po co stwarzac jak wszystko jest dokładnie opisane w PoRD? a jak silvox uwazasz, że to może nie być jezdnia jednokierunkowa, to powodzenia w nauczaniu...
Printable View
po co stwarzac jak wszystko jest dokładnie opisane w PoRD? a jak silvox uwazasz, że to może nie być jezdnia jednokierunkowa, to powodzenia w nauczaniu...
Ja tak uważam(napisałem też dlaczego), jeśli masz inne zdanie to interesuje mnie jakieś uzasadnienie - rozdzielenie barierkami lub pasem zieleni nie jest wystarczającym argumentem.. A linia podwójna ciągła też wystarczy ??
A czy Ty rozumiesz po polsku ?? Nie umiesz się powstrzymać od komentarzy, uszczypliwości i kąsania ?? Wyluzuj chłopie, postaraj się nie szczekać.. Co ma nauczanie do statusu pewnego odcinka drogi/jezdni to nie wiem..Cytat:
Napisał analityk
<<<<<Art 16. 2. Kierujący pojazdem, korzystając z drogi dwujezdniowej, jest obowiązany jechać po prawej jezdni; do jezdni tych nie wlicza się jezdni przeznaczonej do dojazdu do nieruchomości położonej przy drodze.>>>>>
Żaden znak nie jest potrzebny, bo z Art 16 wynika że takie jezdnie są jednokierunkowe.
Czyli w/g Ciebie na drodze dwujezdniowej z pasem zieleni i wyznaczonych dwóch pasach ruchu w jednym kierunku poza obszarem zabudowanym nie oznakowanej znakiem D-3 - można wyprzedzać z prawej strony ??
Robisz tak ?? Bo ja nie..
Pomijamy nieprawidłowość jazdy lewym pasem ..
Oczywiście że wyprzedzam z prawej strony, oprócz wyjątków.
A co niby jest nieprawidłowego w jeździe lewym pasem ??
Jak lewy jest nieprawidłowy to powinni go zlikwidować jako niesłuszny.
No w/g mnie niewiele - ale sam przytoczyłeś art. 16 PoRD ..
W wielu miejscach już pisałem o równorzędniosci pasów ruchu na drogach/jezdniach gdzie prawo dopuszcza wyprzedzanie z prawej strony..
No bo jak - wszyscy jechać prawym pasem nie mogą.. Po to są dwa lub trzy aby z nich korzystać..
<<<<< Art. 24. 1. Kierujący pojazdem jest obowiązany przed wyprzedzaniem upewnić się w szczególności, czy:
1) ma odpowiednią widoczność i dostateczne miejsce do wyprzedzania bez utrudnienia komukolwiek ruchu; >>>>
Z kontekstu przepisu wynika że to utrudnienie ruchu dotyczy pojazdów jadących przed kierującym mającym podjąć wyprzedzanie.
W KW jest to dokładniej określone - i tyczy tych z przeciwka.
Więc jak osobowy jechał prawym pasem a TIR wcześniej sygnalizował zamiar zmiany pasa to TIR miał pierwszeństwo o żadnym utrudnianiu ruchu nie ma mowy.
Osobowy hamował bo musiał ustąpić pierwszeństwa.
Obowiązku jako takiego do jazdy wyłącznie prawym pasem nie ma ale mamy np. taki zapis:
4. Kierujący pojazdem jest obowiązany jechać możliwie blisko prawej krawędzi jezdni. Jeżeli pasy ruchu na jezdni są wyznaczone, nie może zajmować więcej niż jednego pasa.
kopan napisał:
Nie kopan. Akurat z tego artykułu wynika co innego. Wynika tyle, że jeśli jedziesz drogą dwujezdniową , to jesteś obowiązany jechać po prawej jezdni. Tyle i tylko tyle. Nie szukaj więc na siłę przepisu.Cytat:
<<<<<Art 16. 2. Kierujący pojazdem, korzystając z drogi dwujezdniowej, jest obowiązany jechać po prawej jezdni; do jezdni tych nie wlicza się jezdni przeznaczonej do dojazdu do nieruchomości położonej przy drodze.>>>>>
Żaden znak nie jest potrzebny, bo z Art 16 wynika że takie jezdnie są jednokierunkowe.
A to, że jest to jezdnia jednokierunkowa wynika z miedzy innymi umieszczonego znaku D-3 (co jest dla wszystkich chyba oczywiste i nie ma co się nad tym rozpisywać) lub znaku C-9.
Znak C-9 "„nakaz jazdy z prawej strony znaku” stosuje się w celu wskazania kierującym obowiązku ominięcia wysepki (przeszkody na jezdni) po jej prawej stronie. Na pasach ruchu z prawej strony znaku nie może być dopuszczony ruch z przeciwnego kierunku.-Szczegółowe warunki techniczne dla znaków drogowych (Dz.Ustaw nr 220). A skoro nie może być dopuszczony ruch z przeciwnego kierunku ruchu, to jest to jezdnia jednokierunkowa.
Na filmie mamy takowe znaki, więc bez wątpienia są to jezdnie jednokierunkowe.
Myślę, że kwestia czy jest to jezdnia jednokierunkowa czy nie, została wyjaśniona.
kopan napisał:
Ja też wyprzedzam. Zezwala mi na takie wyprzedzanie art.24. ust.10. pkt 1. K.D.Cytat:
Oczywiście że wyprzedzam z prawej strony, oprócz wyjątków.