cman napisał:
Cytat:
Więc co konkretnie jest w tym dziwnego? Co jest dziwnego w tym co napisałem, czyli że: w każdym normalnym samochodzie da się wrzucić jedynkę przy 40 km/h?
To, że jest to bezsensowne działanie. Skoro jest to prawie że maksymalna prędkość dla tego przełożenia (oczywiście w zależności od samochodu).
cman napisał:
Cytat:
Przy 80 km/h, czyli wybiegasz już nieco poza cytat, do którego się odnosisz - nie mieszaj różnych wypowiedzi.
Nie mieszam. Tak napisałeś:"Kompakt z seryjnym silnikiem 1.8T o mocy 150 KM, seryjną skrzynią biegów i seryjną wielkością kół (przykład jednego z moich samochodów), nie jest chyba niczym nadzwyczajnym (a już na pewno nie jest to spory silnik) - pozwala na bezproblemowe (pod warunkiem przegazówki naturalnie) wrzucenie jedynki przy ok. 70 km/h, natomiast przy odrobinie pomocy ze strony synchronizatora, przy 80 km/h."
cman napisał:
Cytat:
Widzę, że pytasz, a ja pytam, dlaczego pytasz, skoro, ani moje wypowiedzi, ani tym bardziej Twoje początkowe wypowiedzi zupełnie nic nie mówiły o celowości. Twoje wypowiedzi sugerowały jedynie, że dzieje się coś złego albo nawet bardzo złego.
Bo wrzucenie jedynki w nieodpowiedni sposób przy dużej prędkości (niestosownej do tego przełożenia) może spowodować uszkodzenie synchronizatora. Natomist przy mniejszej prędkości nie powinno nic złego się dziać, nawet jeśli ktoś wkłada tą z dużą siłą.
cman napisał:
Cytat:
Technikę kierowania pojazdem, jako coś nijak niezdefiniowanego w sposób oficjalny, raczej zostawmy.
Szkoda, że na egzaminie państwowym na prawo jazdy nie idą tkokiem Twojego myślenia. Rzeczywiście prawnie nie jest to określone, ale wiele książek zostało wydanych na ten temat i jakieś wzorce są.
cman napisał:
Cytat:
Więc na co konkretnie w skrzyni biegów wpływa niekorzystnie wrzucenie jedynki przy 40 km/h? Co się jej dzieje? Oczywiście przypominam, że poprzedzone przegazówką o ile istnieje taka potrzeba.
Kursant nie jest w stanie zrobić mi takiej przegazówki, więc często wrzucany chociażby przy tej prędkości 40 km/h pierwszy bieg może spowodować uszkodzenie synchronizatora, powoduje też niepotrzebne obciązenie skrzyni biegów, szybsze zużywanie się sprzęgła. O prędkości 80 km/h już nie wspominam, bo to dla mnie absurd.
cman napisał:
Cytat:
I to samo pytanie jeżeli chodzi o silnik, na co konkretnie w silniku niekorzystnie wpływa puszczenie sprzęgła po wrzuceniu jedynki przy 40 km/h?
Silnik wchodzi w zakres obrotów, które przewyższają obroty dopuszczalne dla silnika. Mam na myśłi tutaj prędkość troszkę większą niż 40 km/h, prędkość która przewyższa tą która jest przypisana dla pierwszego przełożenia skrzyni biegów.
cman napisał:
Cytat:
I jak już napisałem, na pewno zużyje się bardziej podczas redukcji z 3 na 2 bez przegazówki - a taką zmianę, jak rozumiem, uważasz za prawidłową, tak?
Dlaczego ma się zużyć bardziej?