1:22 zaczyna sie wyprzedzanie na skrzyzowaniu (przejezdzanie obok) i nie widzę tam zadnej góry, na której nie mozna byłoby wyprzedzać
Printable View
1:22- samochód osobowy jest na skrzyżowaniu, a samochód ciężarowy opuszcza skrzyżowanie. Końcówka 1:22 (już bliżej 1:23) samochód osobowy zrównuje się z tyłem samochodu ciężarowego i tu rozpoczyna się manewr wyprzedzania-już za skrzyżowaniem.
Obejrzyj jeszcze raz dokładnie. To są ułamki sekund.
Nie widziałem tam zakazu wyprzedzania, więc dlaczego miałby nie wyprzedzać lewą stroną na tej drodze?
0:58 nie dał tak strasznie po hamulcach, powiedziałbym, że lekko dotkną, widocznie miał powód, może ktoś przednim na prawym pasie włączył lewy kierunkowskaz, a równie dobrze mógł jakiś kot czy pies wbiec na jezdnie itd itp.
Moim zdaniem szukanie dziury w całym. Autorowi pewnie nie podoba się to, że TIRy wyprzedzają i osobowy musiał wlec się za nimi. Niestety droga dwupasmowa i TIRy też jakoś muszą wyprzedzać, pod warunkiem, że nie przekraczają dopuszczalnej prędkości, ale tego stwierdzić na podstawie tego nagrania nie możemy.
.. bo jest w PoRD art.24/1/1 ??? :roll:Cytat:
Napisał eMx
... miał - info na CB !!Cytat:
Napisał eMx
Owszem, ale kiedy "jakoś" przejdzie w JAKOŚĆ ???Cytat:
Napisał eMx
od 0:16 zaczyna się podjazd..Cytat:
Napisał analityk
Autorowi nie podoba się wymuszanie pierwszeństwa - art.2/28Cytat:
Napisał analityk
a co to ma do wyprzedzania z lewej strony?
scenogramu z rozmów z CB nie było więc trudno było odnieść się, w każdym razie jakiś powód był
w przypadku pierwszego TIRa nie widze tam wymuszenia, manewr rozpoczął gdy osobowy był jeszcze na prawym pasie spory kawałek za nim
co do drugiego TIRa trudno określić nie znając prędkości, ale sytuacja nie wygląda jakoś krytycznie, że osobowy musi gwałtownie hamować by uniknąć kolizji
Jakby nie było jest to irytujące kiedy jedzie się za wyprzedzającym TIRem, ale mamy takie drogi.
Ma dużo do wyprzedzania w ogóle.. Precyzyjnie określa zasady "przygotowania się" do wyprzedzania- przynajmniej w/g mnie..Cytat:
Napisał eMx
Nikt nie mówi o wymuszeniu - raczej o nieposzanowaniu innych użytkowników - nie trzeba być geniuszem, albo mieć fakultet z fizyki, aby domyślić się, że ta osobówka zaraz mu siądzie na zadku ..Cytat:
Napisał eMx
TIR ma max 80, przed chwilą minął ograniczenie do 70 - więc jakie wyprzedzanie ??Cytat:
Napisał eMx
Żeby nie było - podstawa prawna...
Cytat:
3. Prędkość dopuszczalna poza obszarem zabudowanym, z zastrzeżeniem ust. 4 i 5, wynosi w przypadku:
- samochodu osobowego, motocykla lub samochodu ciężarowego o dopuszczalnej masie całkowitej nieprzekraczającej 3,5 t:
o na autostradzie - 140 km/h,
o na drodze ekspresowej dwujezdniowej - 120 km/h,
o na drodze ekspresowej jednojezdniowej oraz na drodze dwujezdniowej co najmniej o dwóch pasach przeznaczonych dla każdego kierunku ruchu - 100 km/h,
o na pozostałych drogach - 90 km/h;- zespołu pojazdów lub pojazdu niewymienionego w pkt 1:
o na autostradzie, drodze ekspresowej lub drodze dwujezdniowej co najmniej o dwóch pasach przeznaczonych dla każdego kierunku ruchu - 80 km/h;
o na pozostałych drogach - 70 km/h;
panie instruktorze silvox, gdzież to PoRD zabrania wyprzedzania na podjeździe??? w dodatku to jest jezdnia jednokierunkowa a więc wyprzedzanie nawet przed wierzchołkiem wzniesienia i na zakręcie z lewej strony jest dozwolone
a to drugie pytanie to nie moje
Nie jest - nie ma znaku D-3..Cytat:
Napisał analityk
Tylko autostrada ma z definicji jezdnie jednokierunkowe - pozostałe drogi muszą być oznakowane..
Wyluzuj - nie jestem żaden pan... I co tu ma do rzeczy zawód/praca/kwalifikacje ?? Odpowiadaj na pytania - nie komentuj i nie kąsaj..Cytat:
Napisał analityk
Ciekawe, ciekawe.. ARt. 24 cały jest o wyprzedzaniu.. Polecam... Zwłaszcza zwrot "utrudniania komukolwiek..."Cytat:
Napisał analityk
Przecież cytat jest z Twojego posta...Cytat:
Napisał analityk
Tu sie zgodze z analityk-iem, że jest to jezdnia jednokierunkowa.
Jest to jakas droga dwu jezdniowa rozdzielona pasem zieleni lub innymi barierkiami o dwóch pasach w jednym kierunku.
Na filmie nie widać znaku D-3 ale prawdopodobnie był wcześniej. Prawdopodobnie za skrzyżowaniem był on powtórzony ale akurat na filmie Tir zasłonił :)
Nie widać, bo go nie ma.. Ale czy jest czy nie ma - tylko pozwalałby na wyprzedzanie z prawej strony.. I tyle.. Znaku A-2 też nie ma, bo zaraz będziecie pytać..Cytat:
Napisał slowdzerson
Slowly, uważasz, że rozdzielenie jezdni pasem zieleni wystarczy aby były jednokierunkowe ?? Pytam, bo w/g mnie nie.. Ale nie o tym jest wątek - jeśli macie jakieś pomysły, stworzymy temat o drogach i jezdniach jednokierunkowych .. Hmm ??