Znak ostrzegawczy próg zwalniający i ograniczenie prędkości do 20 km/h, co odwołuje ograniczenie prędkości? Co jest w Kodeksie / ustawie/ to jest, tylko zostało wydane rozporządzenie ministerialne, do czego się stosować? :(
Printable View
Znak ostrzegawczy próg zwalniający i ograniczenie prędkości do 20 km/h, co odwołuje ograniczenie prędkości? Co jest w Kodeksie / ustawie/ to jest, tylko zostało wydane rozporządzenie ministerialne, do czego się stosować? :(
Według mnie ograniczenie odwołuje próg. To znaczy że po przejechaniu progu już nie obowiązuje ograniczenie do 20km/h. Taka jest moja opinia. Instruktor mi mówił jak robiłem prawko o tym ograniczeniu, ale już nie pamiętam dobrze jak to było, ale chyba tak jak napisałem wyżej.
Jest to podana prędkość bezpieczna do przejechania progu zwalniającego. W warunkach szczegółowych jest to zapisane.
Może według Ciebie. Wg przepisów, znak zakazu ograniczający prędkość obowiązuje od miejsca ustawienia do najbliższego skrzyżowania lub do znaku odwołującego. Próg w żaden sposób znaku nie odwołuje. Zadaniem progu nie jest bowiem zatrzymanie w TYM JEDNYM miejscu, ale na całym odcinku.Cytat:
Napisał 1oe
Tu zresztą jest przykład progu warunkowego:
http://moto.onet.pl/1522461,2244,artykul.html
Generalnie próg to narzędzie represji na debilach łamiących zakaz ograniczenia, a nie że zakaz wprowadza się, bo wybrzuszyło coś na jezdni.
Jak już coś, to ja tak widziałem rozwiązanie tego problemu i wcale nie napisałem że tak jest na 100%.
Witam TRISTAN masz racje! to Jest ustawa czyli kodeks drogowy! Moje wątpliwości wzbudza pismo- ROZPORZĄDZENIE MINISTRA.... z lata tego roku ze próg odwołuje ograniczenie prędkości! Egzaminatorzy maja wolna rękę do interpretacji... Pozdrawiam ERL
Wg egzaminatora z Lublina, zktóym właśnie rozmawiałem na ten temat przekazuję jedo opinię:
"jeśli ograniczenie prędkości np. do 20) i znak ostrzegawczy o progu zwalniającym znajdują się na jednym słupku wtedy ograniczenie odnosi się tylko do progu"
Osobiści zgadzam się z takim stanowiskiem.
LU_JUNIOR masz racje ale to jest dowolność decyzji Egzaminatora :( Dlatego warto to wyjaśnić.... a spotykam się z opinia Egzaminatora który ściśle trzyma się ustawy a tam nic nie ma że próg odwołuje! Rozporządzenie jest rangą niższe niż ustawa.... przypominam o rozporządzeniu Min. Janika odnośnie kontroli Fotoradarami przez Straż gminna i miejską i co sie z nia stało! Uważam w świetle prawa że PRÓG NIE ODWOŁUJE OBRANICZENIA PRĘDKOŚCI! Ale to tylko moje zdanie i za oblanie egzaminu za zbyt powolna jazdę ODWOŁAŁBYM SIĘ. Kandydaci na kierowców nie musza znać rozporządzeń , musza znać ustawę o RUCHU DROGOWYM. Czekam na Wasze Opinie Pozdrawiam I życzę spokojnych i Radosnych Świąt ERL
O jakie rozporządzenie chodzi? Możesz podać namiar?Cytat:
Napisał ERL
Czyli chodzi o rozporządzenie o szczegółowych warunkach dla znaków, tam jest napisane, że prędkość na znaku jest prędkością bezpiecznego przejazdu przez próg. I niby z tego powodu są jakieś wątpliwości. Owszem, jest to prędkość bezpiecznego przejazdu przez próg, ale w niczym nie zmienia to faktu, że jest to również, a właściwie przede wszystkim najzwyklejszy znak ograniczenia prędkości i nie ma tu żadnej innej możliwości interpretacji.Cytat:
Napisał ERL