Kolejny ciekawy problem to godziny teoretyczne są liczone jako godziny zegarowe :)
Printable View
Kolejny ciekawy problem to godziny teoretyczne są liczone jako godziny zegarowe :)
W moim starostwie wszystko jest jeszcze w powijakach. Jeszcze nie wprowadzili danych w "Portalu Starosta" więc na razie o loginie można pomarzyć ;-). Przypuszczam, że zrobią to po 19 stycznia dopiero.
M.S. napisał:
Co należy rozumieć przez "znak specjalny"?Cytat:
- podczas ustalania hasła nie ma pokazanych reguł. najpierw człowiek dowiaduje się, że hasło musi zawierać co najmniej jedną cyfrę, po zmianie okazuje się, że powinien zawierać co najmniej jeden znak specjalny
Chodzi o np. takie znaki?
!@#$%^&*()_-=+[{]}\|:;"'<,>.?/§.
Dokładnie chodzi o takie znaki. Pytanie tylko czy wszystkie czy tylko jakieś konkretne?
Ja dałem "podkreślnik" _ i wystarczyło
M.S. napisał:
Czyli tak jak piszesz, program niedopracowany. A jeszcze pewnie reszta kwiatków będzie wychodzić podczas pracy z tym programem.Cytat:
Kolejny ciekawy problem to godziny teoretyczne są liczone jako godziny zegarowe
M.S. napisał:
Pewnie wszystkie. Chodzi zapewne o dobre zabezpieczenie hasłem, przed dostępem osób nieuprawnionych.Cytat:
Dokładnie chodzi o takie znaki. Pytanie tylko czy wszystkie czy tylko jakieś konkretne?
Ja dałem "podkreślnik" _ i wystarczyło
Podpis elektroniczny jest wymagany w wersji bezpłatnej do wysyłania PKK. Wersja bezpłatna będzie służyć tylko do obsługi Profilu Kandydata. Wersja płatna umożliwi wysyłanie danych o kursie i egzaminach wewnętrznych, a mamy obowiązek podawać takie informacje. Ta wersja ma kosztować 40zł miesięcznie chyba,że wolimy z każdą informacją jeździć osobiście do Starostwa. Pytanie tylko dlaczego musimy za to płacić? To co narzuca ustawa powinno być darmowe, tak mi się wydaje.
"Część fakultatywna zawiera również funkcjonalność zwaną ETD
pozwalającą na elektroniczną komunikacje w zakresie przekazywanie zawiadomień o:
- o terminie, czasie i miejscu, w których będą prowadzone zajęcia, wraz z listą uczestników
kursu – najpóźniej w następnym dniu roboczym od dnia rozpoczęcia kursu;
- o terminie i miejscu przeprowadzenia egzaminu wewnętrznego – najpóźniej 3 dni przed
planowanym egzaminem
- o zakończeniu kursu i wydaniu zaświadczenia wraz z danymi osób – w terminie 14 dni od
dnia zakończenia kursu."
Trochę będzie trzeba pojeździć...
Słuchaj w sądzie też możesz bronić się sam na rozprawie, nie potrzebujesz adwokata, ale wiesz co będzie jak go nie wynajmiesz :)
Tutaj jest podobnie. Możesz to wszystko zawieźć osobiście, ale skorzystać z pomocy programu (płatnego).
Ja się zastanawiam jak to wszystko zgrać z dotychczasowym programem, żeby nie wprowadzać wszystkiego po dwa razy.
No i najważniejsze jak przygotować harmonogram zajęć praktycznych? Przecież to "mission imposible"
Portal OSK to produkt PWPW, więc każdy ma PWPW do komunikacji OSK-starostwo.
Z tego co ja zrozumiałem to mamy przesyłać tylko harmonogram kursów teoretycznych i początek-koniec praktyki. Przecież całość szczegółowo to by było nierealne.
Ja póki co uaktualniłem infrastrukturę czyli kilka wpisów i wszystko działa raczej ok. Z płatnej wersji nie będę rezygnował bo bujanie się po urzędach przy okazji każdego kursu za 40zł miesięcznie to chyba się nie opłaca. Egzaminy wewnętrzne ponoć mają kosztować dodatkowe 8zł.
Egzamin wewnętrzny z tego co wiem 8 zł od kursanta