Skoro masz ich z prawej strony to oni mają pierwszeństwo :) Polskie prawo (nie tylko o ruchu drogowym) ma pełno dziur (zupełnie jak nasze drogi) :D Szkoda, że jesteśmy krajem o najbardziej zagmatwanych przepisach :/
Printable View
Skoro masz ich z prawej strony to oni mają pierwszeństwo :) Polskie prawo (nie tylko o ruchu drogowym) ma pełno dziur (zupełnie jak nasze drogi) :D Szkoda, że jesteśmy krajem o najbardziej zagmatwanych przepisach :/
i tu ja też tak powiedziałem i co lepsze aż się zdziwiłem jak powiedziano mi prawdę.
Nie ja mam pierwszeństwo bo zasada prawej strony dotyczy się pojazdów a kolumna pieszych nie jest pojazdem :) dobre co znam dużo takich dziur.
ale bzdury! przeciez nawet w testach masz ze sygnalizujac postój bez trojkąta mozna samochód odholowac albo załozyc blokade - w zaleznosci od sytuacji
PS zakazów zatrzymania jest ok 13 punktów a nie tylko znak zakazu
analityk podaj mi numer pytania testowego? i co uważasz za bzdury?
Wiem, że zakazów zatrzymania jest wile (podałem przykład jeśli uważnie czytałeś) a co do kolumny pieszych (kto Cie próbował w ten sposób uświadomić ?) masz w kodeksie wyraźnie napisane w definicjach kierujący to: między innymi osoba, która prowadzi kolumnę pieszych. A nieco niżej ustąpienie pierwszeństwa: powstrzymanie się od ruchu, jeśli ruch mógłby zmusić innego kierującego do zmiany kierunku lub pasa ruchu ... Więc zgodnie z prawem powinieneś ustąpić pierwszeństwa tej kolumnie pieszych :)
czy kolumna pieszych jest pojazdem? a w definicji pojazd nie ma nic o kierującym. Uświadamiają mnie o tym osoby o dużo większej wiedzy niż ja posiadam na temat przepisów ruchu drogowego.
Przeczytaj dokładnie co znaczy ustąpić pierwszeństwa i co znaczy kierujący (w kodeksie drogowym nie ma zdania w którym byłoby, że ustąpić pierwszeństwa trzeba tylko pojazdom) Niestety, ale ktoś Cię źle uświadomił :)
art 25 ust 1. Co do tych osób co mi to mówili mam bardzo duży szacunek do ich wiedzy. A to pytanie jest na egzaminie na egzaminatora.
Zwracam honor, faktycznie mieli rację ... może zbyt skupiłem się na tych trójkątach ostrzegawczych dzisiaj :)
u mnie jest to nr 53 w zwyklych testach dla kierowcow (kategoria znaki ogolnego zastosowania)Cytat:
Napisał blaszczur