asiu, a co trzeba wpisac jak zakladam nowy kurs w SPSadmi w rubryce: oznaczenie kursu??? Bo to rubryka wymagana.
Printable View
asiu, a co trzeba wpisac jak zakladam nowy kurs w SPSadmi w rubryce: oznaczenie kursu??? Bo to rubryka wymagana.
Aha, no tak, tez tak myslalem :)
Dzieki :)
Dodam, że u mnie w starostwie preferują wysyłanie wszystkich zgłoszeń do starostwa mailem, warunek jest tylko taki, że musi byc wszystko podpisane podpisem elektronicznym :)
Tak mailem i tylko ta tabelka z rozporządzenia w sprawie kontroli OSK. W SPSAdmi jest opcja żeby skonfigurować pocztę i wysyłać od razu stamtąd tylko nie wiem jeszcze jak tam podpisać dok.
asia, chyba potrzebuje Twojej pomocy:)
Nie moge utworzyć kursu w SPSadmin.
Jest tam napisane: Ksiązka ewidencji <wybierz>, klikam w to, nie da rady nic wybrać ani wpisac...
Wchodzę osobno w Książka ewidencji osób szkolonych też jest tam <wybierz>, też nie da rady nic wybrać ani nic wpisać...
Chyba bede dzialal z Portalem OSK tym od starostwa, tam jest jakoś łatwiej, przynajmniej jak dla mnie :)
Czy w portalu osk.pwpw jest możliwość zaplanowania pierwszej godziny jazdy, tak aby ukazała się na wydruku "Zaświadczenia o rozpoczęciu kursu", czy mam to ręcznie dopisać :)? Z góry dziękuję za pomoc.
Aby ustalić godzinę jazd musisz wejść w zakładkę Kursanci, potem przy kursancie nacisnąć Zmiana / Zajęcia praktyczne / Dodaj nowy rekord i jak tam wpiszesz to pojawi się na wydruku :)
Najpierw trzeba stworzyć KEOS w ustawieniach SPSAdmi - też miałam z tym zagadkę ale metodą prób i błędów się udało;))
Co do Portalu OSK - też jest dość prosty w obsłudze, zresztą bardzo podobny. Ja dalej jednak pracuje na SPS ciekawa jestem tylko czy bez problemów uda mi się aktualizować profil jak ktoś skończy kurs
Możecie się zalogować?
"Wystąpił błąd" wyświetla mi się komunikat.
Tak. Właśnie się zalogowałem.
ckalpel napisał:
A czy przypadkiem przy próbie logowania, nie pojawia się komunikat, aby zmienić hasło?Cytat:
Tylko że nie moge zalogować się do portalu osk, nie wiem co jest grane...
Nie, wpisywałem również byle jakie dane i wyskakuje "wystąpił błąd" i biała strona. Próbowałem na różnych przeglądarkach.
Rozumiem.
Ja też raz nie mogłem się zalogować i wyskakiwał komunikat by zmienić hasło. Po zmianie hasła, mogłem się już zalogować. Myślałem, że może u Ciebie jest podobna sytuacja.
Dziwne rzeczy dzieją się z tym portalem. Niektórzy mają problem z pobraniem PKK.
Spróbuj zalogować się z innego komputera.
U mnie też, chyba po miesiącu, trzeba było zmienić hasło. Nie wiem, może tak co miesiąc będzie?
Być może, że to jakieś względy bezpieczeństwa wymagają zmiany hasła.
Ja tylko nie moge wysyłać zawiadomień do starostwa, ale to już chyba ich wina bo sami mi powiedzieli, że maja jakis problem.
Chodzi Ci o informację o rozpoczęciu kursu?
Witam.Dlaczego musicie kupować elektroniczne podpisy za kilkaset złotych przeciez to jest naciąganie.Ja korzystam z portalu OSK tylko jak zakładam profil PKK kursanta,a wszystkie informacje dotyczące rozpoczęcia kursu i egzaminów wew.wysyłam za pomocą ePUAPu bezpłatnie.Oczywiście starostwa wolą żeby korzystać z Portalu OSK bo maja mniej pracy przez to ale przecież w rozporządzeniu jest wyrażnie mowa o możliwości wysyłania informacji za pomocą ePUAPu.Ja tak robię i jest dobrze.
O można już korzystać z ePUAP? Chyba nie w portalu osk?
Wszystkie informacje, to znaczy jakie?
Pozwalają Wam na potwierdzenie informacji o rozpoczęciu kursu profilem ePUAP?
ePUAP to ePUAP a portal OSK to portal OSK:) Informacje takie jak napisalem tzn.o rozpoczęciu kursu,terminie i miejscu o terminie przeprowadzenia egzaminu itd. Dlaczego maja nie pozwalać ?? To fakt starostwa o tym nie mówia bo im łatwiej jest jak korzystacie z portalu osk bo jak przez ePUAP to maja więcej roboty ale jakim prawem moga zabraniać,przeciez w rozporządzeniu jest wyraznie napisane że można korzystać z ePUAPU
Tak, ksu, nie moge wyslac zawiadomienia o rozpoczeciu kursu, dlatego musialem pofatygowac sie i dostarczyc im to na papierze. Tzn., musialem, nie musialem ale pewnie jak bym tego nie zrobil to poniósł bym konsekwencje.
krzyku napisał:
Tylko PKK można aktualizować, potwierdzając profilem zaufanym ePUAP.Cytat:
...ale jakim prawem moga zabraniać,przeciez w rozporządzeniu jest wyraznie napisane że można korzystać z ePUAPU
krzyku napisał:
Informacje takie mogą być przekazywane do starostwa, tylko z wykorzystaniem bezpiecznego podpisu elektronicznego- Art.27 ust.6. UoKP.Cytat:
ePUAP to ePUAP a portal OSK to portal OSKhttp://naukajazdy.pl/forum/image/gif...r4wjDDstQmEQA7 Informacje takie jak napisalem tzn.o rozpoczęciu kursu,terminie i miejscu o terminie przeprowadzenia egzaminu itd.
slowdzerson napisał:
U mnie jak na razie wszystkie osk składają informacje o rozpoczęciu kursu w formie papierowej.Cytat:
Tak, ksu, nie moge wyslac zawiadomienia o rozpoczeciu kursu, dlatego musialem pofatygowac sie i dostarczyc im to na papierze. Tzn., musialem, nie musialem ale pewnie jak bym tego nie zrobil to poniósł bym konsekwencje.
ksu nie pisał bym o epuap gdybym nie miał pojęcia.W ePUAP tez jest podpis elektroniczny który przychodzi mi na maila w postaci kodu którego to właśnie trzeba użyć jako podpisu i zaznaczam że bezpłatnie.Ja wysyłam informacje i problemu nie ma.
Dobrze, ale to nie jest to samo, co podpis elektroniczny.
Ale w jakis sposob to robisz ? bo ja zastanawiam sie nad kupnem calego zestawu do podpisu elek. i nie wiem w koncu czy mozna przez epuap czy nie. Chlopaki z innego starostwa mowili ze oni póki co nosza zaswiadczenia o ukonczeniu kursu na papierze i babeczka w starostwie recznie im tam to przyjmuje, Ja tak zrobilem i niestety kobitka przy mnie probowala i nie ma takiej mozliwosci bo program nie daje jej mozliwosci wejscia do edycji i wpisania konkretnej osobie ze juz zakonczyla kurs.... Zalogowalem sie na epuapie ale nie wiem co dalej....
Hej, wiecie jak przeniesc lub wykasowac nieobsluzone powiadomienie elektroniczne w Portalu OSK PWPW???
Bo przed rozpoczeciem kursu nie moglem wyslac zawiadomienia o rozpoczeciu ale zawiozlem im na popierze. Teraz w Portalu napisane mam na czerwono, ze mam nie obsłużone powiadomienie elektroniczne (fakt, teraz wszystko dziala i moglbym je wyslac do starostwa ale po co jak juz im wczesniej na papierze dostarczylem) tak wiec chcialbym to wykasowac jakos ew. przeniesc do dostarczonych albo cuś... :)
Pozdrawiam.
Asiu a można prosić o pomoc z tym utworzeniem KEOS? Wchodzę w ustawienia i ...i nie mogę tego ogarnać niestety.
I mam jeszcze pytanko z generowaniem dokumentów. Kiedyś znalazłam taką opcje a teraz nie mogę tego odszukać. Chodzi konkretnie o to, że np.planuje sobie w kalendarzu kurs, teorie, praktykę i chciałbym to wydrukować. Jest taka opcja? Albo spis kursantów na danym kursie? Żeby otworzyć sobie kurs i wysłać do starostwa. Będę wdzięczna za pomoc. Pozdrawiam.
reeds, wchodzisz w ustawienia potem w dokumenty, nastepnie w Ew. osób szkolonych i tam klikasz kwadracik obok pozycji nr 1 i edytujesz i wtedy zakladasz KEOS.
Co do dalszych Twoich pytań to nie wiem ale postaram sie to ogarnac ;)
Pozdro.
Dokument zgłoszeniowy generujesz wchodząc w kurs (edycję) i na samym dole okna "drukuj dokumenty kursu" - to jest zgłoszenie. Oczywiście tak jak napisałaś będzie ono prawidłowe jeśli ustalisz w grafiku teorię i pierwszą jazdę na każdego kursanta na kusie.
W SPSAdmi pojawiła się funkcja pobierania PKK - tylko wiem że trzeba ręcznie wprowadzić kursanta, dodać go na kurs a dopiero później można pobrać PKK
Keos mam założony tylko jakoś nie mogę się do niego dostać. Pojawia mi się okienko jakbym miała zakładać następny nr keos, ale nie ma możliwości, żeby kogoś tam w pisać. Nie wiem co robię źle.
a wejdź w Ewidencja - potem w okienku książki ewidencji wybierz swoją książkę powinna pojawić Ci się lista osób wpisanych do KEOS
To wszystko co piszecie jest, książkę mam utworzoną, nijak nie mogę nikogo tam wpisać. Nie wiem czemu.
Ażeby poprac PKK w pwpw to musze podac numer i pesel kursanta??? Kurcze nie ogarniam tego i nie wiem od czego sie zabrac...
dami, tak musisz podać nr. PKK i nr. PESEL wtedy dopiero pobierzesz PKK.
Pozdro.
Czy ktoś z Was aktualizował już PKK? chyba coś popsułam :(... zaktualizowałam dane dotyczące kursu (ilość godzin, instruktor prowadzący), ale teraz jak przeglądam PKK to dalej nie ma tam informacji o ukończonym kursie chociaż status PKK jest "zaktualizowany" Czy to tak ma być?
Pytanie dotyczące portalu PWPW.
Każdy kursant ma przyporządkowany login i kod aktywacyjny, zdaje się, że do wykorzystania na egzamin próbny. W jaki sposób z tego skorzystać? Dzękuję za pomoć!
Pobrałem PKK, a jak zapisac na kurs?? Wchodze w "kursy" potem "zapisz na kurs" i wyskakuje okienko "zapisz na kurs" i co mam tam wpisac??
ok juz wiem... Tyle ze nalezy tam podac rowniez date rozpoczecia kursu a ja na razie nie znam daty tylko sciagam PKK. A jak nie podam daty to nie moge uzypełnic jaka kategoria. Nie wiem kiedy zaczne... Nalezy podac nie pozniej niz dzien po rozpoczeciu zajec termin ich rozpoczecia... Czyli moge to uzupełnic dzien po pierwszych zajeciach teoretycznych i podac wtedy kategorie??? Cene tez musze podac czy to nie jest wymagane? dziekuje za pomoc, to mój pierwszy raz hehe