Fajne pytanie. Ono mnie nurtuje.
Czy na przejeździe kolejowym można zawrócić?
Printable View
Fajne pytanie. Ono mnie nurtuje.
Czy na przejeździe kolejowym można zawrócić?
Witam.
Kodeks drogowy mówi:
6. Zabrania się zawracania:
1) w tunelu, na moście, wiadukcie lub drodze jednokierunkowej;
2) na autostradzie;
3) na drodze ekspresowej, z wyjątkiem skrzyżowania lub miejsca do tego przeznaczonego;
4) w warunkach, w których mogłoby to zagrozić bezpieczeństwu ruchu na drodze lub ruch ten utrudnić.
Wiec formalnego zakazu nie ma, lecz mozna by zawracanie w tym miejscu podczepic pod punkt 4 i wtedy jest kwestia interpretacji i okreslenia czy dana sytuacja wczerpuje znamiona tego podpunktu......
Pozdrawiam.
No właśnie interpretacja. A czy jest? Czy może czy nie.
Wyobraz sobie tez sie nad tym zastanawiałem... :lol:
I do czego doszedłeś? Bo dla mnie nie można ale tylko przez to że na przejeździe nie powinniśmy doprowadzić do możliwości zgaszenia samochodu. To i tak nie ma jak bym chciał czyli "nie można" wykonywać manewru zawracania.
Witam!
Wlasnie chodzi o to, ze interpretowac mozna konkretny przejazd kolejowy.
Nie mozna ogolnie stwierdzic ze nie wolno zawracać.
Na jednym przejezdzie w miejscowości X nie stworzymy zagrozenia, bo np.widac z wyraznej odleglosci zblizajacy sie pociag,jest drużnik ktory moze nam podpowiedziec kiedy nadjedzie pociag, itp.
Na innym w miejscowosci Y nie mozemy, bo np.nie ma widocznosci,nie ma sygnalizacji dzwiekowej i swietlnej o nadjezdzajacym pociagu itp.
Tak ja bym to uzasadnil na egzaminie.....
Pozdrawiam.
Jak masz pytanie takie czy można wyprzedzać na przejeździe kolejowym a odpowiedz TAK lub NIE więc.
Witam!
Na to pytanie nie da sie odpowiedziec TAK lub NIE.
Nie sadze zeby na egzaminie bylo takie pytanie na testach akurat.
Ale jezeli jest, to ja bym odpowiedzial:
TAK mozna zawracac, bo kodeks drogowy tego nie zabrania.
Pozdr.
Za zatrzymanie pojazdu na przejeździe kolejowym taryfikator mandatów przewiduje mandat w wysokości 300zł. Nie wyobrażam sobie zawrócenia na przejeździe bez zatrzymania na nim auta. O ile kodeks jasno nie zabrania tak mandat jak najbardziej się należy...
Zawracanie jest to manewr skrętu o 180 stopni więc kto tu mówi o zatrzymaniu pojazdu. A tak poza tym co to jest zatrzymanie? według Ciebie
No manewr skrętu pod warunkiem że znajdziemy wyjątkowo szeroki przejazd albo będziemy jechali wyjątkowo małym autkiem. Co do zatrzymania to moja definicja jest mało istotna. Pan władza zobaczy że koła się przestały kręcić i podejrzewam że może być mandat.
Więc czy przejazdy są tylko małe czy pojazdy są zawsze duże lub promień skrętu nie pozwala zawrócić na tzw "raz". A dla mnie zatrzymanie jest to -zatrzymanie pojazdu nie wynikające z warunków ruchu drogowego.
Fajne pytanie co?
W sumie masz rację. :) Pytanie niezłe. :) Ustawodawca nie przewidział że ludzie będą próbowali takich rzeczy. W każdym razie ja bym nie ryzykował bo po co później płacić mandat a sprzeczać i dyskutować z Panem władzą jakoś mi się nie uśmiecha. ;)
Ale za co płacić? Nie ma mowy o zatrzymaniu nie wynikającym z warunków ruchu drogowego.
Pomyliła ci się definicja "zatrzymania" z definicją "postoju".
Zatrzymanie pojazdu to unieruchomienie go wynikające z przepisów ruchu drogowego lub trwające do 1 min.
Postój to unieruchomienie pojazdu niewynikające z przepisów ruchu drogowego i trwające ponad 1 min.
Teraz to zauważyłem więc manadat się jak najbardziej należy. :)
Zgadza się przepraszam pomyliłem się. Ale dalej można zawrócić bez zatrzymania się :D
Pod warunkiem że ci się taki manewr uda lub znajdziesz wyjątkowo szeroki przejazd. :)