To masz podobną sytuację jak moja ;-)
W poniedziałek zadzwonię do PWPW i zapytam, co z tym fantem zrobić...
Printable View
To masz podobną sytuację jak moja ;-)
W poniedziałek zadzwonię do PWPW i zapytam, co z tym fantem zrobić...
To, że on tam będzie to raczej niczemu nie przeszkadza. Musimy zgłaszać listę uczestników kursu, ten kursant po prsotu nigdy nie będzie uczestnikiem, także to chyba raczej nie problem, aczkolwiek przydałaby się opcja kasowania.
Przydałaby się właśnie. Po co ma się plątać skoro nie jest potrzebny.
Dzwoniłem dzisiaj do PWPW i na dzień dzisiejszy nie ma możliwości usunięcia tego kursanta, co oczywiście w niczym nie przeszkadza, że on tam jest, czyli tak jak napisał M.S.
Można wpisywać do portalu OSK nawet tych kursantów, którzy rozpoczęli szkolenie przed 19 stycznia 2013 r. (jeśli może to w jakiś sposób ułatwić nam pracę w OSK), choć takiego obowiązku nie ma. Liczy się to, co zostanie wysłane do Starostwa.
W związku z tym, że dużo OSK wpisało sobie "tzw. kursanta testowego", do PWPW jest duża ilość telefonów i e-mail-ów w tej sprawie. Prawdopodobnie niedługo pojawi się funkcja umożliwiająca "usuwanie" kursantów z portalu.
Taką informację otrzymałem z PWPW.
Witam!:)
Wie ktoś coś więcej na temat SPS ADMi?
To niby też jakiś Portal OSK ale podobno całkowicie bezpłatny.
Podobno nie trzeba tam też podpisu elektronicznego... Dziwne ale tak piszą w liście, który od nich dostałem wraz z kodem dostępu :)
Jeśli jest ktoś kto zna jakieś szczegóły to proszę pisać :)
Pozdrawiam.
Tak SPSAdmi jest darmowy, ma możliwość wysyłania info do Starostwa. Jeśli chodzi o podpis http://www.spsadmi.pl/index.php/regulamin rozumiem, ze może to za nas zrobić Operator (ale podejrzewam ze ta opcja już może być płatna) albo potwierdzić swoim podpisem elektronicznym. Pytałam w Starostwie (DZG) czy info z tego będzie przyjmowane, ale nie wiadomo czyt to będzie kompatybilne. Zamierzam to sprawdzić w najbliższym czasie;)
asia85z, to jak coś będziesz wiedzieć to daj znać, ja też jestem z DZG :) to możemy się wymieniać informacjami :)
nie ma sprawy ;) a pobierałeś już jakiś PKK?
Jeszcze nie, niestety.....:( A Ty bawiłaś się już z tym? :)
http://l-instruktor.pl/goracy-temat/...l#.UQpy3B38Jxs
Czy ktoś już działał z PKK? Podobno u nas jeszcze nikomu z nie udało się uzyskać numeru PKK, więc nie wiem jak tak procedura od strony OSK wygląda. Na razie też wstrzymuję się z podpisem elektronicznym, bo może jednak okazać się, że jest niepotrzebny?
Jeszcze nie:(ale mam już chętnych na kurs z wydrukiem ze starostwa więc jutro będę próbować. Dostałam dziś pisemko z SPSAdmi z potwierdzeniem adresu e-mail Starostwa, żeby dane wysyłane z programu trafiły we właściwe ręce. Jutro wybieram się z tym do Wydziału Komunikacji i ciekawe czego się dowiem...
Wczoraj zgłosiłem do Starostwa pierwszy kurs. Zgłoszenie zostało odrzucone bo popełniłem błąd.
Dziś chciałem wysłać poprawkę i już nie mogę gdyż wyskakuje błąd: " Błąd wykonania podpisu Nie odczytano certyfikatów do podpisywania"
Oznacza to, że w końcu coś z podpisem robią, a ja takowego nie posiadam :)
M.S. napisał:
I jak wyszedłeś z tej opresji? ;-)Cytat:
Wczoraj zgłosiłem do Starostwa pierwszy kurs. Zgłoszenie zostało odrzucone bo popełniłem błąd.
M.S. napisał:
Ja też jeszcze nie mam, ale wczoraj byłem w sklepie i zaproponowano mi Podpis elektroniczny CenCert.Cytat:
Oznacza to, że w końcu coś z podpisem robią, a ja takowego nie posiadam
Cena, to 240 zł + vat na 1 rok i 285 zł + vat na dwa lata. Podane ceny dotyczą także tokena w zestawie.
Tak, musiałem podać cały harmonogram. Zgłosiłem 10 dni po 3h. Błędem było to, że zapomniałem o Pierwszej Pomocy, która ma trwać 4h.
Jutro jadę zawieźć poprawkę osobiście na papierze i czekam, aż SPS Admi będzie działało, bo nie mam zamiaru płacić ani PWPW, ani za podpis.
a czy podawałeś konkretne godziny od.. do..? i godzinę pierwszej jazdy? SPSAdmi działa i generuje dokumenty. Rozumiem że czekasz na ten podpis przez Operatora SPSAdmii. Tak się zastanawiam czy to też będzie darmowe. Ja już podpis mam.
Tak podawałem konkretne daty i godziny od - do. W portalu OSK nie ma możliwości podania daty i godziny pierwszych jazd.
Dziś od rana testuje SPS Admi i wyszło kolejne "jajo" ze strony "rządzących".
W rozporządzeniu o kontroli OSK jest wzór tabelki "INFORMACJA O TERMINIE, CZASIE I MIEJSCU PROWADZENIA ZAJĘĆ, WRAZ
Z LISTĄ UCZESTNIKÓW KURSU" i taki wzór używa SPS Admi.
Problem w tym, że możemy tam znaleźć tylko takie tabelki:
- Imię
- Nazwisko
- PESEL
- Data rozpoczęcia szkolenia teoretycznego
- Miejsce prowadzenia szkolenia teoretycznego
- Data rozpoczęcia szkolenia praktycznego
- Miejsce prowadzenia pierwszych zajęć praktycznych
I gdzie tu wpisać "CZAS" o którym mowa w tytule tabelki? Ale oczywiście Urząd Miejski tego wymaga.
Szlag mnie zaraz trafi z tym wszystkim. Przepisy są tak niedopracowane, że brak mi słów.
Wszystko jest niedopracowane. Te wszystkie programy, ustawa o kierujących pojazdami, rozporządzenia do niej, to wielki bubel, największy bubel z jakim do tej pory się spotkałem. Zamiary u góry były dobre według nich, ale znowu nie wyszło.
Przykre ale prawdziwe. To takie moje osobiste odczucia.
Jak tak dalej to wszystko będzie działać, to chyba wszystko będę robił w wersji papierowej i nosił do WK. Mieszkam naprzeciwko Starostwa, biuro mam dwa budynki od Starostwa, więc co mi tam...
Panowie o co chodzi z tym SPS admi. Dostalem piekna ulotke ze wszystko za darmo itp. Ale jakos nie chce mi sie wierzyc gdzies musi byc w tym haczyk.
Jest taka możliwość (tzn tylko co do daty), zaznaczasz w grafiku/kalendarzu datę pierwszej jazdy i będziesz ją miał na dok. zgłoszeniowych
Co do "harmonogramu" zajęć teoretycznych - fakt nie ma na to wzoru nigdzie... ja podałam tylko daty i ilość godzin i poprosiłam o info ze Starostwa gdyby czegoś jednak tam brakowało - -i na razie cisza...
A ja się poddaję z SPSAdmi i Easy OSK. Nie ma co liczyć, że obędzie się bez kosztów. Jutro kupuję podpis, a z opłatami za Portal to zobaczę, bo w takiej (niedopracowanej wersji) nie powinni za to brać kasy.
SPSAdmi dobra rzecz;) ale podpisuje to sama bo też raczej nie liczę na to ze będzie to do końca darmowe.
No ale później musisz zanieść osobiście, więc co Ci daje SPSAdmi? On nie jest kompatybilny ze starostwem
uznają Ci jak wysyłasz mailem? u nas starosta powiedział, że musiał on by wszystko z takiego maila przepisywać do systemu więc nie ma takiej opcji, za to powiedział, że Portal osk będzie służył tylko do PKK, a do innnych rzeczy podpisali umowę z jakaś firmą i od marca będzie można przesłać informacje za 30zł miesięcznie
Egzamin wewnętrzny trzeba robić po całym kursie, czy teorie można po wykładach, a praktyczny po jazdach?
tak, uznają mailem bez problemu. A egz wewnętrzny u mnie w Starostwie (DZG) zdecydowano że ma być na koniec całego kursu (teoretyczny i praktyczny)
Dzisiaj pojawiła się informacja w Portalu, że okres darmowy został przedłużony do końca marca.
Jest też możliwość usuwania kursantów i kursów, nawet działa, bo już usunąłem.
Jest również zliczanie zajęć teoretycznych w przypadku kursu na więcej niż jedną kategorię, umożliwienie dodawania ratownika medycznego do zajęć.
Pobierał już ktoś profil kursanta z spsadmi?
Pracuje już ktoś w pełni na SPSAdmi?
Jak tam z pobieraniem PKK nie ma problemu?
Czy Wasze Starostwa też wpisują wszystkie dane kursanta w PKK z dużych liter - czyli CAPS LOCKiem?!
Szlag mnie trafia jak mam coś tam czytać. PISANIE Z DUŻYCH LITER JEST BEZ SENSU !!!
A powiedzcie mi, podpis elektroniczny jest potrzebny już przy zgłaszaniu rozpoczęcia kursu, rozpisaniu teorii czy dopiero w dalszym etapie???
Od poniedzialku chce zacząć kurs po raz pierwszy na nowych zasadach i nie wiem jak sie za to zabrać... :(
Witam, tez poraz pierwszy bede pobiera pkk z starostwa i nie wiem dokladnie jak to wyglada po pobraniu, musze do kazde kursanta tworzyc nowy kurs? teorie rozpisac odrazu? a jak wyglada sprawa z praktycznymi zajeciami tez musimy wysylac?
podrawiam
Ja pracuje z SPSAdmi - tam nie ma opcji pobierania PKK.
PKK pobieram z Portalu OSK i wpisuje ich od SPSAdmi, potem tworzę kurs i dodaje do niego kursantów. Kolejny etap to rozpisanie zajęć teoretycznych (dla całej grupy) i wyznaczenie daty pierwszej jazdy (indywidualnie dla każdego kursanta) -program automatycznie generuje dok. zgłoszeniowe. Potem zgłoszenie podpisane elektronicznie idzie do Starostwa (może być wysłane mailem)
czyli np zapisuje sie 4 kursan tworzysz 1 kurs i do tego kursu wpisujesz tych kursantów , a zajecia praktyczne wystarczy jak tylko 1 godz wyslesz do starostwa a reszte godzin nie musisz?
Ja pracuje z SPSAdmi - tam nie ma opcji pobierania PKK.
PKK pobieram z Portalu OSK i wpisuje ich od SPSAdmi, potem tworzę kurs i dodaje do niego kursantów. Kolejny etap to rozpisanie zajęć teoretycznych (dla całej grupy) i wyznaczenie daty pierwszej jazdy (indywidualnie dla każdego kursanta) -program automatycznie generuje dok. zgłoszeniowe. Potem zgłoszenie podpisane elektronicznie idzie do Starostwa (może być wysłane mailem)[/QUOTE]
mam pytanie czy trzeba cos wiecej zgłaszać oprocz rozpisanych dat kursu szkolenia teoretycznego i praktycznego ? wydrukowalam dwie kartki i to wszystko? wystarczy zanieść do naczelnika ?
zajecia teoretyczne trzeba rozpisac wszystkie? a jak sprawa z zajecia praktyczn wystarczy podac 1 dat pierwszej jazdy
mam pytanie czy trzeba cos wiecej zgłaszać oprocz rozpisanych dat kursu szkolenia teoretycznego i praktycznego ? wydrukowalam dwie kartki i to wszystko? wystarczy zanieść do naczelnika ?[/QUOTE]
ja rozpisalam wszystko jutro zaniosę naczelnikowi więc mam nadzieję na więcej info