Do M.S.: nie wprowadzą możliwości kasowania niewysłanych ETD, gdyż jak mi powiedziano jest to tzw. historia zmian, które były nanoszone w dokumentacji. W razie czego będzie dowód, że były zmieniane dane już po wysłaniu np. zawiadomienia do starostwa itd. Niby zrozumiałe, ale mnie ten cały Portal OSK strasznie wnerwia... Jest zwyczajnie nadgorliwy (!), bo np. chcąc wysłać zawiadomienie o rozpoczęciu kursu w Portalu muszę wpisywać dodatkowo: dane wykładowcy, dane instruktora (które przecież zgodnie z ustawą i rozporządzeniem nie są wymagane!), harmonogram zajęć (osobno na każdy dzień ! - a papierowo pisuję tylko, że wykłady od-do w godz. tych i tych - i tyle) itd. Dlatego zrezygnowałam z tego Portalu i mailowo przesyłam zgłoszenia do Starostwa na Elektroniczną Skrzynkę Podawczą (otrzymuję od razu elektroniczny dok. potwierdzający przyjęcie przez nich maila, który drukuję i doczepiam do wysyłanego dokumentu, który również mam wydrukowany i trzymam w dokumentacji). Szybciej, łatwiej, wygodniej i taniej ;)