Znak ostrzegawczy próg zwalniający i ograniczenie prędkości do 20 km/h, co odwołuje ograniczenie prędkości? Co jest w Kodeksie / ustawie/ to jest, tylko zostało wydane rozporządzenie ministerialne, do czego się stosować? :(
Printable View
Znak ostrzegawczy próg zwalniający i ograniczenie prędkości do 20 km/h, co odwołuje ograniczenie prędkości? Co jest w Kodeksie / ustawie/ to jest, tylko zostało wydane rozporządzenie ministerialne, do czego się stosować? :(
Według mnie ograniczenie odwołuje próg. To znaczy że po przejechaniu progu już nie obowiązuje ograniczenie do 20km/h. Taka jest moja opinia. Instruktor mi mówił jak robiłem prawko o tym ograniczeniu, ale już nie pamiętam dobrze jak to było, ale chyba tak jak napisałem wyżej.
Jest to podana prędkość bezpieczna do przejechania progu zwalniającego. W warunkach szczegółowych jest to zapisane.
Może według Ciebie. Wg przepisów, znak zakazu ograniczający prędkość obowiązuje od miejsca ustawienia do najbliższego skrzyżowania lub do znaku odwołującego. Próg w żaden sposób znaku nie odwołuje. Zadaniem progu nie jest bowiem zatrzymanie w TYM JEDNYM miejscu, ale na całym odcinku.Cytat:
Napisał 1oe
Tu zresztą jest przykład progu warunkowego:
http://moto.onet.pl/1522461,2244,artykul.html
Generalnie próg to narzędzie represji na debilach łamiących zakaz ograniczenia, a nie że zakaz wprowadza się, bo wybrzuszyło coś na jezdni.
Jak już coś, to ja tak widziałem rozwiązanie tego problemu i wcale nie napisałem że tak jest na 100%.
Witam TRISTAN masz racje! to Jest ustawa czyli kodeks drogowy! Moje wątpliwości wzbudza pismo- ROZPORZĄDZENIE MINISTRA.... z lata tego roku ze próg odwołuje ograniczenie prędkości! Egzaminatorzy maja wolna rękę do interpretacji... Pozdrawiam ERL
Wg egzaminatora z Lublina, zktóym właśnie rozmawiałem na ten temat przekazuję jedo opinię:
"jeśli ograniczenie prędkości np. do 20) i znak ostrzegawczy o progu zwalniającym znajdują się na jednym słupku wtedy ograniczenie odnosi się tylko do progu"
Osobiści zgadzam się z takim stanowiskiem.
LU_JUNIOR masz racje ale to jest dowolność decyzji Egzaminatora :( Dlatego warto to wyjaśnić.... a spotykam się z opinia Egzaminatora który ściśle trzyma się ustawy a tam nic nie ma że próg odwołuje! Rozporządzenie jest rangą niższe niż ustawa.... przypominam o rozporządzeniu Min. Janika odnośnie kontroli Fotoradarami przez Straż gminna i miejską i co sie z nia stało! Uważam w świetle prawa że PRÓG NIE ODWOŁUJE OBRANICZENIA PRĘDKOŚCI! Ale to tylko moje zdanie i za oblanie egzaminu za zbyt powolna jazdę ODWOŁAŁBYM SIĘ. Kandydaci na kierowców nie musza znać rozporządzeń , musza znać ustawę o RUCHU DROGOWYM. Czekam na Wasze Opinie Pozdrawiam I życzę spokojnych i Radosnych Świąt ERL
O jakie rozporządzenie chodzi? Możesz podać namiar?Cytat:
Napisał ERL
Czyli chodzi o rozporządzenie o szczegółowych warunkach dla znaków, tam jest napisane, że prędkość na znaku jest prędkością bezpiecznego przejazdu przez próg. I niby z tego powodu są jakieś wątpliwości. Owszem, jest to prędkość bezpiecznego przejazdu przez próg, ale w niczym nie zmienia to faktu, że jest to również, a właściwie przede wszystkim najzwyklejszy znak ograniczenia prędkości i nie ma tu żadnej innej możliwości interpretacji.Cytat:
Napisał ERL
[
O jakie rozporządzenie chodzi? Możesz podać namiar?[/quote]
TRISTAN, widziałem to rozporządzenie raz na oczy po świętach zrobie skana tego dokumentu. Ale równie dobrze dowiesz się o nim w kazdym WORD-ie. Pozdrawiam ERL
COMAN problem dotyczy konkretnej sytuacjiCytat:
Napisał cman
ZDARZENIE 1
Kandydat na kierowce widzi znak ostrzegawczy próg zwalniający i ograniczenie do 20 km/h stosuje się do tego znaku. Po przejechaniu progu kontynuje jazdę z prędkościa obowiązującą na danym terenie. Np. 50 km/h i co? NIEZDAŁ !!! Próg nie odwołuje znaku ograniczenia prędkości!!
ZDARZENIE 2
Ta sama sytuacja do progu po przejechaniu jego, kandydat na kierowce jedzie z prędkością 20 km /h do ... SKRZYŻOWANIA LUB ZNAKU ODWOŁUJĄCEGO TE 20 KM / ICH PRAWIE WOGÓLE NIE MA!!!/ I co?? Niezdał według egzaminatora utrudniał ruch poprzez powolną jazdę!!!!!!!!
OBA PRZYPADKI NIE SĄ FIKCJĄ!! To może ktoś kompetentny się wypowie bo wśród Egzaminatorów też zdania są podzielone!!! Pozdrawiam ERL
No to kto ma się niby wypowiedzieć?
A skoro w tak oczywistej kwestii zdania podzielone są nawet wśród egzaminatorów to bardzo niedobrze.
egzaminatorzy w jeleniej interpretują to w ten sposób,że ograniczenie prędkości przed progiem zwalniającym odwołuje skrzyżowanie...chociaż znaki wskazują co innego-sytuacja jest taka:
strefa 30km/h,znak "próg zwalniający",pod nim odległość za ile będzie i ograniczenie do 20km/h;potem oczywiście próg zwalniający i...znowu znak za jakieś 200m o identycznych tabliczkach-próg,odległość i prędkość..tyle że skrzyżowania nie ma :roll: na szczęście prędkości nie różnią się tak drastycznie (20 i 30) jak w podanej przez Was sytuacji,ale i tak są kontrowersyjne..
Hmmm dobre pytanie, kto? Egzaminatorzy tylko weryfikuja wiedze kursantów. My jesteśmy / instruktorzy / do przekazywania wiedzy. Ale chciałbym wiedzieć jak z tym ,,progiem,, jest! Pozdrawiam ŻYCZĘ WSZYSTKIM ZDROWYCH POGODNYCH I WESOŁYCH ŚWIĄT. ERLCytat:
Napisał cman
No ale na jakiej kuźwa podstawie? Rozporządzenia-widma? Dajcież w końcu jaką podstawę prawną na twierdzenie, że próg odwołuje znak zakazu.Cytat:
Napisał cman
Cytat:
Napisał blaszczur
popieram w 100%
Jasne, załóżcie najlepiej ankietę... 78% pań z gdańska popiera odwołanie znaku przez próg... Tylko jak na razie, brak podstawy prawnej. Wręcz przeciwnie.
Jest to prędkość bezpieczna do przejechania progu zwalniającego ale próg nie odwołuje ograniczenia. I tak bywa, że w różnych miastach drogowcy to różnie interpretują raz wstawiają jeden znak z ograniczeniem a raz przed każdym progiem.
Sporo w Polsce jest znaków ,,na wszelki wypadek''. Polska jest generalnie przeznakowana i koszmarnie zorganizowana drogowo.
przeca doskonale wiemy, ze panowie drogowcy stawiaja znaki jak chca
a przepisy sa przepisy i koniec - ograniczenie predkosci obowiazuje do pierwszego skrzyzowania i kilku znakow i tyle
a przy ogarniczeniu do 30 i mniej te progi wcale nie musza byc oznakowane, a ze baranom w ich mega tuningowych pojazdach trzeba wskazac predkosc przy ktorych nie posypia sie pazdzierze..... to inna sprawa - pytanie po co ich ostrzegac??
moze dla tego, ze ktos za postawienie tego znaku wziol kase, to chyba tez kolejny rozdzial z naszych drog....
pozdrawiam i najlepcejszego
Warszawa ul. Turmoncka
Prędkość na progu występuje tu do odwołania:
http://www.forum.ostroleka.pl/prog.JPG
Na jednym z filmików które pomagają zdać prawko była mowa właśnie o ograniczeniu i progu zwalniającym. Macie link do tego filmiku o progu jest mowa około 3minuty trwania.
http://ww6.tvp.pl/View?Cat=6287&id=770192
Przepisy są takie same dla wszystkich, ograniczenie prędkości może być odwołane znakiem lub skrzyżowaniem. Z tego co wiem Gdańsk i Gdynia dostały tylko zalecenie o tym, ze za progiem można jechać szybciej- jednak ucząc tak kursanta mamy pewność, że nie zda egzaminu. Przypominam, ze wystarczy przekroczyć prędkość o 20 km/h i egzamin - niezaliczony...czyli przy 40km/h kursant obleje zaraz za bramą PORD
oczywiscie, ze prog zwalniajacy jest tylko po to, zeby wymóc przestrzeganie predkosci na danym odcinku i nie mam zadnego wplywu na jej zmiane ( nie chce mi sie wierzyc, zeby jakis egzaminator twierdzil inaczej) natomiast zdajacy po niezdanym egzaminie opowiadaja niestworzone historie...
Panowie i Panie.
proponuję zamknąć ten temat i już do niego nie wracać, zwłaszcza, że czytają to także kursanci.
Jakie będą mieli o nas zdanie skoro (aż nie chce mi się wierzyć że tak jest) część z instruktorów chyba nie czytała kodeksu skoro ma jakieś wątpliwości.
Powróćmy do tego tematu jak ktoś mądry zmieni KRD... :(
,,Kierowca,, może masz racje o powrocie do tematu. Tylko kto ponosi odpowiedzialność za tych, których egzaminatorzy oblali przez ten.....GARB !!! Pozdrawiam ERL