Mazi napisała:
Cytat:
A znasz jakiś dokument, który spełnia te wymogi i zawiera wszystkie dane o których napisałeś???
Wszyscy doskonale o tym wiemy, że wzoru już nie ma, ale jakie dane mają zawierać się w zaświadczeniu, są w rozporządzeniu w sprawie szkolenia.
Mazi napisała:
Cytat:
"Stare" zaświadczenia nie zawierają np. informacji kto aktualizował profil...
Stare już nie obowiązuje.
Mazi napisała:
Cytat:
(a nawiasem biorąc to gdzie w ustawie lub rozporządzeniu jest informacja, że dane tej osoby mają się znajdować na zaświadczeniu???)
§ 15 ust.1 pkt 9 rozporządzenie w sprawie szkolenia.
Mazi napisał:
Cytat:
A odnośnie podpisu kierownika ośrodka - to wystarczy ten wydrukowany dokument podpisać...
Pewnie że tak, wszystkiego można się domyślić. Można nawet się domyślić jak powinno wyglądać zaświadczenie. Tylko czy tak powinno być?
Mazi napisała:
Cytat:
ksu: myślę, że błędnie interpretujesz rozporządzenie...
A jak Ty to interpretujesz? Jak wg. Ciebie ma to wyglądać?
Mazi napisała:
Cytat:
NIGDZIE nie jest napisane, że zaświadczenie o ukończeniu szkolenia musi być zgodne z § 15 ust.1 rozporządzenia w sprawie szkolenia...i art.27 ust.5 u.o.k.p. jest tan napisane, że:
Z przepisów tych wyraźnie wynika, jak takie zaświadczenie ma wyglądać i jakie dane i informacje mają być w nim zawarte. Czego jeszcze potrzebujesz?
Pewnie wolałabyś, żeby był zapis z którego by wynikało wprost, że: zaświadczenie w formie papierowej ma być zgodne z takim i takim przepisem, ale nie ma, więc dla mnie oczywistym jest jak takie zaświadczenie ma wyglądać.
Mazi napisała:
Cytat:
"w celu wydania zaświadczenia o ukończeniu szkolenia (...) kierownik ośrodka szkolenia kierowców (...) aktualizuje profil kandydata na kierowcę w systemie teleinformatycznym (...)"
Jest więc jasno napisane, że powyższe dane mają się znaleźć w aktualizacji PKK,
A aktualizacja PKK, to niby co to jest? Nie zaświadczenie o ukończeniu szkolenia przypadkiem?
Mazi napisała:
Cytat:
a nie na "papierowym zaświadczeniu".
Pytam więc jeszcze raz. Co ma być na zaświadczeniu w formie papierowej wg. Ciebie?
Mazi napisała:
Cytat:
Dlatego w moim odczuciu - i chyba nie tylko moim skoro pwpw tak właśnie nazwała omawiany dokument, druk z Portalu OSK spełnia wymogi "papierowego" dokumentu dołączonego do dokumentacji kursanta poświadczającego, że ukończył on szkolenie.
Ten druk, to są dane, które mamy dostarczyć do starostwa w terminie 14 dni, a nie zaświadczenie o ukończeniu szkolenia. Po za tym zaświadczenie o ukończeniu szkolenia jest wydawane indywidualnie dla jednej konkretnej osoby, a na wynalazku z portalu może być i 10 osób.
Jeśli uważasz to za zaświadczenie, gdzie są dane kilku osób, to ja się Ciebie pytam, jaki numer zaświadczenia dla tych osób wpiszesz w KEOS?
Mazi napisała:
Cytat:
Wcześniej jak wydawałeś "stare" zaświadczenia, to kopie też zostawiałeś u siebie???
Ta. Oczywiście. Kopie wszystkich wydanych zaświadczeń o ukończeniu szkolenia mam do dzisiaj. Stoją sobie w segregatorze.
Mazi napisała:
Cytat:
Nie wiem dlaczego teraz miałabym się gubić... Dołączam dok. wydrukowany z Portalu OSK "zaświadczenie..." podpisuję się na nim, mam na nim również potwierdzenie, że przekazałam je do starostwa, żeby mieć dowód wywiązania się z Art. 27 i to wystarczy.
To są dane, o której mowa w art.27 ust.1 pkt 4, a gdzie zaświadczenie o ukończeniu szkolenia?
To tak jakby Mercedesa nazwać Oplem. No w sumie jedno i drugie, to samochód. Jedno i drugie, to dokument, a że nie tak nazwany, to trudno prawda?
Mazi napisała:
Cytat:
ale moim zdaniem chodzi tu o wystawienie dokumentu dla kursanta, a nie dla OSK... Bo przecież kursant ma prawo do dokumentu, który potwierdza, że ukończył on szkolenie i który może ze sobą zabrać.
Wybacz Mazi, ale opowiadasz tutaj bajki.
Mazi napisała:
Cytat:
Bo przecież kursant ma prawo do dokumentu, który potwierdza, że ukończył on szkolenie i który może ze sobą zabrać. A dowodu aktualizacji kursant nie ma... A przecież nie każdy od razu zapisuje się na egzamin...
A po co kursantowi to zaświadczenie? Ono jest dla Ciebie. To co jest potrzebne do zapisania się na egzamin, były kursant ma w PKK.
Mazi napisała:
Cytat:
I chyba właśnie takie zaświadczenia miał ustawodawca na myśli...
Nie chyba, tylko na pewno nie.
Mazi napisała:
Cytat:
Tylko wzór jeszcze nie powstał...
Aha jeszcze nie powstał? ;-)
A to kiedy powstanie?