Pytanie testowe na instruktora - OPOLE.
Po krótce... rozwiązywałem w WORD Opole test na instruktora... i m.in. miałem "błąd" w pytaniu:
Włączanie do ruchu następuje:
A: na drogę z pola
B: na drogę autobusu z przystanku poza terenem zabudowanym
C: z drogi gruntowej, o nawierzchni utwardzonej, o długości 30m, na drogę twardą
Zaznaczyłem wszystskie odpowiedzi, jako prawidłowe. Po teście, dowiedziałem się, że 'C' nie powinno być zaznaczone, bo ta "droga gruntowa" w odpowiedzi, to z opisu wynika, że tak naprawde jest to droga twarda.
Jak zaczołem szanownej komisji tłumaczyć mój tok myślenia, to zaczeli mieć wątpliwości i pewnie by mi przyznali racje, że odpowiedź 'C' też jest prawidłowa, ale w mojej sytuacji zaliczenie tej odpowiedzi nic by nie zmieniło, więc na odchodne mi powiedzieli, żebym na przyszłość zaznaczył A,B :|
W odpowiedzi 'C' nie jest podane czym jest nawierzchnia utwardzona, więc mimo, że ta "droga gruntowa" ma długość ponad 20 m, to nie ma okreslonego rodzaju nawierzchni. Równie dobrze może być jakimiś kamieniami utwardzona, lub innym materiałem, który nie jest wymieniony w definicji "droga twarda". Więc w moim mniemaniu, odpowiedź 'C' to jest włączanie się do ruchu z drogi gruntowej na drogę twardą.
Jestem ciekaw kto te pytania układa. Pytania powinny być jednoznaczne i nie powinny byc podchwytliwe.