-
Jerzyw, dobrze, że zapodałeś to pytanie - ja te układy pierwszy raz na oczy widzę :D
Znalazłem coś takiego:
Układ treści w programie:
Liniowy
Treści są kolejno ułożone i nie pojawiają się ponownie
To spotkanie ucznia z treściami tylko raz.
Części tworzą ciąg, są ze sobą powiązane, są nierozerwalne.
Koncentryczny
Te same treści powtarzają się co pewien czas.
Pogłębia się związki, zależności.
Przerwa może liczyć nawet kilka lat.
Spiralny
Uczniowie stopniowo wzbogacają zakres informacji, pogłębiają treść.
Nie ma przerw kilkuletnich.
Możliwość powtórnej ekspozycji poszczególnych tematów.
źródło: http://dydaktyka.wyklady.org/wyklad/...ztalcenia.html
i to:
Trzy układy treści kształcenia:
- liniowy – ważna jest systematyczność
- koncentryczny – powracamy do tego samego zagadnienia, ale w rozszerzonym zakresie
- spiralny – cały czas poszerzamy wiedzę, ale powracamy do początku
źródło: http://www.dydaktyka.info/tresci-ksztalcenia.htm
A linków takich to ja nie mam. Jedyne co to trafiłem na testy udostępnione na stronie Dolnośląskiego Urzędu Wojewódzkiego.
Pozdrawiam
-
No i "cacy" teraz to i ja cos sie dowiem-dzięki :roll:
-
PYTANIE - Rozkład materiału nauczania (programu nauczania) nauczyciel przygotowuje w układzie:
a) liniowym: nie powtarza się żaden temat, każdy następny temat opiera się na poprzedzającym
b) piętrowym: tematy realizowane wybiórczo
c) cyklicznym: niektóre tematy powracają w nauczaniu w układach odmiennych i odmiennych powiązaniach
Odpowiedź A oraz C są poprawne - czy Ktoś ma inne zdanie?
-
Tak wydaje się ze dobrze zaznaczone-a,c :wink:
-
Które z określeń typu temperamentu jest własciwe?[psychologia]
1.sangwinik: typ silny,zrównowazony,ruchliwy.
2.flegmatyk:typ słaby,zrównowazony,powolny.
3.choleryk:typ silny,niezrównoważony.--{czas start kto wie?}czekam na odpowiedż.
-
A to wg pytanie z serii: wszystkie odpowiedzi poprawne.
-
No własnie tez tak myślałem ale zasugerowane mam A,C -z tym,że jeśli chodzi o określenie ;flegmatyk czy to osoba słaba ,nie koniecznie może tu jest haczyk.
Instruktor prowadząc zajęcia z kand.na kierow.powinien być wyposazony m.in.w:
1.kosp.zajęć lekc.,czyli rozkład metod i tresci nauczania.
2.konsp.zaj.lekc.,czyli algorytm czynności instruktora i uczestnika kursu.
3.konsp.zaj.lakc.,czyli metody i zasady nauczania.
tutaj też dokładnie nie wiem,tylko nas dwoje na forum reszta jeszcze śpi czy co -weekend,no tak!?
-
Możliwe, że tam haczyk z tym flegmatykiem.
A co do pytania z konspektem obstawiałbym odp. 1.
-
No i tu sam nie wiem,sugerowane mam B",ale coś mi to nie daje spokoju,moze jakiś nauczyciel żekłby słówko,poczekamy do wieczora ktoś się moze odezwie kumaty bardziej
-
Jeśli chodzi o pytanie o konspekt obstawiam odp. 1, natomiast w pytaniu o temperament FLEGMATYK TTO OSOBOWOŚĆ SILNA!!! tylko taka bardziej...hmmm...stonowana.:)
Najbliższy egzamin w Katowicach odbędzie się we wrześniu ponieważ Egzaminatorzy postanowili urlopować w sierpniu;/ ból, ...bo zależy mi na szybkim podjęciu pracy (innej nie chcę), a tak na marginesie...
- Chciałem zapytać jak wyglądają zajęcia, szkolenia dodatkowe na kursie instruktorskim? tzn po dwóch niezdanych egzaminach(NIE ZAPESZAM!!!!)co ewentualnie należy zrobić i ile to trwa - ma Ktoś wiedzę szczegółową na ten temat (czy należy raz jeszcze odbyć praktyki instruktorskie w ilości godzin kilkudziesięciu??)
Proszę o odpowiedź.
Pozdrawiam