w 100% podpisuję się pod tym co napisał Saghat
Printable View
w 100% podpisuję się pod tym co napisał Saghat
Ciekawy problem, ale obrazki C i D mi się nie ładują.
Jeśli chodzi o drugi przykład http://www.forum.v10.pl/klopotliwa,s...ie,t14582.html to jeżeli na skrzyżowani lub jakiejkolwiek innej sytuacji możliwy jest przejazd pojazdów torem bezkolizyjnym to ten sposób jest zalecany. Wynika z tego że poprawnym torem jazdy jest przykład B. No właśnie, ale czy tor jazdy A jest nieprawidłowy, łamiący przepisy?
Zapomniałem wspomnieć że ta droga dwujezdniowa ma pierwszeństwo, czy to wpływa na tor jazdy? Ja uważam że nie, bo to ciągle jest skrzyżowani, czy tak?
Raczej nie powinna wpływać. Rys A - nieprawidłowy , B prawidłowy. Co do C to też prawidłowy , pojazd jadący z przeciwka może też sobie zawrócić niekoniecznie po zewnętrznej , no bo przecież istnieje takie cos jak bezkolizyjny skręt czy zawracanie. Nic sie nie stanie jak w C zawrócimy przy zewnętrznej pojazd zprzeciwka zrobi po prostu to samo. D - prawidłowy . Pamietajmy, że zawracanie to podwójny skręt w lewo. Daję do myślenia....
Jeśli w przypadku gdy , dwujezdniowa jest główna a ta malutka to podporządkowana to zawracający ma pierwszeństwo przed tym np skręcającym w lewo z podporządkowanej
Czyli na S-3 do skrętu w lewo można zawracać?Cytat:
Napisał filip