Czy jak dojeżdzam do przejazdu i jest postawiony krzyż św Andrzeja a nie ma przy nim albo przed nim znaku STOP to ja muszę się zatrzymać?
Printable View
Czy jak dojeżdzam do przejazdu i jest postawiony krzyż św Andrzeja a nie ma przy nim albo przed nim znaku STOP to ja muszę się zatrzymać?
Nie.
Czasami musi :D
osobiście wole się zatrzymać; 10s mnie nie zbawi a może mi przedłuży życie :roll:
ale kursantów niebede zmuszał :P
a jeśli krzyż św Andrzeja jest pierwszy pozniej STOP a następnie przejazd to co robicie ?
mnie uczyli kiedyś tam że mam się zatrzymać przy krzyzu a następnie przejechać nie zatrzymując się przy znaku STOP (oczywiście nie ma lini zatrzymania)
ale dla mnie to jest złe przy krzyżu zatrzymujemy się gdy przez przejazd przejezdza pociąg a gdy nie ma pociągu zatrzymujemy się przy znaku STOP a nie przy krzyżu sw.Andzrzeja
- dobrze napisałem ?
"krzyż św. Andrzeja przed przejazdem kolejowym wyznaczają miejsce zatrzymania się w związku z ruchem pociągu lub innego pojazdu szynowego na przejeździe kolejowym bez zapór lub półzapór;"
no więc według mnie(no i według rozporządzenia o znakach) należy się zatrzymać przed tym znakiem:)
Pozdrawiam
Bajki piszesz.Cytat:
Napisał Tristyan
nie bajki tylko znam taki przejazd i właśnie na nim jest takie ustawienie - to popierwszeCytat:
Napisał piecyk
krzyż św.Andzrzeja - pozniej za jakieś 5,10metrów STOP a następnie przejazd
no tak i niby znak G-3 wyznacza to miejsce ale wyznaczają miejsce zatrzymania się w związku z ruchem pociągu lub innego pojazdu szynowego na przejeździe kolejowym bez zapór lub półzapórCytat:
Napisał ankab512
chodzi mi o to gdy dojeżdzamy do przejazdu i nie ma na nim pociągu to zatrzymujecie się przy krzyżu czy przy znaku stop przy czym krzyż jest pierwszy i jeśli się zatrzymamy przed nim nie będziemy mieć możliwości się upewnienia gdyż nic z tego miejsca nie widać następnym znakiem jest STOP i ja bym się zatrzymał przy znaku STOP dopiero a jeśli by jechał pociąg to przy krzyżu
ktoś ma jeszcze jakiegoś pomysła
nie odwrotnie?
http://korespondentdrogowy.pl/galeri...adbala__0d.jpg
Szanowni koledzy, z tego co wiem, to krzyż św. Krzysztofa nie zobowiązuje do zatrzymania, chyba ze jedzie pociąg, Należy zwolnić i, zachować szczególną ostrożność, a widzimy pojazd szynowy- zatrzymać się.
Znak stop zobowiązuje do zatrzymania w miejscu wyznaczonym, a jeżeli nie ma wyznaczonego miejsca, to należy zatrzymać się tak aby mieć odpowiednią widoczność. Jeżeli się mylę, to proszę mnie poprawić bo biorę to na logikę.
Się wygłupiłem- chodzi oczywiście o krzyż świętego Andrzeja:)
Kursanci też często nie wiedzą czy zatrzymać się przed znakiem STOP, czy przed linią zatrzymania ew. krawędzią drogi poprzecznej.
Jeżeli znak krzyż św. Andrzeja wyznacza miejsce zatrzymania, to znak STOP musi o tym wcześniej kierowcę "poinformować".
odwrotnie przecież pisze :roll:Cytat:
Napisał piecyk
krzyż św andzrzeja wyznacza miejsce zatrzymania tylko wtedy gdy przejeżdza pociąg przez przejazd takie jest moje zdanieCytat:
Napisał piecyk
No człowiek całe życie się uczy. Może ktoś podyktuje, jakie są standardy oznakowania przejazdów kolejowych? I oczywiście jak się zachować w konkretnych przypadkach...
znaki G3 i G4 wyznaczają miejsce zatrzymania się w związku z ruchem pociągu lub innego pojazdu szynowego na przejezdzie.zatrzymując się przed przejazdem należy ściśle przestrzegać tego zapisu i nie przekraczać lini umieszczenia tego znaku gdyż określa on miejsce, w którym praktycznie rozpoczyna się przejazd. przekroczenie tej lini wiąże się z możliwością potrącenia przez pociąg gdyż mogą one wozić ładunki wystające za wagon lecz nigdy więcej jak do tego znaku tzw. skrajnia taboru kolejowego.
więc musisz pisać bzdury skoro mówisz, że STOP stoi 10m za tym znakiem
krzyż św andzrzeja wyznacza miejsce zatrzymania tylko wtedy gdy przejeżdza pociąg przez przejazd takie jest moje zdanie[/quote]
jeżeli jest znak STOP to znaczy, że miejsce jest szczególnie niebezpieczne i jest jeszcze "wzmocniona" szczególna ostrożność. a co będzie jak się zatrzymasz za znakiem i po zatrzymaniu i rozejrzeniu się zobaczysz, że jednak jedzie pociąg będziesz szybko cofał??? i ci co już ustawili się za tobą też??? oby to tylko nie był pospieszny :D
to jest ten przejazd ul. Rzeczna PŁOCK tylko nie moge znalezc nigdzie zdjęcia ale jak znajde to załącze i wtedy zobaczycie że coś takiego istnieje
bez przesady nie będe się nigdzie cofał ale i tak uważam że jeśli nie nadjeżdza pociąg mogę minąć krzyż św.Andrzeja bez zatrzymania i zatrzymać się dopiero przy znaku STOPCytat:
Napisał sojer
ale gdy przejezdza pociąg zatrzymuje się przy krzyżu św. Andrzeja i poznej jeszcze raz na STOPIE
takie jest moje zdanie
Znak STOP nie wyznacza miejsca zatrzymania, nakazuje tylko zatrzymanie. W zestawie znaków STOP - krzyż św. Andrzeja zatrzymujemy się bezpośrednio przed krzyżem. Krzyż jest ustawiony w najbardziej optymalnej odległości od torów z uwzględnieniem odpowiednio dobrej widoczności z obu stron odnośnie zbliżającego się pociągu.Przy tym zestawie znaków zatrzymujemy się tylko raz.Całkowicie bezsensowne jest zatrzymywanie się dwa razy.Przepisy należy interpretować ze zdrowym rozsądkiem.Cytat:
Napisał Tristyan
pozdrawiam.
No w tym momencie piszesz bzdury.Cytat:
Napisał pawel1
Właśnie dobrze pisze!!!Cytat:
Napisał michal34
Tylko czasami bywa że jest on po prostu żle ustawiony z winy drogowców:)
wiem że znak STOP nie wyznacza miejsca zatrzymania i nakazuje tylko zatrzymanie , ale jak się zatrzymasz przy krzyżu - jest tak tam ograniczona widoczność że nic nie widać i nie zobaczysz momentu gdy zbliża się pociągCytat:
Napisał pawel1
dopiero odpowiednia widoczność co do upewnienia czy nie zbliża się pociąg i tym samym do zatrzymania będziemy mieć przy tym znaku STOP (nie mówie że równo z nim mamy się zatrzymać)tylko ze zatrzymanie przy krzyżu nic nam nie da
Dz.U.33 "przejazdy kolejowe"
Rozdział 7
Znaki, wskaźniki i tablice ostrzegawcze
(§77-80)
§ 77.
1. Znak "krzyż św. Andrzeja", określony w przepisach w sprawie znaków i sygnałów drogowych, powinien być ustawiony przed przejazdami kategorii C i D oraz przejściami użytku publicznego kategorii E bez obsługiwanego urządzenia zabezpieczającego.
2. Przed przejazdami kategorii C i D znak "krzyż św. Andrzeja" powinien być ustawiony na prawym poboczu drogi w odległości 5 m od skrajnej szyny toru, a przed przejściem kategorii E - w odległości 3 m. Odległości te mogą być zwiększone, jeżeli okaże się to niezbędne do:
1) osiągnięcia lepszej widoczności znaku "krzyż św. Andrzeja",
2) zapewnienia co najmniej 3 m odległości pojazdu drogowego od skrajnej szyny toru, mierząc prostopadle do osi toru,
3) uniknięcia kolizji z urządzeniami nadziemnymi i podziemnymi przy posadowieniu słupa znaku.
3. Ustawienie znaku "krzyż św. Andrzeja" w odległości mniejszej niż 5 m od skrajnej szyny toru ze względu na warunki miejscowe może nastąpić na wniosek zarządu kolei, za zgodą organu administracji państwowej właściwego do zarządzania ruchem na drogach publicznych.
nie wiem czy ktoś czytał książke WSZYSTKO O ZNAKACH I SYGNAŁACH DROGOWYCH - ZBIGNIEWA DREXLERA jeste tam takie zdanie :
,,znakiem niekiedy występującym przed przejazdami kolejowymi jest znak -STOP-.Odmiennie niż przy znaku -STÓJ- kierujący po zatrzymaniu się przed znakiem -STOP-i sprawdzeniu czy nie nadjeżdza pociąg, sam decyduje o dalszej jezdzie. Znak -STOP- jest ustawiany przed przejazdami, na których widoczność torów jest minimalna.,,
i tak jest właśnie w tej sytuacji najpierw jest KRZYŻ pozniej znak STOP a następnie tory i jeśli sie zatrzymacie przy krzyżu to nie ma opcji że cokolwiek zobaczycie (nie ma możliwości się upewnienia) dopiero zatrzymanie przy znaku STOP pozwala nam się upewnić
Dobra, dość...
Zdjęcie jest konieczne do rozstrzygnięcia sprawy. Jesteś na miejscu, rób zdjęcie i wklejaj.
To co wkleiłeś powyżej, ta intepretacja też jest dyskusyjna i nijak się ma do głównego tematu.
Od kiedy zatrzymujemy się przed znakiem STOP. Chyba jedynie w sytuacji. kiedy jest ustawiony na wysokości znaku krzyż św. Andrzeja, ew. na wysokości linii bezwzględnego zatrzymania. Bo przy krawędzi jezdni to raczej znaku STOP nie ustawia się.Cytat:
po zatrzymaniu się przed znakiem -STOP-i sprawdzeniu czy nie nadjeżdza pociąg, sam decyduje o dalszej jezdzie.
zgadza się
No no michal34 gratuluję wyczerpującej interpretacji. Brawo Jasiu. :lol:Cytat:
Napisał michal34
Przejazd kolejowy
Tak to wygląda jak się zbliżamy - przez przednią szybe
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/...e3f5ba45b.html
zatrzymanie przy Krzyżu tak jak mówiłam nic nie widać z prawej strony tak samo jest z lewej
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/...f28f437db.html
jeszcze raz to co przed nami i kawałek prawej
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/...005c9e063.html
z zewnątrz
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/...9b178ad7a.html
no i lewa strona z zewnątrz
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/...9bb2b7a50.html
Teraz mam nadzieje że zobaczycie ze zatrzymanie przy krzyżu św. Andrzeja nic nie daje bo nie ma możliwości się UPEWNIENIA
Przedstawiona sytuacja jest nietypowa, a historii stawianych znaków możemy się tylko domuślac.
Prawidłowa kolejnośc znaków powinna byc odwrotna, a krzyż powinien znajdowac się w miejscu zapewniającym widocznośc, z uwzględnieniem bezpiecznego odstępu od torów.
W tej sytuacji zatrzymanie powinno nastąpic przed przejazdem w miejscu zapewniającym widocznośc, z uwzględnieniem bezpiecznego odstępu od torów.
jak najbardziej się z tym zgadzamCytat:
Napisał mich490