witam, jestem instruktorem od niedawna i mój znajomy chce mnie zatrudnić tylko chciałem sie zapytac czy moze mnie zatrudnic na umowe zlecenie ? jesli nie jestem studentem itp itd i nie jestem na innym etacie ,,, ??
Printable View
witam, jestem instruktorem od niedawna i mój znajomy chce mnie zatrudnić tylko chciałem sie zapytac czy moze mnie zatrudnic na umowe zlecenie ? jesli nie jestem studentem itp itd i nie jestem na innym etacie ,,, ??
Może, ale wtedy będziecie płacić ZUS. Taniej wychodzi umowa o dzieło. Tylko trzeba ją rozsądnie sformułować, żeby ktoś jej nie uznał za zlecenie.Cytat:
Napisał skrzypu22
Inna sprawa, że wtedy zupełnie nie masz ubezpieczenia, ani nfzetowego nawet.
a ma ktoś moze jakis wzór takiej umowy o dzieło ?? bo szczerze mówiąc nie usmiecha mi sie płacić ZUS itd. bo to i tak nie mialo by sensu, a nie chce zeby panstwo na mnie jeszcze zarabiało
mozesz kupic gotowy arkusz takich umow tam jest chyba 100 sztuk
dzieki, a czy ktos z Was pracuje w takiej formie zatrudnienia ?? umowa o dzieło
wiem tylko tyle ze pracodawca placi podatek za ciebie do US od tej umowy o dzielo
dziwne podejscie... myslisz, że nie dozyjesz emerytury albo renty? :twisted:Cytat:
Napisał skrzypu22
tak, myslę że nie dozyje a jesli dozyje to ciężko bedzie żyć za 600 zl miesięcznie , ale wątek nie jest o emeryturach i rentach ;D
Nie, Podatek to on sobie płaci za siebie. Pracodawca tylko zaliczkę odprowadza. Ale jak się dobrze napisze UoD, to jeszcze 50% KUP za autorskie dokonania się ma. Choć to prędzej na zajęcia z teorii. Zajęcia z praktyki to już pewnie ciężej, choć też opracowanie trasy może faktycznie pod to podejść.Cytat:
Napisał Roxi
Czy ma ktoś przykład umowy o dzieło między Instruktorem a OSK?
Nigdy nie byłem za umową o dzieło z instruktorem. To jest bardzo śliski temat. Naprawde musi być konkretnie napisana. Później po latach można "beknąć" składki zus, jeżeli urzędnik podważy tą umowę.
Umowa zlecenie będzie właściwa
też tak uważam, nie kombinował bym z UoD bo to może się zemścić bardzo, bez sensu
O ile się chce nie wymagać od instruktora jakości. :DCytat:
Napisał mich490