jakie trzeba miec wykrztalcenie aby zostac egzaminatorem? wystarczy licencjat?
Printable View
jakie trzeba miec wykrztalcenie aby zostac egzaminatorem? wystarczy licencjat?
ale jaja :)Cytat:
Napisał igor1989
Przyjacielu, jeżeli chcesz zostać egzaminatorem to chyba znalazłeś czas aby przeczytać te parę stron Ustaw...
A jeżeli nie masz orientacji dotyczącej Ustawy o szkolnictwie wyższym podpowiadamy:
-licencjat to studia I stopnia
-magisterka to studia 2 stopnia
-doktora to studia 3 stopnia.
krótko mówiąc: wszystkie te stopnie oznaczają posiadanie WYŻSZEGO wykształcenia. Bez względu na jego poziom czy nazwę. Czy licencjat, czy inżynier, czy doktor. NIe ważne. Wyższe to wyższe. I koniec.
Koledzy mam pytanko odnośnie egzaminatora.
Zastanawiam sie nad zrobieniem papierów na egzaminatora tylko nurtują mnie dwa pytania:
- czy każdy mandat to wykroczenie przeciwko bezpieczeństwu w ruchu drogowym?
- oraz w razie niezaliczenia egzaminu przed komisja weryfikacyjną czy trzeba przechodzić kolejny raz kurs czy tylko uiścić opłatę za egzamin
Przeczytaj rozdział 8 i 9 Rozporządzenia Ministra Infrastruktury z dnia 27 października 2005 r w sprawie szkolenia, egzaminowania i uzyskiwania uprawnień przez kierujących pojazdami, instruktorów i egzaminatorów.
Kolego sromotnik178 dzieki za info przeczytałem sobie i nadal nie znam odpowiedzi na moje pytanie nr 1 czyli
- czy każdy mandat to wykroczenie przeciwko bezpieczeństwu w ruchu drogowym?
Nie każdy. Ale do czego Ci to właściwie?
Chodzi mu pewnie o kryteria.
Druga sprawa, to te kolegia ustawodawca mógł sobie darować; nie istnieją już chyba z 10 lat! :?Cytat:
Art. 110. 1. Egzaminatorem może być osoba, która:
5. nie była karana wyrokiem sądu lub orzeczeniem kolegium do spraw wykroczeń za przestępstwo lub wykroczenie przeciwko bezpieczeństwu w ruchu drogowym;
To dlatego zrobił stosowny przypis:
A przepis w tej postaci też już nie istnieje od półtora roku i obecnie brzmi tak:Cytat:
Napisał PRD
Więc zastanawiam się, po co sobie tym głowę zaprząta.Cytat:
Napisał PRD
aaaa, rzeczywiście. Ja mam przypis "obecnie właściwych sądów" (nie zauważyłem tego). Brzmienie tego przypisu (inne niż podałeś) nie jest tak ważne bo traktuje o tym samym, natomiast zastanawia mnie sprawa z ostatnim członem tego ustępu. Ja mam ustawe z lipca 2009 i tam zapis o wykroczeniach jest (?). To samo na leksie i tutaj. Zajrzę jeszcze na isapCytat:
Napisał cman
Trzeba było od razu na isap patrzeć... rzeczywiście wykroczenia wypadły. Nie mogę się jednak doszukać aktu zmieniającego. Jak wiesz albo masz pod ręką jakiegoś linka to wklej proszę.
dzięki.
co nie zmienia faktu, że w zakupionej prze zemnie ustawie napisane jest: Stan prawny obejmuje zmiany ogłoszone do dnia 10 lipca 2009 roku... Co za chamstwo. No ale cóż, ignorantia iuris neminem excusat...
Jak dobrze, że istnieje internet :D
Mandat nie jest wykroczeniem. Mandat to rodzaj grzywny nakładanej na kierowcę za wykroczenie.Cytat:
Napisał riczard
Moim zdaniem jeżeli w przeszłości nałożono na Ciebie mandat karny za wykroczenie drogowe to nadal możesz starać się o uprawnienia egzaminatorskie. Co innego gdybyś nie przyjął mandatu i sprawa zostałaby skierowana do sądu i tam rozstrzygnięta na Twoją niekorzyść. Wtedy byłbyś osobą karaną za wykroczenie przeciwko bezpieczeństwu ruchu drogowego. Być może się mylę jeśli tak to proszę o sprostowanie.
Kilka powyższych postów jest już sprostowaniem.