Witam, jestem uczestniczką kursu na instruktora, czy jest ktoś w posiadaniu konspektów, najlepiej wszystkie tematy, będe wdzieczna, przede mną egzamin...
Printable View
Witam, jestem uczestniczką kursu na instruktora, czy jest ktoś w posiadaniu konspektów, najlepiej wszystkie tematy, będe wdzieczna, przede mną egzamin...
Witam.Od wczoraj mogę o sobie mówić:instruktor.
Najpierw co do Warszawy.Zdawałam tu egzamin w listopadzie i zgadzam się że pytania to jedno nieporozumienie,naprawdę trzeba sie nieżle nagimnastykować(miałam 3 błędy na 0). :twisted:
Przeniosłam papiery do Olsztyna ,pojechałam na egzamin i zrobiłam 3 błędy na 0.Niestety w Olsztynie pytania z dydaktyki różnią się od tych z W-wy.Pytania z przepisów i 217 są okey,pod warunkiem ,że dobrze się zna obie ustawy.Są też pytania z dz.32 np ile metrów może mieć maks. samochód osobowy,lub ile jest obowiązkowych lusterek.Wszystkie pytania są jednokrotnego wyboru.
Co do dydaktyki : ściągnęłam wykłady i testy z tego forum z tematu materiały dla instruktorów.Są bardzo pomocne,polecam.
Uczyłam się sporo, wczoraj byłam w Olsztynie na egzaminie.Zdałam-błędy:0/0. :lol:
Potem prezentacja zajęć-komisja nastawiona bardzo życzliwie,nie gnębią człowieka,raczej starają się rozładować napięcie.Na około 35 osób zdających prezentację nie zdało 3.Testów nie zdało 15 na 50.
na placu :omówienie zadań i wykonanie.
Generalnie komisja wychodzi z założenia,że jak ktoś potrafi wykonać zadania i omówić je to będzie umiał nauczyć innych.
Jeszcze co do testów,każdy kto nie zdał może iść do sekretariatu i omówić z egzaminatorem swoje błędy.
Sporo pytań w testach jest takich jak na prawo jazdy.
Atmosfera naprawdę serdeczna.
Polecam każdemu OLSZTYN (pod warunkiem że dobrze zna ustawy).Dajcie sobie spokój z Warszawą.
POzdrawiam.
Cytat:
Napisał marcin0306
Wizyta u wojewody nie ma sensu gdyz to wojewoda wydal rozporzadzenie w ktorym powoluje nowa komisje i zarzadza zmiane testow egzaminacyjnych.
Zarządzenie nr 196 Wojewody Mazowieckiego z dnia 23 Pazdziernika 2008r
Co do Warszawy, to ja jestem po dwoch szkolenia dodatkowych, w niedziele 22.02. bede podchodzil poraz 5 w radomiu, pytania nie sa trudne tylko popieprzone, sam juz nie wiem jak mam sie uczyc, w czterech moich wczesniejszych podejsciach zawsze mialem jeden blad za duzo. gdybym nie umial mialbym ich conajmniej od 5 w zwyz.
Problem polega na tym ze sporo pytan jest wieloznacznych i jak wczesniej koledzy napisali nie wiadomo o co autorowi chodzilo, zatem moze apel do ludzi ktorzy jeszcze sa w trakcie kursu zeby pytali prowadzacych, najlepiej egzaminatorow, o to jak rozumiec/czytac pytania i odpowiedzi na testach, bo tak naprawde to juz nie jest kwestia wiedzy czy tez jej braku, ale raczej loteria, ja zanim zetknalem sie z pytaniami skonczylem juz kurs
Wszystko się zgadza.Pytania łatwe, trudne ale przede wszystkim bardzo podchwytliwe i mające głównie na celu "uwalenie" tych co zdają. Może ktoś mi spróuje odpowiedzieć na jedno z pytań:
Kto może prowadzić pojazd uprzywilejowany:
a-posiadacz prawa jazdy kat B
b-posiadacz prawa jazdy kat C
c-posiadacz prawa jazdy kat D
Serdecznie pozdrawiam wszystkich zdających w najbliższym czasie, ja czekam na egzamin we Wrocławiu
wg mnie ABC
Niestety poległeś.Ale masz jeszcze jedną szanse :)
Pytanie II W czasie opadu deszczu, poza obszarem zabudowanym jest dozwolone wyprzedzanie przez kierującego:
A. Samochodem osobowym inny pojazd
B. Motorowerem inny motorower
C. Motorowerem ciągnik rolniczy
Billon-Jeszcze jedno z ciekawszych pytań co prawda dotyczy kat "C" ale ktoś z naszych tu obserwatorów może o tej kategorii coś wie i zechce podjąć wyzwanie
Prowadząc na obszarze zabudowanym samochód ciężarowy o DMC powyżej 3,5t można jechać:
A. Przy podniesionej prędkości do 60km/h o godz 10.00 60km/h
B. Przy podniesionej prędkości do 60km/h o godz 10,00 50km/h
C. Przy podniesionej prędkości do 70km/h o godz 10.00 50km/h
Pozdrawiam :)
Pytanie I: całkowicie nieprecyzyjne - brak możliwości odpowiedzi
Pytanie II: A - ale pytanie też nieprecyzyjne, ponieważ opady deszczu wcale nie muszą powodować zmniejszonej przejrzystości powietrza.
Pytanie III: A, C - aczkolwiek B również jest prawidłowa, z tym że zapewne autor pytania zapomniał o zaznaczeniu, że można maksymalnie jechać...
Co do Warszawy, to ja jestem po dwoch szkolenia dodatkowych, w niedziele 22.02. bede podchodzil poraz 5 w radomiu, pytania nie sa trudne tylko popieprzone,[/quote]
W Radomiu jest ta sama komisja co w Warszawie, więc pytania też są te same-popieprzone :(
Kolega CMAN. Niestety ale uważam że pytanie nr I jest bardzo sprytne a prawidłowa odpowiedx to C.
Zaraz wyjaśnię: kat B można już zrobić mając lat 18, kat C tak samo, natomiast kat D w wieku dopiero 21lat czyli tym samym co zgodę na prowadzenie pojazdu uprzywilejowanego.
Pytanie II Myślę, że jednak dokładna analiza Art 30 pozwoli Ci znaleźć odpowiedź na to czy opady deszczu to zmniejszona przejrzystość powietrza bo ja co do tego nie mam wątpliwości
Pytanie III myślę że autor celowo nie zaznaczył "prędkość maksymalna" i dobra odpowiedź to A, B , C
Pozdrawiam i czekam na komentarze.
No rzeczywiście bardzo sprytne...Cytat:
Napisał Nemo
Więc mam np. 40 lat, prawo jazdy kat. B i spełniam pozostałe wymagania, a mimo to, wg tego pytania, nie mogę prowadzić pojazdu uprzywilejowanego?
Albo mam np. 21 lat, prawo jazdy kat. D i nie mam badań psychologicznych, a mimo to, wg tego pytania, mogę prowadzić pojazd uprzywilejowany?
A ja nadal mam. Jakbyś mógł przedstawić mi konkretne sformułowania, które świadczą o tym, że każde opady deszczu oznaczają automatycznie zmniejszoną przejrzystość powietrza (tylko podkreślam, sformułowania, a nie cytat artykułu).Cytat:
Napisał Nemo
Odpowiadam. Pytanie I: nie ma dokładnie nigdzie napisana ile kropel deszczu musi spaść na metr kwadratowy powierzchni bo tego nikt by nie obliczył jedynym kryterium jest sam opad czy będzie to deszcz w postaci ulewy, czy mały kapuśniaczek ustawodawca określił to jako "zmniejszona przejrzystość powietrza"i podkreślam moim zdaniem tak to należy rozumieć.
Pytanie II to odpowiedź moja brzmi następująco:
po pierwsze na egzaminie musisz być zdany tylko na siebie i o żadnym wyjaśnianiu wątpliwości w jego trakcie mowy być nie może, nikt Ci takiej szansy nie da.Co zaś się tyczy meritum sprawy to uważam że jednak kat D prawa jazdy spełnia w tym przypadku dwa podstawowe warunki do jazdy samochodem uprzywilejowanym(wiek i uprawnienia ) czego w przypadku pozostałych kategorii już nie ma. Co się tyczy pozostałych warunków (badania lekarskie,psychologiczne itp)to już temat wtórny bo 18latek posiadający nawet uprawnienia kat B i C i tak jeżdzić "karetką " nie może.
No to widzę, że nadal tego nie rozumiesz.Cytat:
Napisał Nemo
Czyli, w warunkach zmniejszonej przejrzystości, spowodowanej np. deszczem, o ile ta zmniejszona przejrzystość (w związku z deszczem) występuje.Cytat:
Napisał PRD
Może pomoże analogia:
Kierujący pojazdem jest obowiązany zachować szczególną ostrożność w czasie jazdy po drodze posypanej piaskiem, spowodowanym wywrotką, koparką lub innymi przyczynami.
I samo to, że drogą przejedzie koparka, to wcale nie znaczy, że ta droga musi być koniecznie posypana piaskiem.
A co do pojazdu uprzywilejowanego, to ja wiem, że można sobie na różne sposoby tłumaczyć, ale pytanie nadal pozostaje bardzo nieprecyzyjne.
A co do pojazdu uprzywilejowanego, to ja wiem, że można sobie na różne sposoby tłumaczyć, ale pytanie nadal pozostaje bardzo nieprecyzyjne......jak cała masa innych pytań.
Czyli, w warunkach zmniejszonej przejrzystości, spowodowanej np. deszczem, o ile ta zmniejszona przejrzystość (w związku z deszczem) występuje.
....tylko kto ma to ocenić i jakie zastosować kryteria....Ja to odbieram w jeden możliwy, dla mnie wytłumaczalny sposób:mamy opad(deszcz , śnieg ) występuje zmniejszona....i to chyba miał na myśli ustawodawca. Rozbieranie tego na czynniki pierwsze nic nie daje, jedynie może pogłębić u zdających i tak dużą frustrację.
Tutaj pada deszcz i widoczność jest istotnie ograniczona:
http://svana.org/sjh/images/heavy_ra...y_rain_med.jpg
Tutaj również pada deszcz, ale widoczność wcale nie jest ograniczona:
http://www.bluejiris.com/images/JedT...w%20Garden.jpg
Kolego jedynie co mogę w tej sytuacji zrobić to poradzić Ci byś odszukał autora tego zapisu i spytał go co sie kryje pod "zmniejszona przejrzystość powietrza" , bo ja mimo że się z Tobą zgadzam co do różnicy w tych dwóch zdjęciach to polemika na ten temat daleko nas nie zaprowadzi.Myślę że nawet przy bardzo niewielkim deszczu kiedy choć na krótką chwilę musisz włączyć wycieraczki to przez ten ułamek sekundy masz do czynienia jednak z gorszą widocznością i może o to właśnie tu chodzi, a jak trafisz pytanie podobne do tego to radzę Ci mimo wszystkich Twoich wątpliwości zaznaczyć to co ja sugeruję.
Pozdrawiam
Zgoda, tylko zwracam uwagę jedynie na to, że autor pytań popełnia podstawowe błędy, to są niby tylko nieścisłości, ale te pytania mają to do siebie, że powinny reprezentować w miarę wysoki poziom, a skoro tak, to tego typu uchybienia nie powinny mieć miejsca.
W Radomiu jest ta sama komisja co w Warszawie, więc pytania też są te same-popieprzone :([/quote]Cytat:
Napisał quirk
wiem, w radomiu bede 2 raz :wink:
bylem juz 2 razy w wawie, raz w radomiu i raz w ciechanowie
jak teraz mi sie nie uda, daje sobie spokoj z mazowieckim, mam juz spisane terminy w polowie wojewodztw, do radomia ide bo nie chce mi sie czekac na terminy w innych wojewodztwach
ciekaw jestem jak pójdzie tym razem kandydatom w Radomiu. Ja Swoje papiery osobiście przeniosłem do Lublina bo W-wa daje naprawde popiprzone pytania. Nie tyle że trudne....co dziwne :(
niech ktoś się odezwie jak poszło :)
pozdrawiam
Radom się kłania. Przed chwilą zadzwonił do mnie kolega zdający dziś w Radomiu.
Tradycyjnie wszyscy oblali, pytania podobno te same co wcześniej czyli autor pisał je na mocnym kacu i prawdopodobnie po wytrzeźwieniu sam by na nie nie odpowiedział :lol: Myślę że najlepiej zrobić bojkot województwa mazowieckiego. Jak przestaną zarabiać na nas kasę to może najdzie ich jakaś konstruktywna refleksja :?:
zapytam z ciekawosci, jak rozumiecie stwierdzenie "przejzystosc szyby" moze byc w samochodzie lub gdzie kolwiek, od czego wedlug z was zalezy?
mialem dziwne dzisiaj pytanie na egzamie w radomiu, i jako z zawodu Technolog Szkla, nie wiem czy ze mna cos jest na tak, czy jednak autorowie pytan cos sie poprzestawialo
wiem ze to nie jest cale pytanie, ale to niczego zmienia, pozniej topisze reszte pytania
Chodziło zapewne o przepuszczalność światła, która jest wyrażona w procentach i wynosi 75%dla szyby przedniej oraz 70 % dla bocznych przednich szyb.
Jak byłeś dziś w Radomiu to napisz kilka słów o frekwencji i zdawalności. Mówił mi mój kolega dziś zdający że wszyscy polegli na testach. Ja na szczęście nie podzieliłem ich losu bo się nie zapisałem na ten termin i szukam jakiejś komisji bardziej przyjaźnie nastawionej do zdających.Podobno w Olsztynie tacy ludzie pracują.Jak coś na ten temat wiecie to czekam na informację.
Dzięki, pozdrawiam.
No nie zgodziłbym się tak do końca-Cytat:
Wizyta u wojewody nie ma sensu gdyz to wojewoda wydal rozporzadzenie w ktorym powoluje nowa komisje i zarzadza zmiane testow egzaminacyjnych.
Zarządzenie nr 196 Wojewody Mazowieckiego z dnia 23 Pazdziernika 2008r
po pierwsze- wojewoda powołuje komisję, to również może ją odwołać, tak samo jak i osoby opracowujące i weryfikujące bank pytań ( par. 20 pkt.2 tegoż zarządzenia)- więc dlaczego nie? może jednak się do tego nie nadają...
po drugie- skoro komisja jest tak pryncypialna i wymaga od innych to może niech zacznie od siebie,o co mi chodzi? par.1 pkt 2 zarządzenia -
" Termin egzaminu ustala przewodniczący komisji. Informację o wyznaczonym
terminie egzaminu zamieszcza się na stronie internetowej Mazowieckiego Urzędu
Wojewódzkiego w Warszawie co najmniej na trzy tygodnie przed planowanym egzaminem.
Egzamin dla jednej grupy przeprowadza się przy zgłoszeniu conajmniej 20 osób, z zastrzeżeniem ust. 3 i 4."- pokażcie mi takie miejsce na stronie internetowej gdzie to jest, dziś dzwoniłem to nawet nie wiedzą gdzie i kiedy będzie następny termin, więc tak jest wykonywane ZARZĄDZENIE WOJEWODY ???!!!!
olewanie poleceń przełożonego??? za takie coś w prywtanej firmie za pysk i ...
po trzecie- Wojewoda może zupełnie nie mieć pojęcia o takim stanie rzeczy ( no trudno żeby codziennie monitorował akurat działalność komisji egzaminacyjnej) i może wcale nie pochwalałby takich praktyk, ale dopóki sprawa nie zostanie wyciągnięta na wierzch to tylko konczy się na utyskiwaniach na forum tak jak tu i psu na budę się zdaje
po czwarte- może ktoś ma dojście np. do TVN Warszawa, Janusza Weissa,Uwagi,Interwencji lub innych tego typu programów publicystycznych, myslę że Panowie dziennikarze ładnie wypromowaliby ten temat
pozdrawiam wszystkich męczenników i ofiary komisji egzaminacyjnej w woj.mazowieckim :D
Hm, czyli Opatrzność rzeczywiście czuwała nade mną, że nie miałem okazji zdawać przed tą komisją 30.11. Złożyłem dokumenty w Kielcach, zdaję w najbliższą niedzielę i jestem naprawdę bardzo miło zaskoczony już samą obsługą w Świętokrzyskim UW, w porównaniu ze stolicą. Oby tak na egzaminie...
moze kuba bielak czy jak mu tam z tvn turbo by cos pomogł moze by sie zainteresował ta sprawa.jak nie nabierze to rozgłosu to dalej bedzie sie ciagnoł ten wyzysk kasy bo inaczej chyba nie mozna tego nazwac
Cytat:
Napisał Nemo
no wlasnie, dla mnie to jest normalne,
a czy na przejzystosc szyby moze wplywac to ile osob jedzie w samochodzie? na widocznosc lub jej ogranicznie owszem, ale na przejzystosc? niestety zaznaczylem ta odpowiedz i byla dobra, w tym pytaniu nie mialem bledu
co do frekwencji, to bylo ok30 osob moze troche wiecej?
faktycznie nikt nie zdal
jeszcze mala prosba do tych co zdaja w wawie, spisujcie pytanie jakie mielsice na testah, jak kazdy zapisze to co zapamieta to mozna szybko stworzyc jakas baze pytan, wiadomo ze nie wszystkie uda sie zapamietac pracyzyjnie w 100%, ale to przynajmniej duzo pomoze nakierowujac na to czego sie uczyc
Czesc!!! Jestem po 4 podejsciach do testów i nadal nie zdalem. w Ciągu ostatnich 2 egzaminów zdala 1 osoba. Egzamin 8 marca odwolali. Moze coś sie zaczyna dziac?! Pozdrawiam
o tym samym pomyslalem, nie wiem czy przenosic papiery do innego woj, czy czekac na termin w wawie
Dobry i niedobry ten pomysł z zapisywaniem pytań.Chodzi bowiem o to ,że odpowiedzi zna tylko egzaminator(przewodniczący) i wcale nie chce ich ujawnić bo w myśl najnowszych badań z dziedziny metodyki"uczenie się na własnych błędach do skutku rzekomo daje najlepsze rezultaty" :lol: -tak przynajmniej uważa komisja warszawska i strzeże ujawniania odpowiedzi nawet jak byś chciał skonfrontować gdzie popełniłeś błąd.Jeden z moich kolegów zdających w Radomiu miał pytanie mniej więcej takiej treści:
Pieszy nie może:
A-przechodząc na drugą stronę jezdni zatrzymywać się
B-przechodząc na drugą stronę jezdni zwalniać kroku
C-przechodząc na drugą stronę jezdni zawracać
Czekam na komentarze i odpowiedzi na postawione wyżej pytanie.
Dodam jedynie, że kolega ów ma duże watpliwości co do danej przez siebie odpowiedzi a tym co autor pytania miał na myśli.
Pozdrawiam
Ja bym zaznaczyła C bo o zawracaniu pieszego na przejściu nie ma mowy w przepisach,a co nie jest zabronione to jest dozwolone.
Fantazja egzaminatora nie zna granic.
A co do odwołanego egzaminu - ostatnio jak odwołali egzamin w Warszawie i podobno komisję w czerwcu ,to następny był dopiero w listopadzie,a komisja niestety została ta sama ,tylko jak widać powymyślała superaśne pytania :twisted:
A co powiesz o tym,że nim zawróci się na przejściu to wcześniej trzeba się zatrzymać ,a tego Art 14 wyraźnie zabrania.Kolega mój podobnie myślał ale nie jest tego pewny co wczesniej przyśniło się egzaminatorowi i stąd jego rozterka.Wiem że zaznaczył odpowiedź gdzie zawracanie jest też zabronione bo zawiera zmianę tempa przechodzenia i pieszy wczesniej musi się zatrzymać a te dwa elementy są niedozwolone.
I jakie macie dalsze plany???
może w Łodzi lub Piotrkowie?
9)tablica nauki jazdy „L” powinna
a) mieć wymiary 30x30 z umieszczona litera na niebieskim tle
b)być umieszczona rownolegle do podłużnej osi pojazdu
c) umieszczona prostopadle do podłużnej osi pojazdu
Odnośnie dziwnych pytań.... :wink:
Witam! To ostatnie pytanie nie jest dziwne a zdecydowanie podstawowe i nic trudnego w nim nie ma.
Zdecydowanie odpowiedź A i C a jasno to wynika z podanych poniżej przepisów.
Ustawa "Prawo o ruchu drogowym"
Art. 55. 1. Pojazd do nauki jazdy lub przeprowadzania egzaminu państwowego oznacza się tablicą kwadratową ( np. 30/30) barwy niebieskiej z białą literą "L", umieszczoną na pojeździe. W warunkach niedostatecznej widoczności tablica umieszczona na pojeździe, z wyłączeniem tablicy na motocyklu, powinna być oświetlona. Tablica, którą oznaczony jest motocykl, powinna być wykonana z materiału odblaskowego.
2. Podczas kierowania pojazdem do nauki jazdy przez osobę inną niż osoba ubiegająca się o uprawnienie do kierowania pojazdem tablica, o której mowa w ust. 1, powinna być zasłonięta lub złożona.
3. Kierujący pojazdem, przejeżdżając obok pojazdu, o którym mowa w ust. 1, lub jadąc za nim, jest obowiązany zachować szczególną ostrożność.
Rozporządzenie Ministra Infrastruktury z dnia 22 lipca 2002 r. w sprawie rejestracji i oznaczania pojazdów Rozdział 4
§ 34. 1. Na pojeździe przeznaczonym do nauki jazdy lub przeprowadzania egzaminu tablicę, o której mowa w art. 55 ust. 1 ustawy, umieszcza się z przodu i z tyłu pojazdu lub zespołu pojazdów, na wysokości od 60 cm do 180 cm od powierzchni jezdni.
2. Na samochodzie osobowym tablicę, o której mowa w ust. 1, umieszcza się pionowo na dachu prostopadle do osi podłużnej pojazdu.
tylko,ze to wszystko jest proste,kiedy masz w ręku ustawy. 90% zdających nie jest w stanie zapamiętac tych szczególow,z ktorych się korzysta układając pytania
Szukalem w dziennikach ustaw i znalazlem tylko to:
1. Pojazd do nauki jazdy lub przeprowadzania egzaminu państwowego oznacza się
tablicą kwadratową barwy niebieskiej z białą literą „L”, umieszczoną na pojeździe.
W warunkach niedostatecznej widoczności tablica umieszczona na pojeździe,
z wyłączeniem tablicy na motocyklu, powinna być oświetlona. Tablica,
którą oznaczony jest motocykl, powinna być wykonana z materiału odblaskowego.
2. Podczas kierowania pojazdem do nauki jazdy przez osobę inną niż osoba ubiegająca
się o uprawnienie do kierowania pojazdem tablica, o której mowa w ust.
1, powinna być zasłonięta lub złożona.
3. Kierujący pojazdem, przejeżdżając obok pojazdu, o którym mowa w ust. 1, lub
jadąc za nim, jest obowiązany zachować szczególną ostrożność.
witam wszystkich a ja mam dzisiaj pytanie troche z innej beczki czy ktos moze polecic jakis solidny serwis lpg do mojego prywatnego auta z góry dziekuje
rzeczywiście z innej beczki :)Cytat:
Napisał marcin0306
Ja jak miałem jeszcze auta na gaz to jedyny rzetelny serwis jaki spotkałem to serwis Adgaz, 05-500 Piaseczno, ul. Wiśniowa 8a. tel. 711 04 78, kom: 0 509 19 19 29 (innych nie znalazłem - mam nadzieję że aktualne)
Tylko jedna mała uwaga - TA ulica wiśniowa jest równoległa do Puławskiej przy Mysiadle (i to jest tu), bo w samym piasecznie jest też ulica wiśniowa - a to nie ta. I najpierw nawigacja nmie wywiozła na tę wiśniową w piasecznie :(
Ta firma jako jedyna za niewielkie pieniądze zlokalizowała (praktycznie na słuch) usterkę w instalacji Koltec, z którą to instalacją i usterką nie radziło sobie kilkanaście warsztatów w Warszawie.
Natomiast wszyscy mi oferowali wymienianie poszczególnych elementów na nowe - bo to na pewno to i pomoże :) Kilka razy na pewne wymiany sie zdecydowałem, co później sie okazało zupełnie zbędne, bo wymieniano mi częsci dobre na dobre nowe.