jest, że się wydaje zaświadczenie, a w rozporządzeniu, że
"W celu wydania zaświadczenia o ukończeniu szkolenia, o którym mowa w art. 27 ust. 4 ustawy, kierownik
ośrodka szkolenia kierowców lub innego podmiotu prowadzącego szkolenie aktualizuje profil kandydata na kierowcę
w systemie teleinformatycznym"
I nic więcej na temat formy pisemnej.
biała napisała:
Ustawa o kierujących pojazdami art.27 ust.7.Cytat:
Trochę tego nie rozumiem, nigdzie nie znalazłam ewidentnego zapisu, że mam mieć zaświadczenie w dokumentacji. W ustawie napisane jest, że się wydaje zaświadczenie,..
"Dokumentacja, o której mowa w ust. 1 pkt 2 oraz w ust. 2 pkt 2, z wyłączeniem wydawania zaświadczeń o ukończeniu kursu, może być prowadzona w formie elektronicznej."
Z przepisu tego wynika, że dokumentacja kursu może być prowadzona w formie elektronicznej, z wyjątkiem wydawania zaświadczeń o ukończeniu kursu, które to muszą być w formie papierowej.
P.S.
Przepraszam, że w dwóch postach napisałem, ale mam czasem problemy komputerem.
Ksu niby racja, tylko w tym artykule nie ma wprost napisane, że mamy wydać zaświadczenie. W punkcie 2 dotyczącym motorowerów jest ewidentnie napisane o wydaniu i podpisaniu zaświadczenia i może chodzi o konkretnie to zaświadczenie? Qrcze jakie to wszystko pogmatwane, pewnie każdy starosta będzie interpretował inaczej :(
nawet nie ma wzoru zaświadczenia, a tamte rozporządzenia nas nie obowiązują, więc jak? Dziura na dziurze :(
Ale to właśnie próbowałam przekazać - w Portalu OSK jest druk o zakończeniu kursu, który wysyła się do starostwa i nazywa się on "Zaświadczenie o ukończeniu kursu". Są tam umieszczone wszystkie dane kursanta, wykładowcy, instruktora, itd. zgodnie z ustawą. Ja drukuję ten dokument i umieszczam w dokumentacji kursanta. Ja już dostarczałam te dokumenty zarówno przez Portal OSK jak i osobiście do starostwa i wszystko jest ok. Powiedzieli, że właśnie poprzez ten dok. można ich informować o zakończeniu szkolenia (bo są tam zawarte wszystkie potrzebne dane) jak i traktować go jako zaświadczenie o ukończeniu kursu, który dołączamy do dok. kursanta (bo tak się z resztą nazywa ;) ).