Może Panowie, może...;-) Tylko skąd my to mamy wiedzieć? Skąd mamy wiedzieć o co chodziło autorowi? Skąd ma to wiedzieć osoba rozwiązująca te testy.
Takich pytań nie powinno być.
Printable View
Może Panowie, może...;-) Tylko skąd my to mamy wiedzieć? Skąd mamy wiedzieć o co chodziło autorowi? Skąd ma to wiedzieć osoba rozwiązująca te testy.
Takich pytań nie powinno być.
Jaką odpowiedź zaznaczylibyście tutaj? ;-)
Według mnie prawidłowa odpowiedź to NIE i taką zaznaczyłbym, ale patrząc na poprzednie pytania, pewnie będzie odwrotnie. "W czasie przygotowania do manewru wymijania" -ciekawy zwrot, rozumiem, żeby tam było jakieś zwężenie...
To zaznaczyłbyś dobrą odpowiedź. Droga jest nieco zwężona, ale jest to spowodowane zaspami.
Pytanie jest jednak o tyle kontrowersyjne i dyskusyjne gdyż ciężko ze zdjęcia jest określić czy będzie możliwość zachowania bezpiecznego odstępu podczas wymijania, a w związku z tym nie wiemy czy trzeba zmniejszyć prędkość, czy też nie.
Podobnie jak na tym zdjęciu ciężko jest ocenić czy podczas manewru omijania będzie zachowany bezpieczny odstęp czy też nie.
W tym ostatnim zaznaczyłbym NIE. W praktyce, znając gabaryty swojego samochodu, pewnie dałoby się przejechać nie zaczepiając o lusterka. Uważam, że w przypadku takich pytań dotyczących wymijania/omijania, zdjęcie z wnętrza pojazdu powinno być tak zrobione aby było widać jakiś punkt odniesienia np. maskę, słupki A.
eMx napisał:
Prawidłową odpowiedzią wg. autora pytania jest TAK.Cytat:
W tym ostatnim zaznaczyłbym NIE.
eMx napisał:
Też uważam, że ze zdjęcia powinno wynikać czy możliwe jest zachowanie bezpiecznego odstępu czy też nie. Zdjęcie powinno być zrobione w taki sposób by nie było żadnych wątpliwości.Cytat:
Uważam, że w przypadku takich pytań dotyczących wymijania/omijania, zdjęcie z wnętrza pojazdu powinno być tak zrobione aby było widać jakiś punkt odniesienia np. maskę, słupki A.
Na kolejnym zdjęciu co prawda nie miałem żadnych wątpliwości, a jednak gdy zaznaczyłem odpowiedź NIE okazało się, że popełniłem błąd. Dlaczego zaznaczyłem odpowiedź NIE chyba nie muszę uzasadniać? ;-)
Prawidłowa odpowiedź wg. autora pytania brzmi TAK.
Oczywiscie, że jest konieczne zmniejszenie prędkości :)
Na logike, nie patrzac w KD :)
Chodzi właśnie o to Panowie, że pytania nie są sprecyzowane. Jak słusznie zauważyliście nie wiadomo z jaką prędkością jechały pojazdy.
Jeśli jechały z prędkością 5 czy 10 km/h to dobra mogłaby być odpowiedź "TAK", natomiast jeśli jechały z prędkością 50 czy 70 km/h (nie wnikając już czy to jest prędkość bezpieczna w takich warunkach drogowych) to już sprawa jest dyskusyjna. A my przecież nie wiemy z jakimi prędkościami jechały pojazdy.
Na filmiku moim zdaniem pojazdy jechały z prędkością około 50 km/h.
Niestety w rzeczywistości jest inne odczucie prędkości, a na filmie jeszcze inne.
Taki przykład. W pytaniach gdzie mówi się o prędkości 50 km/h w rzeczywistości klipy są nagrywane przy prędkości 30 km/h, gdyż dla oglądającego klip wrażenie jest takie jakby samochód jechał z prędkością 50 km/h.
Zauważcie że w naszej dyskusji kilku instruktorów zaznaczamy różne odpowiedzi, czasem takie same, czasem dobre, czasem błędne.
"Błędne odpowiedzi" natomiast nie wynikają z naszej nie wiedzy tylko z tego że pytanie można w różny sposób interpretować. Takich pytań nie może być.
Przy poniższym pytaniu nawet egzaminator popełnił błąd ;-)