Może inaczej nie ceny urzędowej a ceny minimalnej. Tak jak np Notariusze mają swoje taksy ustalone urzędowo.
Printable View
Może inaczej nie ceny urzędowej a ceny minimalnej. Tak jak np Notariusze mają swoje taksy ustalone urzędowo.
A do tego limity OSK i instruktorów, tak żeby było w danym mieście równe pokrycie instruktorami.Cytat:
Napisał Kristof
I w ogóle na wszystko wprowadzić ceny minimalne. Bułka: 5zł, żeby piekarze nie narzekali, mleko: 10zł, samochód: 100 000zł. I limity sklepów na liczbę mieszkańców.
I w ogóle wszystko uregulować, opisać, zdefiniować. Ubiory, fryzury, kolory.... Żeby wszystko było ładne i zorganizowane, a naród problemów nie miał.
A co myślisz ,że ceny żywności dzisiaj nie są regulowane. Wiesz ile by kosztował bochenek chleba gdyby Rolnik nie dostał dopłaty do każdego hektara na którym sieję zboże. A wiesz ile kosztował by 1 Kw energii gdyby uwolnić jej ceny. Regulację są ! bo są koniecznie. Nie wież, że cudowne wizje pana Keynesa były nie omylne. Rynki nie we wszystkim się same regulują w niektórych branżach potrzeba ingerencji i regulacji bo w przeciwnym razie do czego nam w ogóle jest potrzebna państwowość.
Nie, jestem pracownikiem najemnym. Pracuję na umowę o pracę.Cytat:
Napisał Kristof
Liczba rolników by się zmniejszyła. Rolnicy zarabialiby więcej a ceny żywności by spadły. Ot taki kapitalistyczny "paradoks" (jeżeli nie rozumiesz tej zależności to chętnie się na ten temat rozwiodę.Cytat:
Napisał Kristof
Mniej niż obecnie. Ale zgadzam się, ze tej dziedziny nie powinno się CAŁKOWICE prywatyzować, ponieważ istnieje obawa sabotażu a bez energii nie możemy się bronić.Cytat:
Napisał Kristof
Gówno prawdaCytat:
Napisał Kristof
Tak. Np. hurtowy obrót bronią.Cytat:
Napisał Kristof
Do zapewnienia ochrony:Cytat:
Napisał Kristof
- przed bandytami - Policja
- przed wrogiem zewnętrznym - Wojsko
- przed śmiercią - Pogotowie Ratunkowe (NIE SZPITALE!)
- przed pożarem - Straż Pożarna
No tak - o tym aspekcie prawa nie pomyślałem. Ale w zamian za to można lobbować za ustaleniem takich cen. Zaniżanie ceny w nieskończoność jest po prostu chore - jedyny efekt jaki przyniesie to obniżenie jakości szkolenia.Cytat:
Napisał Kristof
Nie można! Zaniżanie cen za kurs skończy się prędzej czy później upadkiem przedsiębiorcy. Ustalenie ceny minimalnej odbije się na pewno na jakości usług. Będzie jeszcze gorzej.Cytat:
Napisał Piotr_2
Zmowa cenowa. Ok. Po pierwsze popatrz sobie ile przedsiębiorca płaci miesięcznie podatku... 10% wte czy wewte... nawet, jeżeli dotyczy to przychodu. Druga sprawa - najważniejsza - zmowę trzeba udowodnić. Zmowę OSK, które prowadzą tą samą działalność, jeżdżą tymi samymi samochodami, płacą tyle samo za paliwo.. A! I jeszcze w tym samym mieście! Powodzenia :mrgreen:
Byłby tańszy. Obecnie marnotrawizm EU to jest masakra. Mam znajomości po wsiach, to wiem. 10 lat temu zasuwali po polach, żeby jakoś wyjść na swoje. Teraz siedzą paniska przed szopami, a pola koszą tylko i uprawiają na nich siano, żeby w razie kontroli z powietrza EU widziała, że coś się dzieje. A tam gdzie uprawiali tabakę, to w ogóle wypas, bo EU dała 300000zł na przebranżowienie. Tak! TRZYSTA TYSIĘCY. Ja na tyle muszę pracować 10 lat, a gość dostał tyle na ,,przebranżowienie'' i zaprzestanie uprawiania tabaki. Więc się ,,przebranżowi'' np. w producenta siana a żył będzie za te 300.Cytat:
Napisał Kristof
Część ,,rolników'' bierze dotacje za sianopole, a nawet tam nie mieszkają, tylko są mieszczanami pracującymi w mieszczańskim stylu, a sianopole im obkasza jeden dyżurny wioskowy, za parę groszy.
I oczywiście kto za to zapłaci, my wszyscy.
Do tego dotacje wykończyły wieś do tego stopnia, że nie można już nigdzie kupić masła i mleka. Nie mówię o sklepach miastowych, ale nawet o gospodarzach. Byłem na wczasach w Brennej i przez 2 tygodnie udało mi się raz wysępić kostkę masła. I to też tylko dlatego, że jedno, jedyne gospodarstwo w okolicy miało 3 krowy pokazowe, unijne, do dopłat. Będące zresztą właśnie własnością miastowego, co je podrzucił na chów kontrolny.
Jeżeli ktoś nie potrafi się utrzymać na rynku, to spadówa do innego zajęcia, a nie sztucznie nieroba i nieudacznika utrzymywać. Zresztą niewielu jest permanentnych nieudaczników, więc jak wyleci z branży OSK, to może się odnajdzie w innej.
regulacja to najgorsze co może być dlaczego wszystkiego nie regulować i niewprowadzać monopoluCytat:
Napisał Kristof
kontrola gospodarki przez państwo to idea faszyzmu
Regulować trzeba ponieważ jest nas coraz więcej. Każdemu z racji tego że jest człowiekiem należy się kawałek tego tortu.Taki dziki kapitalizm dobry jest dla zwierząt gdzie słabsze ginie wypierane przez silniejsze. Ludzie jako istoty wyższego rzędu. Żyjące we wspólnocie jaką jest państwo muszą sobie wzajemnie pomagać i niestety niekiedy iść na ustępstwa wobec słabszych osobników. Co mama nie nauczyła ,że trzeba się dzielić. :D
Czyli niskiego rzędu eliminują się naturalnie, wyższego rzędu są eliminowane przez Wodzów i odgórnie?Cytat:
Napisał Kristof
To ja jednak wolę być niskiego rzędu.