Dla mnie różnica jest taka; światła pozycyjne nazywają sie wtedy, kiedy masz włączone obie strony( światła obowiązkowe), a postojowe wtedy, kiedy masz włączoną jedną stronę ( te światła nie są obowiązkowe).
Printable View
Jeżeli masz w aucie taka opcję ..
Jeśli włączysz na postoju pozycyjne, to będą one ,,udawać'' postojowe - obojętne czy po jednej stronie czy po obu ...
Ja sie z tym nie zgadzam.
To w takim razie jak zinterpretujesz ten fragment zapisu z art.52 kd.
...jest obowiązany używać świateł pozycyjnych przednich i tylnych lub świateł postojowych. Więc ja jeszcze raz pytam, jaka jest różnicy między pozycyjnymi a postojowymi podczas zatrzymania lub postoju. Różnica musi być skoro ustawodawca daje do wyboru użycie świateł ''pozycyjnych lub postojowych".
poczytaj sobie Sobonia z komentarzem
tak możesz ale to jakich możesz uzyć to zalezy od tego czym stoisz. wszystko rozbija się o rozmiary pojazdy lub zespołu pojazdów
andrzej1001 - jeśli rozumiesz znaczenie słowa lub to nie siej fermentu ..
Ustawodawca dał Ci możliwość wyboru i jeszcze Ci źle..
Lepiej by dla Ciebie było, żeby napisano - musisz ? ?
Jakoś zbyt wiele swobody to dla niektórych kara ..
Myślę, że się nie obrazisz, bo nie o to tutaj chodzi, ale daj już spokój ..
Pozdro
http://www.abc.com.pl/serwis/du/2003/0262.htm
W tym rozporządzeniu, w załączniku nr 6, w tabeli na pozycji 6,7,17 masz wszystko opisane ...
Lepiej sie nie da ...
Pozdro
Zacznijmy od tego, że to forum jest po to by można było podyskutować o PRD, więc nie sieję fermentu. Rozumiem znaczenie słowa lub, ale ty chyba nie. Skoro mam do wyboru użycie różnych świateł, to jakaś różnica między nimi jest. Sam napisałeś, że ustawodawca dał mi do wyboru użycie świateł i wcale nie jest mi z tym źle. Z twojego rozumowania wynika to tak jak by np. egzaminator powiedział: możesz zdawać na nissanie lub na nissanie.
Rozporządzenie które podałeś doskonale znam i właśnie z niego wynika, że postojowe to wtedy, kiedy jest włączona jedna strona pojazdu, a dwie to będą pozycyjne.