cman napisał:
Cytat:
Chyba sobie żarty robisz.
Nie.
cman napisał:
Cytat:
Więc co Ci z tego wynika, skoro ten przepis nie zabrania wyprzedzania na przykład furmanki, a więc tym samym dopuszcza przebywanie na lewym pasie ruchu?
Ale zabrania wyprzedzania pojazdu silnikowego jadącego po jezdni dwukierunkowej, dwupasowej. I żeby wyprzedzić taki pojazd najczęściej musisz znaleźć się na lewym pasie, przeznaczonym dla pojazdów jadących z kierunku przeciwnego. A to będzie zagrażało bezpieczeństwu ruchu.
cman napisał:
Cytat:
Nawet gdyby ten przepis zabraniał wyprzedzania wszelkich pojazdów, to i tak nadal nie ma on nic wspólnego z zakazem przebywania na lewym pasie ruchu!
To może inaczej. Zostawmy wyprzedzanie.
Jadę przed zakrętem oznaczonym znakiem A-1 (droga dwukierunkowa,dwupasowa )i mogę sobie jechać nie prawym tylko lewym pasem? Mogę tu niestosować się do art.16 kd?
Mogę w tym miejscu przebywać na lewym pasie ruchu?
cman napisał:
Cytat:
Ano taki, że ta linia, krótsza niż 20 metrów, jest po prostu bez sensu.
W niektórych miejscach ma sens. Nawet linia która ma 10 czy nawet 5 m.
cman napisał:
Cytat:
...kogo, gdzie, jak i przed czym miałaby zabezpieczać ta linia mając jeszcze mniej niż 20 metrów?
Np. na tzw."przecince" wskazuje i konkretyzuje sposób jazdy w takim miejscu. Nie ma wtedy cyrków, że jeden ustawia się przy lewej krawędzi przecinki a drugi staje na środku, a oba pojazdy wykonują ten sam manewr.