-
Materiały do nauki
Witam Wszystkich,
już kiedyś pisałem na tym forum o kursie na egzaminatora, skończyłem studia:), prawo jazdy też mam już ponad 6 lat, i planuję zapisać się w końcu na ten kurs, tylko pytanie do Was, z jakich materiałów najlepiej się uczyć, tzn. jakieś konkretne(sprawdzone) książki, materiały, jakieś strony www, bardzo proszę o sugestię z czego i jak najlepiej się uczyć. Dzięki za pomocne odpowiedzi.
Pozdrawiam,
-
Proponuję abyś dał sobie spokój z tym kursem... Na dzień dzisiejszy jest już nadmiar egzaminatorów - a przyszłych w skali całego kraju czeka grubo ponad 2000 na egzamin.
Skończyło się eldorado trwające do 2007. Wtedy był niedobór egzaminatorów. Po kursie i zdanym egzaminie miałeś pracę praktycznie w dowolnie wybranym przez siebie WORD zapewnioną.
-
nie takiej odpowiedzi oczekiwałem, na kurs i tak pójdę, nie wiadomo co będzie za rok za dwa, może się przepisy pozmieniają, będzie łatwiej o pracę w tym zawodzie, jak zrobię kurs i zdam egzamin nikt mi go nie odbierze, oczekuję odpowiedzi o książkach, materiałach z których mógłbym sie przygotować, a nie "daj sobie spokój", kompletnie nie na temat.
Pozdrawiam,
-
Witam,
czyżby forum potrafiło pomóc tylko w stylu "daj sobie spokój", nie ma szans w tym zawodzie, jest 2000 oczekujących itd.????????????, wydawało mi się że forum służy do czegoś innego...?
-
Daj sobie spokój to była tylko dobra rada.
Ale jeśli bardzo chcesz nabić trochę kasy WORD i podjąć naukę to zacznij od podstawowych aktów prawnych jakich jak:
- Prawo o ruchu drogowym
- rozporządzenie w sprawie szkolenia, egzaminowania i uzyskiwania uprawnień przez kierujących pojazdami, instruktorów i egzaminatorów
- rozporządzenie w sprawie znaków i sygnałów drogowych
- rozporządzenie w sprawie warunków technicznych pojazdów oraz zakresu ich niezbędnego wyposażenia
- ustawa o drogach publicznych
- rozporządzenie w sprawie szczegółowych czynności organów w sprawach związanych z dopuszczeniem pojazdu do ruchu oraz wzorów dokumentów w tych sprawach
- rozporządzenie w sprawie szczegółowych warunków technicznych dla znaków i sygnałów drogowych oraz urządzeń bezpieczeństwa ruchu drogowego i warunków ich umieszczania na drogach
powodzenia.
-
o właśnie mi o takie coś chodziło :D , tylko teraz czerpać wiedzę na ten temat z internetu, czy może są jakieś sprawdzone książki, wydawnictwa?? Dzięki Wielkie
Pozdrawiam,
-
książek które pomogłyby Ci przygotować się do egzaminu to raczej nie znajdziesz. Katuj akty prawne, zwracaj uwagę na najmniejsze szczegóły (typu lub/i, może, powinien... itp gra słów) a będzie dobrze.
-
Jakie jeszcze inne akty prawne powinien znać przykładny instruktor?
Jaką literaturę polecacie do poczytania dla instruktora, aby pogłębić swoją wiedzę na temat szkolenia?
-
Witam,
czy to prawda że kandydat na egzaminatora nie może mieć punktów karnych??, tak gdzieś słyszałem...czy to prawda?
Pozdrawiam,
-
Witam .
Jeśli punkty karne są za popełnienie przestępstwa drogowego z art . 173 ,174 ,177 § 1 lub 2 , art . 355 § 1 lub 2 k . k , to wtedy nie speniasz warunku z art . Art . 110 . ust . 1 . pkt. 5 . k . d .
Jeśli punkty są za wykroczenie , to nie ma przeciwskazań aby byc egzaminatorem .