Naruszony został art.16.1 pord
Printable View
Naruszony został art.16.1 pord
Do czego konkretnie art. 16 ust. 1 zobowiązuje?
Do poruszania się po prawej stronie jezdni.
Czyli nie wolno czasem, zwłaszcza w związku z omijaniem lub wyprzedzaniem, korzystać z lewej strony jezdni?
w związku z omijaniem lub wyprzedzaniem - tak. W omawianej sytuacji - nie.
A omawiana sytuacja z czym niby była związana, jak nie z wyprzedzaniem?
Sorry, ze się wtrącam ale jak długo muszę jechać z lewej strony P4, żeby to NIE BYŁO związane z wczesniejszym wyprzedzeniem? Albo jak długo będzie związane? W kilometrach to mierzyć czy jak?Cytat:
Napisał cman
Odnoszę wrażenie, że wysuwając taką tezę cman wpadłeś w pułapkę logiczną. Nie ma przecież w PRD przepisu, który określa kiedy kontynuacja jazdy lewym pasem jest związana z poprzednim manewrem a kiedy już nie...A zakładając, iż zawsze jest, dojdziemy do absurdalnego wniosku i bedziemy pomykać kilometrami po lewej stronie jezdni.
Nie wiem jak długo, ustawodawca tego nie określił. Natomiast istotny jest tylko fakt znalezienia się po lewej stronie linii ciągłej, był on wynikiem wyprzedzania/omijania, a dalsza jazda lewym pasem ruchu wynika z niemożności przejechania linii podwójnej ciągłej, chyba że mamy do czynienia z linią jednostronnie przekraczalną, bo nie zapominajmy, że w temacie również o niej była mowa, a teraz temat zszedł już wyłącznie na podwójną ciągłą.Cytat:
Napisał jaszczomb
Oczywiści, mówimy wyłącznie o P4. Ustawodawca nie okreslił, ale jesli linia P4 ma np. 2 kilometry to wg Ciebie Cman mogę sobie jechać po lewej? Chyba nie.
Moim zdaniem można to zinterpretować też tak:
Skoro ustawodawca nie przewidział możliwości powrotu przekraczając linię podwójną ciągłą to znaczy, że trzeba to zrobić zanim ona się zacznie, więc zgodnie z
Art. 24. 1. Kierujący pojazdem jest obowiązany przed wyprzedzaniem upewnić się w szczególności, czy:
1. ma odpowiednią widoczność i dostateczne miejsce do wyprzedzania bez utrudnienia komukolwiek ruchu;
Jeśli natomiast nie mamy możliwości powrotu na pas uprzednio zajmowany to tak jak pisaliscie wczesniej mozemy wybrać sobie jedno z dwóch wykroczeń.
To mówcie wyłącznie o P-4, ja mówię o P-4 i P-3, bo o jednej i drugiej jest temat.Cytat:
Napisał jaszczomb
Ale dlaczego trzeba? Czemu nie mogę powrócić na prawy pas ruchu po zakończeniu podwójnej ciągłej?Cytat:
Napisał jaszczomb
A kto powiedział, że nie mam odpowiedniej widoczności i komu ruch utrudniam?Cytat:
Napisał jaszczomb
Co do drugiego "wykroczenia" - który przepis z PRD lub rozporządzenia o znakach i sygnałach został naruszony?Cytat:
Napisał jaszczomb